Mitä Nokia oikein aikoo?

Ferd Capital niminen sijoutusyhtiö ilmoitti myyneensä Smarterphone-nimisen norjalaisen älypuhelinten käyttöjärjestelmää kehittävän yhtiön Nokialle. Yhtiön käyttöjärjestelmä on tarkoitettu alle 75 dollarin älyluureihin. Mutta mihin Nokia tarvitsee tuota firmaa ja miksi Nokia ei ole tiedottanut ostaneensa Smarterphonen kun kauppakin toteutui jo marraskuussa? Eikö Nokialla ole käyttöjärjestelmäosaamista omastakin takaa ihan riittävästi ja käyttöjärjestelmiäkin löytyy reilusti. Yhden lyhyen kommentin on Nokia antanut kauppaan liittyen: “Nokia acquired Smarterphone AS as part of our Next Billion strategy

Aina vaan oudommaksi menee

Advertisements

Tags: , ,

10 Responses to “Mitä Nokia oikein aikoo?”

 1. Pelle Says:

  Mitä outoa tossa oli?

  En ymmärtänyt lainkaan.

  Nokia keskittyy next billion halpisluureihin, kuten jo aiemmin kerrottu. Suuri raha tehdään jatkossa halpaluureilla jotka valloittavat kehitysmaat ja Microsoft Aplle ja GoOgle juhlivat keskenään luureilla joihin vain hyvin harvalla ihmisellä on varaa.

  Nokia on AINA tehnyt tulonsa halpaluureilla, JOTEN MIKÄ ONGELMA sulla on TÄSSÄ???

  • Laimea Silli Says:

   Mahdoitko sä ymmärtää ollenkaan lukemaasi? Minä kirjoitin että miksi Nokia ostaa jälleen uuden OS:n kun sillä on jo Symbian (S60 ja jo vuosia sitten kuopattu S80), Maemo, MeeGo, S30 ja S40 käyttöjärjestelmät ja mediassa on puhuttu että se kehittää Linux-pohjaista Meltemiä. Ja älyluureissa Nokia strategia ja osaaminen liittyy sitten Windows Phone OS:aan.

   Joten mihin ihmeeseen se tarvitsee jälleen vielä uuden OS:n? Vai ostettiinko tuo vai jonkun osion, patenttien jne. takia? Miksi Nokia ei ole tiedottanut kaupasta joka tapahtui jo marraskuussa?

 2. AndyH Says:

  On jo nähty että ei ole riittävän hyvää osaamista. Desing ja valmistus toimii mutta softa ei.

  • Laimea Silli Says:

   Höpö höpö. Nokian softaosaaminen on aina ollut hyvää ja on edelleen (tai ainakin oli 112:een asti), Mielestäni Maemon UI on ylivertainen ja aion ostaa N9:n tässä lähiaikoina. Maemo OS mahdollistaa asioita joita muut OS:t eivät osaa, on kevyt ja tehokas. Harmi vaan Nokian 112 strategian takia tuonne ei varmaan kovin paljoa applikaatioita tule mutta ainakin minun tarpeisiin se on paras OS.

   SYmbian OS on edelleen monipuolisin mobiili OS. Sen käytettävyydestä ja UI:sta voi toki olla montaa mieltä.

   • Jontte Says:

    Ehkä räikeimmät esimerkit softaosaamisen heikkoudesta voidaan/halutaan selittää muilla seikoilla (ostettu ulkoa, johdon vika, avoin koodi, yhteistyökumppanit, Kanada). Mutta kyllä minä katsoisin myös projektijohtamisen (Meego), softaprosessin (Symbian) ja teknologiavision (Symbianin opensourcaaminen, ja Symbian Touch-katastrofi) kuuluvan softaosaamiseen.

    Esimerkkeinä Nokian heikosta softaosaamisesta käyvät vaikka PC Suite (ja sen seuraaja(t)), kehittäjätyökalut, Symbian – sekä lopputuote, sisäiset prosessit (joista seuranneet kustannukset ja laatu) että minkäänlaisen platformin puute ennen S^3:a – ja viimeisimpänä Meego-katastrofi, jonka pakotti Nokian helmikuun strategiaan.

    N9 ei ole Meego, kuten se vielä vuosi sitten ymmärrettiin, vaan pikemminkin Maemo uudella UI:lla. Tämä ei tietenkään tee N9:sta yhtään huonompaa, mutta kertoo vain kuinka pahasti Meegossa mentiin metsään. Ja eihän se enää kelpaa Intelillekään, vaikka kova oli uho vielä Nokian jättäessä laivan.

    Tiedän kyllä, että Intel, Samsung ja muut pistivät vähän pelimerkkejä uuteen Linux-projektiin (Tizen), mutta en uskaltaisi sillekään povata erikoista tulevaisuutta.

    • Laimea Silli Says:

     No joo… MeeGo oli kyllä erittäin kummallinen projekti näin jälkikäteen ja jo silloin projektin julkistamisen yhteydessä ihmettelin että miksi tähän mennään ja miksi Nokia ei vie Maemoa yksin eteenpäin, eikö ole resursseja vai mikä mättää. Intelin kanssa ei sitten toiminut ilmeisesti ollenkaan.

     PC Suite on kyllä kohtuullisen kamala softa, koitan välttää sen käyttämistä mahdollisimman paljon. Käytän sitä oikeastaan pelkästään synkkaamaan luurini kalenterin työläppärin kalenterin kanssa + kontaktit.

     Mielenkiinnolla odotan mitä Tizenista tulee mutta liian vähän liian myöhään?

 3. LaruX Says:

  Itse näen Smarterphone ostoksen istuvan Nokian strategiaan hienosti. Se on nimenomaan SUPERHalpojen puhelinten OS. Eli siitä tulee S30:n seuraaja ja Meltemistä tulee S40:n seuraaja. SwipeUI tulee ainakin S40:n seuraajan käyttöliittymäksi, molempiin tulee tietty Qt.

  Nokian käyttikset ihan lähitulevaisuudessa

  — Omat käyttikset
  S30: tyylikäs ja nykyaikainen peruspuhelinOS
  “S40-Meltemi”: perustason älypuhelin jota ei sellaiseksi kutsuta.. Qt5 mahdollistaa todella halvan raudan käyttämisen ja samanaikaisesti näyttävän käyttäjäkokemuksen.
  — Katoavat OS:t
  Symbian jahka siitä ei saa enää revittyä rahaa, lähivuosina kuitenkin. Tämä Ihan siitä syystä että Qt5 tukea ei tule Symbianille. Se tappaa ihan varmasti koko OS:n. (lähde löyty Qt dev days googlailulla helposti)
  — Vieraiden käyttikset
  MS:n OS:t (jos lähtevät lentoon)
  Android (pelastusrenkaana, jos Anrdoid osoittautuu kännykkämaailman VHS:ksi ja MS Betaksi)

  Lisäksi Smarterphone piti ostaa pois kilpailusyistä. Ettekö ole todellakaan kahlanneet yrityksen uutisisia heidän nettisivuiltaan? Hehän ovat myyneet käyttistään kiinalaisille, taiwanilaisille ja japanilaisille puhelinvalmistajille. Nyt em. valmistajilta puuttuu yksi OS portfoliostaan.

  • LaruX Says:

   ..siis jos MS osoittautuu kännykkämaailman Betamax -järjestlemäksi. Ei betaksi.

  • Laimea Silli Says:

   Smarterphone oli aivan uusi firma ja OS mulle eiliseen saakka. Voi olla että sun analyysisi Nokian OS tilanteesta lähitulevaisuudessa on oikea ja jos näin on, niin ei tuo nyt ihan kauhean huonolta näytä.

   Tietty itse olen pettynyt edelleen että Maemon kävi miten kävi ja WIndows Phonen menestykseen en jaksa uskoa.

 4. Asiantuntija Says:

  Smarterphone on 20 työntekijän nakkikioski ja heidän tuotteensa on ylemmän tason käyttöliittymä kuin komponenttien toiminnasta vastaava käyttöjärjestelmä. Kuten joku yllä jo arvioikin, niin eiköhän tällä haeta “loikkausta” halvinpien puhelimien käyttökokemuksessa paremmalle tasolle. Vaatimukset kasvavat alemmassakin hintasegmentissä, joten parempi toimia kuin odottaa että joku “low-end-android” tarjoaa haasteen Nokialle perinteisesti vahvalla alueella.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: