Kääntääkö Lumia N900 Nokian suunnan USA:ssa?

Nokia saavutti merkittävän edistysaskeleen USA:ssa julkistaessaan AT&T:lle räätälöidyn LTE-puhelimen, Nokia 900 Lumian. Pitkästä aikaa Nokia on mukana AT&T:n valikoimassa ja markkinointibudjetissa. Loppu onkin sitten enää kiinni loppukäyttäjistä joiden pitäisi LTE-puhelinta valitessaan sitten päätyä nimenomaan Nokian N900:een sensijaan että ottaa vaikkapa HTC:n vastaavan Windows Phone – luurin Titan II:n tai sitten jonkun monista Android-malleista. Yksi noista Android malleista on USA:ssa supersuositun Samsungin Galaxy S Skyrocket HD malli ja Sampalta on myös jättiläismäisellä näytöllä varustettu Galaxy note älyluuri vai onko se pienikokoinen tabletti? Miten Nokia erottuu noista muista? Sen brandi USA:ssa ei ole viime aikoina ollut kovinkaan vetovoimainen ja Windows Phonen brändi on ollut oikeastaan aina aika nuhjuinen. Paljon pitää tapahtua että muutamien bloggareiden hehkutus innostaa myös kuluttajat jotka ne ostopäätökset lopulta tekevät.

AT&T:n neljännen generaation LTE-verkko on vasta rakennusvaiheessa ja peitto tällä hetkellä on varsin suppea joten puhelinta hankkivat miettivät että kannaako maksaa enemmän palvelusta joka on vasta lähdössä liikkeelle ja jossa on varmasti vielä alkuvaiheessa erinäisi lastentauteja ja optimoitavaa, luurien akunkulutus suurempi jne. Tosin Lumia 900 ei tule myyntiinkään ainakaan vielä pariin kuukauteen joten AT&T ehtii rakentaa hieman lisää peittoa ja verkkotoimittajat toimittamaan korjauksia ja optimointeja.  AT&T varmaankin rakentaa massiivisen mainoskampanjan vauhdittaakseen LTE-verkkonsa palveluiden kysyntää mutta alku lienee silti suhteellisen verkkainen, sillä luurien valikoima on suppeampi ja hinnat korkeammat. Joten en usko että Nokia tulee kovinkaan nopeasti nostamaan markkinaosuuttaan USA:ssa vaikka N900 olisi se LTE-luuri mihin suuri osa ostajista päätyy. Kannattaa ehkäpä odotella varovaista alkua mutta Nokian kannalta ja uuden strategian vinkkelistä tämä uutinen on todella hyvä. Jossain törmäsin myös uutiseen jossa Nokian edustaja kertoi että Nokian tavoitteena on tuoda kaikille operaattoreille UA:ssa oma räätälöity Windows Phone malli. Verizon ja Sprint siis ovat edelleen sitten vaiheessa.

Kannattaa myös huomioida että iPhonen LTE-malli on julkaisematta ja sellainen ehkä saadaan kauppoihin vasta alkusyksystä ja samoin Blackberryltä LTE-luuri puuttuu. Monet pioneerikuluttajat haluavat olla ensimmäisten joukossa kokeilemassa uusia tekniikoita ja silloin kaksi USA:ssa tärkeää alustaa ovat ulkona vielä pitkälle loppuvuoteen saakka.

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , ,

6 Responses to “Kääntääkö Lumia N900 Nokian suunnan USA:ssa?”

 1. Eläkkeelle? Says:

  Nokialla on valtaisa haaste, kun sillä ei ole vuosi kausiin ollut houkuttelevia tuotteita USA:n markkinoilla. Yksi tuotelanseeraus tuskin tilannetta juurikaan muuttaa, vaan sen pitäisi pystyä vastaamaan kilpailuun eri segmenteissä, jotta markkinaosuus kasvaisi.

  Avainkysymys Nokian strategian onnistumisen osalta on, että ostaako käyttäjä Windows Phonen vai Nokian eli ohjaako loppukäyttäjien tuotevalintaa käyttöjärjestelmä vai valmistaja, sillä Windows Phone -tarjonta on sen verran laajaa, että pelkästään ko käyttöjärjestelmän nouseva suosio ei tule Nokiaa pelastamaan USA:n markkinoilla.

  • Laimea Silli Says:

   Toisaalta aika yleisesti on tunnustettu että Nokian Lumia-luurit ovat Windows Phonen alustan parhaita luureja joten jos valinta on WP niin se todennäköisesti tarkoittaa sitten Nokiaa.

 2. Markus Lehtiniitty Says:

  Se on Nokia Lumia 900 – ei N900…;)

  Omasta mielestäni jopa yllättävän positiivisesti on uuteen Lumiaan ja Nokian comebackiin jenkkimedia suhtautunut. Saa nähdä innostuvatko myöhemmin myös ostajat.

  Windows Phonen ongelma on vielä tunnettuuden puute – useimmiten kaikilta sitä kokeilleilta se kerää varsin positiivista palautetta. Itse myös tykkään siitä huomattavasti enemmän kuin Androidista, mutta iOS:n tasolle ei kiinnostavuudessa ei WP vielä omalta osaltani yllä ennen kaikkea sovellusten puutteen vuoksi.

  Varsinkin jenkkimobiilimarkkinan tilanne on nyt todella mielenkiintoinen. Näyttää siltä, että Apple on kahminut vahvasti osuutta iPhone 4S:n tulon jälkeen (nyt kun se oli saatavilla AT&T:llä, Verizonilla sekä Sprintillä heti) ja Samsungia lukuun ottamatta muut ovat tällä hetkellä todella heikoilla. Aletaanko Androidiin jo kyllästymään? Viime aikoinahan Android-valmistajista ainoastaan Samsungilla on pyyhkinyt hyvin ja käytännössä Androidin kasvu onkin ollut lähinnä Samsungin kasvua.

  Myös valmistajien näkökulmasta Android varmaan kyllästyttää ja halu kilpailla myös muulla kuin raudalla houkuttaa. Itse veikkaankin, että Android tulee hajoamaan yhä enemmän eri osiin Googlen ajaman yhdentymisen sijaan. Tämä tarkoittaisi, että Googlen omistama Motorola edustaisi jatkossa Googlen näkemystä, kun taas niin HTC, Samsung ja Sony Ericsson muokkaisivat Androidia omiin suuntiinsa hieman Amazonin näyttämän mallin mukaisesti. Lisäksi vielä soppaa lienee tulossa hämmentämään Facebookin Android-muokkaus, varmaankin HTC:n raudalla.

  Kaiken tämän keskellä Android-leirin etsiessä tietään eteenpäin Nokialla on mielestäni kohtuullinen mahdollisuus jopa onnistua Yhdysvalloissa. Mikäli näin käy, saattaa Windows Phone -strategiassa jopa olla järkeäkin.

  • Laimea Silli Says:

   Joo, korjasinkin tuon N900:n samantien.Kiitos.

   Olen kiinnittänyt samaan huomiota että Jenkkimedia ja bloggaajat ovat suhteutuneet aika positiivisesti Lumiaan. Noh, nyt siinä on amerikkalainen käyttöjärjestelmä, ehkä tuo auttaa.

   Itse taas tykkään Maemo OS:sta ja en ole vieläkään toipunut Nokian päätöksestä lopettaa tuo mainio OS 😦 Minua ei suljetut OS:t luureissa kiinnosta joten WP ja iOS ovat kyllä valintalistani lopussa.

   Apple on tosiaan median ja analyytikkojen mukaan napsinut todella vahvasti markkinaosuutta USA:ssa ja menettäjiä ovat Android ja Blackberry. Ja tuo osaltaan Motorolan ongelmia takana kun Samsung taas on vahvistanut asemiaan Motorolassa aivan kuten kirjoititkin.

   Minusta tuossa WP:ssä ei ole edelleenkään järkeä, ihan yhtä hyvin se olisi tässä set-upissa voinut pärjätä myös Maemolla / MeeGolla. Langat olisi olleet Nokian käsissä täysin.

 3. Jontte Says:

  USA:ssa pääasiat ovat saada operaattoreiden tuki, johtajista katumyyjiin ja kuluttajat tietoisiksi Windows Phonesta.

  AT&T on hyvä alku, Microsoft kuulemma tarjoaa huomattavia insentiivejä myyjille per myyty puhelin ja satojen miljoonien mainoskampanjaa on lupailtu. Vain tulevaisuus näyttää mitä siellä saadaan aikaan.

  Oletus “ihan yhtä hyvin olisi voinut pärjätä Maemo/Meegolla”, on varsin rohkea, muuttujia on niin huimasti, että kukaan ei voi sitä tietää. Nokian aiempi menestys USA:ssa ei tue tätä oletusta, joku on operaattorien kanssa klikannut pahasti ja pitkään. Plattan muut valmistajat, MS ja sen rahakirstu auttavat paljon, toisaalta myös nimi Windows voi haitata.

  Ja softakehitysvinkkelistä MS:n työkalut ovat WP plattalle ehdoton plussa, verrattuna kaikkiin muihin, etenkin Nokian entisiin.

 4. Ihan(a)Sika Says:

  Ja mitä mahtaa tuoda mobiilipuolelle tullessaan Windows 8…?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: