Outokummustako ruostumattoman teräksen jätti?

Olen tainnut omistaa sijoitushistoriani aikana Outokumpua ehkäpä kerran ja silloinkin aika lyhyen aikaa. Ei ole tullut muutenkaan oikein firmaa seurattua, mutta en ole tainnut oikein mitään menettääkään kun viisi vuotta sitten firman osakekurssi oli yli 30 euroa kun se nyt on 7.6 euroa ja tappioita on kertynyt viime vuosina satoja miljoonia euroja. Eilen kun Outokumpu ilmoitti olevansa keskusteluissa ja neuvotteluissa Thyssen Groupin kanssa Inoxumin ostamisesta(?) sen kurssi nousi 18%. Outokumpu on jo pari vuotta sitten yrittänyt tätä samaa moovia mutta silloin homma kariutui jostain syystä. Mikäli tuo neuvottelu tosiaan johtaa siihen että Outokumpu ostaa Ixonumin niin 4 miljardin liikevaihdon Outokumpu nappaisisi 6 miljardin euron liikevaihtoa generoivan Inoxumin ja saisi yli 11 000 työntekijää lisää. Todennäköisesti Thyssen Group saisi sitten tässä järjestelyssä sekä rahaa (paitsi että Outokummulla taitaa olla kassa hieman kuiva?) että tietyn omistusosuuden yhdistyneestä Outokummusta ja Inoxumista.

Outokummun tulosongelmien takana on ollut mm. ruostumattoman teräksen ylikapasiteetti ja tuon diilin toteutuessa se voisi alan suurimpana tekijänä purkaa hieman kapasiteettia lakkauttamalla huonoiten kannattavimpia yksiköitä ja saamalla hinnat nousuun. Ja yhdistyneellä yhtiöllä olisi sitten läsnäolo Keski-Euroopassa, mikä on ollut ymmärtääkseni Outokummun ongelmana.

Kannattaisiko Outokumpu nyt ostaa? Ehkäpä, mutta edessä on vielä pitkä tie että kauppa on mennyt läpi Outokummun kannalta hyvällä hinnalla ja että ylikapasiteettia on purettu ja Outokumpu alkaa vihdoin tuottaa rahaa. 10% liikevoittoprosentilla yhtiö tuottaisi miljardin voitot, siitä voisi jaella melko mukavia osinkoja.

Advertisements

Tags:

5 Responses to “Outokummustako ruostumattoman teräksen jätti?”

 1. timppa Says:

  “10% liikevoittoprosentilla yhtiö tuottaisi miljardin voitot”

  Satunnaiserät pois lukien yhtiö pystyi tuohon vuonna 2006, ja silloinkin vain nippa nappa. En millään usko, että tuosta voisi tulla kroonisesti huonosti johdetulle Outsalle “new normal”.

  • Laimea Silli Says:

   en minäkään tiedä kuinka todennäköistä se olisi. Laitoin tuon tuohon vain jotta hahmottuisi kuinka isoist rahoista puhutaan jos firma saa liikevoittoprosentin mahdolliselle tasolle.

   • timppa Says:

    Voin kyllä suoraan sanoa, että se on hyvin, hyvin epätodennäköistä ja vaatisi melkoista mullistusta Outokummun johdossa. Outokummussa on vielä ylimääräisenä painolastina melkein kolmasosan valtio-omistus; tietynlaiset muutokset jäävät helposti tekemättä, jos suurimmalla omistajalla omistaja-arvon lisääminen ei ole ykkösprioriteetti.

    Jollain hinnalla tietysti Outokummun osakekin on varmaan hyvä ostos, itse seurasin sitä lähinnä siksi, että ajattelin että jos kurssit vielä viimesyksyisistä olisivat pudonneet, tässä olisi voinut olla seuraava M-Real — huono firma jonka osake syöksyy vielä alemmas kuin pitäisi.

    Ai niin, lempiharrastustani pilkunn***intaa: Se on ThyssenKrupp, ei Thyssen Group. Syntyi Thyssenin ja Kruppin fuusioista joskus vuosituhannen vaihteessa.

 2. timppa Says:

  Kalliiksi tuli. Outokumpu joutuu laimentamaan vanhoja osakkeitaan oikein urakalla, alle 1,4 miljardin firma järjestää miljardin osakeannin jonka tuotto menee suoraan ThyssenKruppille, ja tämän päälle saksalaiset saavat vielä 30% omistusosuuden uudistuneesta Outokummusta. Täytyy räknäillä asiaa vielä tarkemmin, mutta kyllä tästä ensivaikutelmana tulee muistoja Ensosta, Kemira GrowHowsta ja Sonerasta.

  Jollain hinnalla tämä varmaan edelleen olisi hyvä ostos, mutta sen hinnan täytyy kyllä olla aika halpa, varsinkin kun täytyy varautua maksamaan kohta toinen mokoma osakeannissa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: