Fortumilta erinomainen 4Q

Fortumin osake nousi salkkuni suurimmaksi osakkeeksi tänään 6.8% kurssinousun myötä sen julkaistua erinomaisen 4Q tuloksen. Muutamia poimintoja tuloksesta:

  • Liikevaihto 1.7 miljardia euroa (1.9 miljardia). Laskua 10.5%
  • Liikevoitto 579 miljoonaa euroa (321)
  • Vertailukelpoinen liikevoitto 508 (541) miljoonaa euroa. Laskua 6% vuodentakaisesta
  • Kassavirta oli peräti 472 miljoonaa euroa (221). Kasvua 114%. Koko vuonna 1.6 miljardia
  • Osakekohtainen tulos 0.47 euroa (0.26). Kasvua 81%
  • Tapaninpäivän myrsky oli pahin Suomessa 30 vuoteen ja se aiheutti Fortumille 57 miljoonan euron kustannukset ja pahimillaan ilman sähköä oli 190 000 asiakasta
  • Koko vuoden osakekohtainen tulos oli 1.99 euroa (1.46). Kasvua 36%
  • Koko vuoden investoinnit 1.5 miljardia euroa (1.2 miljardia)
  • Osinkoesitys 1 euro per osake eli osinkotuotoksi muodostuu 5.6% päivän päätöskurssilla 17.94 euroa

Vertailukelpoisen liikevoiton ja liikevoiton ero syntyi suojausjohdannaisten kirjanpitokäytännöistä. Nyt 4Q:lla voittoa syntyi 71 miljoonaa euroa kun vuotta aiemmin vastaavasti syntyi 221 miljoonaa euroa tappiota. Venäjän divisioona generoi 274 miljoonan euron 4Q liikevaihdolla 35 miljoonan euron voiton. Hitaasti tuo Venäjän bisnes alkaa parantua. Koko vuonna voittoa siellä syntyi 74 miljoonaa euroa. Lämmönmyynnin voitto jäi nyt selväksi pienemmäksi kuin viime vuoden 4Q:lla johtuen normaalia lämpimimmistä keleistä mutta näillä nyt vallitsevilla 20 -30 asteen pakkasilla sähköä ja lämpöä kuluu reippaasti. Ruotsissa ydinvoimalat pyörivät paljon paremmilla käyttöasteilla joten tuottokin oli selvästi parempi.

Raportissa on myös hieman huolta herättäviä kohtia sillä firman nettovelka kasvoi vuodentakaisesta 7 miljardiin euroon ja rahoituskulut koko vuodelta kasvoivat myös reilusti 265 miljoonaan euroon. Velkaantumisaste laski hieman 69%:iin ja omavaraisuusaste kasvoi 44%:iin (40%). Fortum on investoinut aika voimakkaasti etenkin Venäjällä ja siellä 2.5 miljardin euron kokonaisinvestointiohjelmasta on jäljellä vielä 0.9 miljardia vuoden 2014 loppuun mennessä. jolloin viimeiset uudet yksiköt kahdeksasta uudesta yksiköstä otetaan käyttöön. Ensimmäinen yksikkö otettiin käyttöön viime vuoden helmikuussa. Tuon investointiohjelman loputtua Fortum voikin lyhentää merkittävästi velkaansa joka vuosi ja silti jopa kasvattaa osinkojaan ellei se sitten tee uusia lisäinvestointeja jossain päin maailmaa (kenties Ranskassa vesivoimaan?)

Näkymissä ei kovin hirmuista kasvua ole sähkönhinnan kulutuksessa sillä Fortum ennustaa pohjoismaihin vain 0.5% kulutuksen kasvua tulevina vuosina. Tuttuun tapaan Fortum on suojannut kuluvan vuoden tukkumyynnistä jo 65% 48 euron MWh hinnalla ja ensi vuoden myynnistä 40% hinnalla 46 euroa per Mwh. Investoinnit hieman laskevat tänä ja ensi vuonna 1.1 – 1.4 miljardiin euroon per vuosi mutta ovat edelleen aika korkealla tasolla. Fortumin esitysmateriaali.

 

Advertisements

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: