Kuntien määrä on tippumassa Suomessa 70:een

Hallitus on kaavailemassa kuntien voimasta fuusioimista ja kuntien määrän laskua 70:een. Kun valtiontalouden vaje on 9 miljardin luokkaa ja kun kuntatalouskin velkaantuu on syytä keventää julkisia menoja kovalla kädellä ja mikäs sen parempi kevennyskohde on kuin hallinto. Mitä järkeä on siinä että parinkymmenen kilometrin välein on premea kunnantalo täynnä kovapalkkaisia hallintovirkamiehiä joiden palkat nyhdetään yksityisten työntekijöiden ja työnantajien selkänahasta? Minusta nyt tehdään aivan oikeita päätöksiä. Toivottavasti tuo tehdään oikein, niin että palvelut eivät kärsi ja että säästöt toteutuvat samantien eikä 5 vuoden suoja-ajan jälkeen.

Ylisuuren hallinnon lisäksi nyt toivottavasti saadaan järkeä myös julkiseen liikenteeseen, jota on suunniteltu pääosin kuntien sisällä. Nyt saadaan suunnittelun piiriin koko työssäkäyntialue ja siten fiksuja reittejä, jotka helpottavat työmatkalaisten elämää ja vähentävät tarvetta yksityisautoiluun.

Tulevien kuntavaalien suurin teema saatiin samalla tänään selväksi ja aikamoista kuohuntaa tämä tulee aiheuttamaan myös eduskunnassa.

Mitähän käyttöä keksitään noille prameille kunnantaloille?

 

Advertisements

Tags:

3 Responses to “Kuntien määrä on tippumassa Suomessa 70:een”

 1. timppa Says:

  Ja kuten arvata saattoi, kunta-alalta kuuluu huutoa “Ei näin pian” ja “Ei saa pakottaa!” Keskusta puolestaan sai tietenkin heti hepulin, koska eihän pikkukuntien etupäässä kepulaisten kunnallispamppujen virkojen suojelu saa olla kustannuskysymys.

  *syvä huokaus*

  • Laimea Silli Says:

   Niinpä! Eihän esim. täällä Tampereella näissä nykyisissä kuntarajoissa ole mitään järkeä. Ihmiset käyvät ympäryskunnista Tampereella töissä, mutta joukkoliikennettä ei voi suunnitella ottaen tätä huomioon.

   Monet Treella töissä käyvät veronmaksajat rakentavat talonsa ympäryskuntiin joissa sitten joudutaan rakentamaan kouluja ja muita palveluita kattamaan tuota kasvua. Keskitetyllä ja kevennetyllä hallinnolla voidaan hoitaa kaavoitus järkevästi ja palvelut ilman että 10-20 välein on omat kunnanvirastot, kunnanjohtajat yms. päällekkäiset hallintokoneistot. Kuntarajat ovat keinotekoisen oloisia ja suorastaan haittaavat elämää reuna-alueilla mm. koulualueiden järjestelyn suhteen.

   Keskustan valta-asemalle pienissä kunnissa tuo muutos tekisi kauhistuttavaa tuhoa ja siksi ne vastustaa tätä viimeiseen asti vain vallanhimon takia.

   • timppa Says:

    Täällä Turun seudulla on sentään vihdoin saatu edes jonkinlaista seutuliikennettä ympäryskuntien ja Turun välille. Olisivatkohan ne säikähdyksissään aikanaan suostuneet siihen, että saadaan taas hetkeksi haudattua puheet vauraiden satelliittien liittämisestä persaukiseen keskukseen.

    Tuli muuten tuo kysymyksesi kunnantaloista mieleen tuossa lounastunnilla, kun ajoin Raision kaupungintalon ohi. Kyse on melkoisen vaikuttavasta kompleksista, kun ottaa huomioon kaupungin asukasluvun (n. 25000). Ja on rakennettu muistaakseni 1970-luvun lopulla, joten se on myös ruma kuin synti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: