Metson 4Q tulos loistava mutta tilaukset pettivät

Sijoittajat painivat koko päivän Metson erinomaisen 4Q tuloksen, odotuksia paremman osingon ja toisaalta 4Q:n selvästi odotuksista jääneiden tilausten kanssa. Jälkimmäinen voitti sillä Metson kurssi jäi 2.8% pakkaselle tänään. Muutamia poimintoja tuloksesta:

 • Uusia tilauksia saatiin loka-joulukuussa 1 313 miljoonan euron arvosta, mikä oli 12 prosenttia vähemmän kuin vertailukautena (1 498 milj. e). Tilausten väheneminen tuli lähinnä Massa, paperi ja voimantuotannosta. –> tämä oli se negatiivisin asia raportissa ja odotuksista jäätiin jotain 300 miljoonaa.
 • Palveluliiketoiminnan saadut tilaukset kasvoivat 5 prosenttia ja olivat 669 miljoonaa euroa eli 54 prosenttia kaikista tilauksista (637 milj. e ja 44 %).
 • 4Q liikevaihto kasvoi 23 prosenttia vertailukaudesta ja oli 2 074 miljoonaa euroa (1 687 milj. e).
 • Palveluliiketoiminnan liikevaihto kasvoi 16 prosenttia ja oli 829 miljoonaa euroa eli 41 prosenttia konsernin liikevaihdosta (715 milj. e ja 43 %)
 • 4Q osakekohtainen tulos oli 0,81 euroa (0,50 e)
 • Vapaa kassavirta 4Q:lla oli 45 miljoonaa euroa (114 milj. e)
 • Koko vuonna uudet tilaukset nousivat vuoden aikana 7 961 miljoonaan euroon, mikä oli 34 prosenttia enemmän kuin vertailukautena (5 944). Aika mahtava luku ja vielä näin vaikeana vuonna
 • Koko vuoden liikevaihto kasvoi 20 prosenttia vertailuvuodesta ja oli 6 646 miljoonaa euroa (5 552 milj. e).
 • Palveluliiketoiminnan koko vuoden liikevaihto kasvoi 17 prosenttia ja oli 2 871 miljoonaa euroa eli 45 prosenttia konsernin liikevaihdosta (2 453 milj. e ja 45 %)
 • Koko vuoden osakekohtainen tulos oli 2,38 euroa (1,71 e)
 • Osinkoina jaetaan 1,70 euroa osakkeelta eli 71 prosenttia osakekohtaisesta tuloksesta (1,55 e ja 91 % osakekohtaisesta tuloksesta). Hallitus harkitsee myöhemmin vuoden aikana, mikäli yhtiön taloudellinen tilanne sen sallii, ehdottavansa ylimääräiselle yhtiökokoukselle osinkoa varsinaisen yhtiökokouksen maaliskuussa päättämän osingon lisäksi. Osinkotuotto tuolla 1.7 eurolla nykykurssilla 33.46 euroa on 5%. Ei paha ja jos vielä lisäosinko irtoaa niin sijoittajalla on syytä hymyyn
 • Tilauskanta on 5.3 miljardia euroa eli sama kuin koko toissavuoden liikevaihto.
 • Metson PE-luku viime vuoden tuloksella on 14. Ei kallis mutta ei halpakaan.

Kaivospuoli vetää edelleen hyvin mutta kovin kasvu on nyt takana, voiman ja lämmöntuotannon puolella kysyntä on hyvää ja samoin maanrakennuksessa mutta paperipuolella on heikko tilanne. Metso antoi samanlaisen varovaisen ennusteen mitä se antoi varovaisen ennusteen tälle vuodelle mikä ei sisältänyt mitään numeerisia lukuja: “liikevaihtomme ja tuloksemme (EBITA ennen kertaluonteisia eriä) kasvavat viime vuodesta

Eiköhän Metso tuo loppuvuoden aikana vielä kurssinousua ja ainakin yhdet muhkeat osingot. Minusta osaketta kannattaa salkussa pitää.

 

Tags:

3 Responses to “Metson 4Q tulos loistava mutta tilaukset pettivät”

 1. Argh! Says:

  Ihan samat ajatukset myös minulla Metsosta, en myynyt syksyllä 🙂 ostamaani positiota pois. Markkinat rankaisivat aluksi Q4 laskeneista tilauksista. Itse en ole niistä kovin huolissani. Metson mukaan kyse oli hankkeiden lykkääntymisestä, ja kun alla on erittäin pullea tilauskirja, ei yhden kvarttaalin matalampi tilauskertymä paljon paina.

  Yleinen talouskehitys määrännee myös Metson kehityksen, ja sillä saralla näyttää juuri nyt hyvältä. Jos maailmantalous kasvaa niiin kyllä niitä tilauksia myös tulee. Metso saa jatkaa salkkuni suurimpana yksittäisenä sijoituksena.

  Huomenna jännitetään sitten PKC:n ensimmäistä raporttia AEES hankinnan jälkeen. Aika hyvään saumaan hankinnan pitäisi olla sattunut kun USA:n talous näyttää löytäneen kasvu-uran ja jopa rakentaminen on neljän vuoden jälkeen lähdössä liikkeelle. Tämän luulisi tukevan kuormureiden ja työkoneiden kysyntää. Halvat korot & nouseva dollari eivät myöskään haittaa.

  • Laimea Silli Says:

   HYvä tietää että Metso kommentoi että kyseessä oli hankkeiden lykkääntyminen. Toivottavasti lykkääntyminen ei muutu peruuntumisiksi.

   PKC:n tulosta minäkin odottelen suurella mielenkiinnolla. Toivottavasti ostetusta firmasta ei ole paljastunut mitään luurankoja kaapista, tuskinpa sentään kun ei varoituksiakaan ole tullut. PKC on halpa ja nousupotentiaalia piisaa jos kaikki menee kuten firma on ennustanut.

 2. Argh! Says:

  Minusta ei näytä siltä kuin jenkit olisivat dumpanneet niitä kaupassa saamaansa 1 250 000 osaketta markkinoille. Ne hän listattiin pörssiin viime kuun vaihteessa. Se on ehkä pienoinen hyvä merkki.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: