Stockmannin 4Q sujui hyvin ja positiivisia merkkejä näkyy

Aamu alkoi Stockmannin tilinpäätöksen lukemisella ja mikäs sitä oli lukiessa kun 4Q sujui hyvin ja firman suunta pitäisi olla nyt parempaan päin. Arvelin lukiessani että kurssi nousee tänään reippaasti, siitäkin huolimatta että osinko on “vain” 0.5 euroa ja mitään mainintaa ei ollut juhlaosingosta. Kun pörssikauppa alkoi ja kurssi oli vain hienoisessa nousussa päätin tuplata positioni ja se olikin hyvä päätös sillä kurssi nousi tänään muikeat 14.63%. Ja mitä tulee juhlaosinkoon, kyllä Stockmann sen tänä vuonna vielä maksaa aivan kuten YIT:kin ja ilmoittamalla siitä vasta ehkäpä syksyllä saadaan positiivinen vaikutus maksimoitua. Muutamia poimintoja tuloksesta:

 • 4Q liikevaihto kasvoi 8,5 prosenttia 626,1 miljoonaan euroon (576,9 miljoonaa euroa)
 • 4Q liikevoitto oli 59,3 miljoonaa euroa (48,5 miljoonaa euroa).
 • Koko vuoden liikevaihto kasvoi 10,1 prosenttia ennätykselliseen 2 005,3 miljoonaan euroon (1 821,9 miljoonaa euroa)
 • Koko vuoden liikevoitto oli 70,1 miljoonaa euroa (88,8 miljoonaa euroa)
 • Osakekohtainen tulos oli 0,43 euroa (1,10 euroa)
 • Osinko 0.5 euroa mikä tarkoittaa 3% osinkotuottoa 16.85 euron ja kyllä se lisäosinko vielä tulee vaikkakin firmalla on rutkasti velkaa

Liikevoitto kuluvana vuonna jäi heikoksi suurien tavarataloinvestointien ja poistojen takia, erityisesti alkuvuonna mutta toisella puolikkaalla alkoi helpottaa ja kuluvana vuonna rahaa ei pala investointeihin enää viime vuoden malliin. Tänä vuonna investoinnit ovat 50 miljoonaa euroa kun viime vuonna investointeihin meni 165 miljoonaa euroa.

Lindex sai 4Q:lla taas menestysvaihteen päälle. Raaka-aineiden hintojen nousu pysähtyi, alkuvuodesta puuvillan hinta kiusasi Lindexiä. Venäjällä Stockka tavoittelee tänä vuonna voitollisuutta ja eiköhän se nyt toteudu kun investoinnit eivät enää haukkaa tuottoja. Stockmann toteaa tulevaisuudestaan näin: “Tavoitetasomme on vuoden 2011 tulosta selvästi korkeammalla ja tähtäämmekin pidemmällä aikavälillä merkittävään tulosparannukseen. 1Q on kuitenkin tappiollinen normaalista kausivaihtelusta johtuen“.

Nettovelkaantumisaste on korkea, 95% ja on selvää että Stockmannin pitää keskittyä tulevina vuosina keventämään tuota ja se kyllä rajoittaa myös lähivuosien osingonmaksukykyä. Sijoitetun pääoman tuotto on surkea 4.1%.

Kuluvan vuoden selvin yksittäinen asia tulevan tulosparannuksen takana on investointien putoaminen kolmasosaan ja tuo voi jo pelkästään yli tuplata liikevoiton. Samoin Venäjän talous on tänä vuonna paremmassa hapessa kuin viime vuonna mikä tulee parantamaan tilannetta. Venäjän WTO jäsenyys tulee myös hyödyttämään Stockmannia kun tullit pienenevät ja jos euro heikkenee ruplaa vasten tulee sieltä mukavaa vipua. Ruotsissa vaatteet käyvät taas kaupaksi ja Lindexin vuosi tulee olemaan selvästi parempi kuin viime vuosi. Kalliiltahan tuo Stockmannin osake vaikuttaa viime vuoden lukujen valossa mutta PE-luku on n. 15 toissa vuoden 1.1 euron tuloksella mikä on ihan mahdollinen tänä vuonna. Eihän sekään halpa ole mutta Stockkan liikepaikat Helsingissä, Pietarissa ja vaikkapa Tampereella ovat kaupungin parhailla paikoilla.

Advertisements

Tags:

One Response to “Stockmannin 4Q sujui hyvin ja positiivisia merkkejä näkyy”

 1. TomaHawk Says:

  “Kuluvan vuoden selvin yksittäinen asia tulevan tulosparannuksen takana on investointien putoaminen kolmasosaan ja tuo voi jo pelkästään yli tuplata liikevoiton.”

  Investointejahan ei sinäänsä merkata tuloslaskelman kuluiksi. Parannus näkyy pikemminkin (vapaassa) kassavirrassa jos/kun poistot ovat suurempia kuin investoinnit ja vapaa kassavirta nousee.
  Onhan toki mahdollista että Stokka pystyisi samalla kivaan tulosparannukseen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: