Nokialta yllätyksetön tulosvaroitus

Tänään se sitten tuli, odottamani Nokian tulosvaroitus. Eri lähteet ovat toistaneet viestiä että Symbian myynti ja markkinaosuus on sakkaamassa pahasti Androidin rynniessä ja Applenkin edelleen kasvaessa. Eilen viimeksi muistutin asiasta.1Q:lla Nokia teki luureilla tappiota 3 % marginaalilla ja myi vain 12 miljoonaa älyluuria. Lumioita kävi kaupaksi vain 2 miljoonaa, mikä on varmasti iso pettymys monille.

Mutta se käänne positiivisempaan ei tule vielä ainakaan 2Q:lla mitä jo vähän ehdin spekuloida aiemmin. Nokia nimittäin ennustaa 2Q:lle vielä huonompaa mitä 1Q:lla tuli. Tämä oli varmaan se negatiivisin juttu varoituksessa. Positiivista on se että jakeluportaan varastotasot ovat normaalilla tasolla.

Sijoittajille, jostain syystä, tämä varoitus tai ainakin sen sisältö tuli täytenä yllätytyksenä kun kurssi laski niin pahasti. Pahimmillaan laskua oli jo 20% ja lopulta kurssi päätti 3.27 euroon missä laskua on 14.49 prosenttia. Mitä sijoittajat oikein odottivat? Kyllä sen pitäisi olla yleisesti tiedossa että Nokia elää vaikeaa siirtymäkautta, jossa Symbian tuotteiden kysyntä on jyrkässä laskussa ja Lumioiden myynti kasvaa liian hitaasti kumotakseen Symbianin laskua. Todennäköisyys sille että Nokian kurssi ei oikene enää ollenkaan on tietysti olemassa ja on viime aikoina kasvanut.  Mikään ei takaa sitä että kuluttajat ympäri maailman innostuisivat Microsoftin Windows käyttöjärjestelmästä puhelimessaan. En minäkään ole siitä innostunut, minä käytän mieluummin N9:iäa ja MeeGoa kunnes se lakkaa toimimasta ja valitsen sitten seuraavan kännykän todennäköisesti joko Androidin tai Tizenin väliltä. Nokia merkkinen Windows luuri voisi olla tietysti musta hevonen jos Microsoft saa merkittävästi parannettua UI:ta, moniajoa, konnektiviteettia (bluetooth tiedonsiirto jne.).  Pentti Peruskäyttäjä ei kenties noista asioista välitä, mutta minä en olekaan Pentti Peruskäyttäjä.

Osa tuosta sijoittajien yllätyksestä selittynee sillä että se annettiin vain 8 päivää ennen Nokian tulosjulkistusta. Nokia on ennen antanut varoituksiaan paljon aiemmin. Moni ehkä laski jo sen varaan että kun varoitusta ei ole kuulunut ja AT&T Lumia myynti alkoi niin nyt voisi olla hyvä hetki lyödä rahat kiinni.

Nokian nettovarallisuus 1Q:n lopulla oli 4.9 miljardia euroa missä on laskua joulukvartaalin 5.6 miljardista eurosta huolestuttavan paljon ja toukokuussa Nokia maksaa 750 miljoonan euron osingot. Tällä vauhdilla 2Q:n lopulla voi olla 3.4 miljardin nettokassa. Enpä itse koske Nokian osakkeeseen ennenkuin oikeita valon pilkahduksia alkaa olla näkyvissä, kurssikin voi tippua alle kolmen euron ennen sitä.

Lopuksi kertauksena mitä kirjoitin 11.2.2011 kun Nokia julkisti uuden strategiansa.

Tags: , , , , , , , ,

9 Responses to “Nokialta yllätyksetön tulosvaroitus”

 1. marttikk Says:

  Itse oon edelleen sitä mieltä, että tää 112 strategia oli oikea ratkaisu. Ja uskon, että Nokian johdolla on paras mahdollinen tietämys aiheesta. On aina helppo huudella jälkiviisaana mitä olisi pitänyt tehdä. Kaikista naurettavinta on esittää kaiken maailman salaliittoteorioita Elopista ym.

  Toki Elop olisi voinut hoitaa Symbianin alasajon ja siitä tiedottamisen toisella tavalla jne. Mutta kun fakta nyt vaan on, että Symbian on “palava alusta”. Eli paska mikä paska. Mitä tulee Meegoon, uskon, että Nokialla tiedetään parhaiten sen käyttöjärjestelmän rajoitteet. Ja uskon täysin, että Meegon alasajo oli myös oikea ratkaisu.

  Ja vaikka Symbian ja Meego olisivatkin hyviä alustoja, niin tässä käsittääkseni haetaan sitä paljon puhuttua ekosysteemiä. Ja sen voi tarjota Microsoft yhdessä Nokia kanssa. Tosin en ole enää yhtään varma mikä Nokian rooli tässä sopassa on..

  Vai mitä mieltä olet? Olisiko Nokia voinut tarjota kolmannen ekosysteemin omilla palveluilla kuten Ovi -maili, kauppa jne. ja omilla alustoillaan (Symbian ja Meego)?

  Selitykset Androidin pirstaloitumisesta ja muista ongelmista ovat mielestäni ihan uskottavia. Kysymys vaan kuuluu, että miten Nokia erottautuu Windows puhelimillaan tulevaisuudessa, jos käykin niin, että muut valmistajat alkavat suosia sitä.

  Kyllä Nokia taru taitaa lopussa olla. Mutta syynä ei todellakaan ole liitto Microsoftin kanssa vaan paljon aikaisemmin tehdyt virheet.

  Vai mitä?

  • Laimea Silli Says:

   No olen kanssasi täysin eri mieltä. MeeGon käyttöjärjestelmän rajoitteet?? Oliko tuo joku vitsi? Vertaa nyt mitä tuo OS tarjoaa versus Wp OS ennenkuin alat kirjoittamaan moista “analyysiä”. Symbian OS taas on edelleen markkinoiden parhaimpia käyttiksiä, muut eivät yllä vastaan toiminallisuuteen. Käyttöliittymä om kyllä hieman kömpelö. Mutta mitäpä tuosta, se on historiaa.

 2. marttikk Says:

  Siivutit kommenttini pointin taitavasti. Jos joku on kanssasi eri mieltä jostain, vastaat yleensä ylimielisesti ja vähätellen sekä sivuuttaen pointin.

  Olet siis sitä mieltä, että Symbian ja Meego alustoilla olisi voitu rakentaa uskottava ekosysteemi vastaamaan Applen ja Googlen vastaaviin?

  Kirjoitin epäselvästi, mutta tarkoitin Meegon rajoitteilla mitä tahansa rajoitteita. Esimerkiksi strategiaan, markkinointiin, valmistukseen jne jne liittyviä rajoitteita. En siis pelkästään teknisiä rajoitteita. Pakkohan siihen on _jotain_ rajoitteita liittyä kerta se hylättiin?! Varmasti WP on teknisesti rajoittuneempi järjestelmä kuin Meego, ainakin toistaiseksi, mutta onko sillä pitemmän aikavälin strategian (ekosysteemien välinen sota jne) kannalta merkitystä?

  Väität, että Symbian ja Meego jarjestelmillä Nokia olisi voinut voittaa Applen ja Googlen, mutta Elop jostain käsittämättömästä/tuntemattomasta syystä hylkäsi ne ja valitsi Microsoftin?

  Korjaa toki jos olen väärässä, mutta käsittääkseni markkinoilla on tällä hetkellä 4 varteenotettavaa älypuhelinkäyttöjärjestelmää. Se, etta Symbian on neljänneksi paras ja näin ollen kuuluu “markkinoiden parhaimpiin järjestelmiin” on aika ontuva argumentti.. ehkä se on juuri sen takia historiaa, että se on kömpelö järjestelmä. Ja vaikka se olisikin paras kaikista, niin minkä takia ihmiset ei osta niitä? Minkä takia Nokia hylkäsi sen? Minkä takia muut valmistajat ovat hylänneet niiin “erinomaisen” järjestelmän?

  • Laimea Silli Says:

   Olisi voitu rakentaa? Symbianilla ja MeeGolla oli toimiva ja valmis ekosysteemi. Laitteet, niiden ympärillä toimivat pilvipalvelut ja Qt applikaatiot. Mitä siitä puuttui? Mitä mielestäsi tuo Microsoft ja sen Wp tuovat tuohon lisää? Mikä se ekosysteemi on? Nokiahan on sittemmin sulkenut monia Ovi-palveluitaan mutta mitään uutta ei ole tullut tilalle. Oma ekosysteemi näin loppukäyttäjän vinkkelistä on mennyt selvästi huonompaan suuntaan.

   Microsoft ekosysteemi on pakkonaitettu Windows PC:lle. Lumia käyttäjän pitää rekisteröidä itsensä Microsoftille. Ilman Windows PC:tä ei tiedostoja voi siirtää luurista toiseen. Kaikki pitää tapahtua Zunen kautta, jopa soittoäänen vaihtamiseen tarvitaan Windows PC:tä. Entä jos ei ole PC:tä? Tai jos se tietokone onkin Linux-pohjainen. Mites suu pannaan tuossa “ekosysteemissä”?

   “Pakkohan siihen on _jotain_ rajoitteita liittyä kerta se hylättiin”. Miten niin on? Nokiaa johtaa ex-Microsoft pomo ja Microsoftin intresseissä on tappaa avoin Linux-pohjainen ohjelmistonkehitys. Ja nettitietojen mukaan Nokian ja Microsoftin sopimus kieltää muut kuin Wp luurit Nokian älyluureissa. Symbiania voi käyttää siirtymäkautena. En osaa sanoa pitääkö tuo paikkaansa vaiko ei mutta aika uskottavalta se kuulostaa ja MeeGoahan ei myyty isoissa maissa joissa Wp:t tuotiin myyntiin.

   “Minkä takia ihmiset eivät osta Symbian laitteita?” … Niin, olisikohan tuolla burning platform memolla ja ilmoituksella että alusta lopetetaan jotain tekemistä asian kanssa, mitä olet mieltä? 🙂 Myynti kasvoi hienosti tuohon memoon asti

   Markkinoilla on tällä hetkellä kaksi varteenotettavaa älyluuri-OS:aan: iPhone ja Android. Jopa Samsungin Badan markkinaosuus on suurempi kuin Windows Phonen.

   “pitemmän aikavälin strategian” … Nokialla ei ole aikaa odottaa että menestys tulee pitkässä juoksussa. Kilpailu on kovaa ja teknisesti edistyksellinen Android ja parhain ekosysteemi iPhone tarjoavat nyt ne tärkeät palvelut, miksi kuluttajat valitsisivat Wp:n / Lumian? Runsas vuosi sitten Nokia oli vielä pelissä mukana, sillä oli markkinaosuutta, ekosysteemi, selkeä strategia ja ihan hyvät tuotteet. Sitten tuli 112.

   Ainoa kilpailuvaltti Wp / Lumia ekosysteemissä mikä minulle tulee mieleen on Nokia Maps / Drive paikannus / navigaattorisofta. Riittääkö se? Muillekin alustoille löytyy toimisto-ohjelmia. Muutkin luurit saa kiinni tietokoneeseen ja ne jopa näkyvät massamuistina. Lumiaa ei voi massamuistina käyttää, käsittämätöntä.

   Suosittelen että hieman edes perehdyt aiheeseen. Minä lopetan osaltani tämän keskustelun kanssasi tähän. Koko keskustelu on aivan turhaa spekulaatiota joka ei johda mihinkään, tapahtunut on tapahtunut ja sen kanssa pitää elää. Nokian strategia pohjautuu nyt Wp luureihin ja sillä se joko kaatuu tai pärjää. Tällä hetkellä ei kovin hyvältä näytä.

 3. Laimea Silli Says:

  Niin ja mainittakoon vielä että loppuvuodesta se kolmas iso ekosysteemi iPhonen ja Androidin lisäksi lienee Tizen, joka on käytännössä MeeGo ilman Nokiaa. Intel sai Samsungista uuden kumppanin MeeGoa kehittämään ja mukana on nyt myös Huawei. En ihmettelisi että ZTE, HTC ja muutamat muut liittyisivät mukaan.

  MeeGo siis elää voimakkaasti yhä ja jos siinä olisi jotakin vikaa niin miksi siihen Intel, Samsung, Huawei ja kumppanit käyttäisivät aikaa ja rahaa?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Tizen
  https://www.tizen.org/

 4. marttikk Says:

  Kiitos hyvästä vastauksesta. 🙂

  Myönnän, etten ole perehtynyt asiaan syvällisesti. Olisi mukava kuulla vielä ajatuksiasi Nokiasta, mutta ymmärrän, että aihe on turhauttava ja loppuun kaluttu.

  Tällä perehtymistasolla nään asian niin, että markkinat sulivat liian lujaa Symbianin alta. Myynti varmasti kasvoi, mutta ei riittävästi verrattuna iPhoneen tai Androidiin. Toki Elop omalla memollaan kiihdytti tahtia, mutta olisi markkinat sulaneet muutenkin. Markkinat ovat sulaneet Blackberrynkin alta ilman memoja. Meegokin myöhästeli ja jossain haastattelussa Nokian johtajat sanoivat, että Meegon kehittäminen on liian hidasta. En osaa sanoa oliko se totta vai ei. Nokian ekosysteemi oli ihan hyvä ennen tätä uutta strategiaa, mutta ihan hyvä ei riitä ja mitä sille olisikaan tapahtunut tulevaisuudessa? No, sitä on vaikeempi arvuutella.

  Microsoft tuo mukanaan ohjelmisto-osaamista, Windows 8:n, Outlookit ym. brändit. Microsoftilla on huomattavasti vahvempi brändi Yhdysvalloissa kuin Symbianilla ja Meegolla. Ei se brändi tietenkään tahraton ole, mutta tunnettuus ratkaisee aika paljon (Office&Microsoft vs. Ovi&Nokia jne). Ja toki maailmassa on muitakin maita kuin Yhdysvallat. Nokia taitaa olla “jännittävin” brändi Intiassa. Kumpi sitten on tärkeämpi markkina nyt ja tulevaisuudessa..

  Itse ymmärrän ekosysteemin niin, että monet eri laitteet (tabletit, puhelimet, tv jne jne) keskustelevat saumattomasti keskenään. Tähän yhdistetään sitten sähköposti, kalenteri, toimistotyökalut, kartat ym ym saumattomaksi kokonaisuudeksi. Kolmannet osapuolet tarjoavat puuttuvat sovellukset/palvelut sitten kaupasta. Applen ja Googlen ekosysteemit ovat pelottavan vahvoja, ainakin Nokian näkövinkkelistä. Ekosysteemi on varmasti laajempi käsite, mutta näin sen itse näen.

  Olen itse käyttänyt N8 puhelinta puolitoista vuotta enkä ole huomannut lainkaan Ovi-palveluiden alasajoa. Olen uutisista lukenut asiasta, mutta omaan käyttökokemukseen se ei ole vaikuttanut. Ovi-kauppa on nyt Nokia-kauppa. Ovi-sähköpostia en ole tarvinnut. Muista Ovi-palveluista tai entisen Symbian-ekosysteemin palasista en tiedä mitään ja mielestäni se kertoo aika paljon niiden palveluiden laadusta ja määrästä.

  Nokia Kartat on myös mielestäni yksi tärkeimmistä strategisista aseista mitä Nokialla on. Mutta en osaa vertailla sitä esim. Google Mapsiin. Kumpi on parempi? Mihin ollaan menossa? Miltä tulevaisuus näyttää karttateknologian parissa?

  Nokian arvon määrittää mielestäni aika pitkälle patenttisalkku. PureView teknologia on hieno juttu, mutta todennäköisesti kestää liian kauan, että se saadaan WP:lle. Toivon, että Nokialta tulisi lisää tämän mittaluokan rautainnovaatioita. Pelkäksi toiveeksi taitaa jäädä..

  Elopin Microsoft-taustan näen enemmän positiivisena asiana kuin negatiivisena. Hän tuo pienen siivun synergiaetuja Microsoftin liittyen. Mihinkään salaliittoteorioihin en usko. En pysty millään uskomaan, että yksi mies voi tehdä kaikki päätökset tuon mittaluokan yhtiössä. Jos koko muu johtoryhmä seisoi Symbianin ja Meegon takana, en usko, että Elop olisi yksin kävellyt yli.

  Lumiassa ja WP:ssä on paljon rajoitteita. Ja toivon, että tulevien päivitysten myötä tilanne paranee. En ole Lumiaa tai Zunea käyttänyt, mutta olen kuullut kyllä noista rajoitteista. Ne ovat käsittämättömiä puutteita/rajoitteita. Ne ovat suurimpia uhkia koko strategiassa.

  Mutta olen kuullut myös paljon hyvää Lumioista. Olen kuullut myös paljon hyvää Meegosta. Symbianista en ole kuullut mitään hyvää, ikinä. Teknisillä yksityiskohdilla ei ole niin paljoa merkitystä kuin maineella ja sulavalla käyttökokemuksella. Tällänen tavallinen tallaaja ei niin hirveästi välitä pienistä teknisistä detaljeista. Mutta käyttiksen tahmaaminen ja kaatuilu kyllä ottaa pannuun.

  Uskon naivilla tavalla, että Nokian johtajat tietävät parhaiten markkinoiden toimintalogiikan ja kuinka Nokian vahvuudet/heikkoudet siihen sopivat. Totta kai he tekevät virheitä ja voi olla, että tämä Microsoftin liitto ei toimi. Väitän silti, että se oli näistä vaihtoehdoista paras.

  “Kilpailu on kovaa ja teknisesti edistyksellinen Android ja parhain ekosysteemi iPhone tarjoavat nyt ne tärkeät palvelut, miksi kuluttajat valitsisivat Wp:n / Lumian?”

  Kysymyksesi on erittäin relevantti. Ja en siihen oikein osaa vastata. Nokian ja WP:n tilanne on erittäin hankala. Mutta en pysty keksimään järkevää vastausta kysymykseesi myöskään siinä tapauksessa, että Nokia edelleen pitäisi itsepäisesti kiinni Symbian&Meego -strategiasta. 112-strategia oli loikka tuntemattomaan, niin kuin Elop memossa sanoi. Mutta kun lautta oli tulessa.. 😀

  http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/tero+kuittinen+suomessa+eli+sokea+symbianusko/a799198

  Pelkkää spelulaatiotahan tämä on, mutta on Nokia piru vie vaan niin kiinnostava tapaus. 🙂

  • Laimea Silli Says:

   “mutta kun lautta oli tulessa…” kuka sen lautan sytytti palamaan? Mulla on tuohon aika vahva näkemys, mutta jätetään nyt mainitsematta

 5. marttikk Says:

  Kiitos TIzen-linkeistä. 🙂 Tietotaitoni ei riitä vastaamaan kysymykseesi. Se on erittäin oleellinen kysymys.

  Osaatko sanoa mitkä ovat Tizenin selkeimmät vahvuudet? Tai heikkoudet?

  Miksi esim. Samsung siirtyisi Androidista Tizeniin? 🙂

  • Laimea Silli Says:

   Samsungin ei tarvitse siirtyä mihinkään, sen strategia on tehdä laitteita kaikille alustoille: Android ja WP sekä omat Bada ja Tizen jotka ymmärtääkseni yhdistyvät. Mielestäni loistava strategia eikä ole riskiä jos joku alusta ei vedä tai kiinnosta kuluttajia.

   Tizen on avoin, Linux pohjainen OS joka skaalautuu helposti laitteelle kuin laitteelle aivan kuten oli MeeGossakin idea. Luurit, tabletit, autojen viihde/navigointilaitteet, televisiot, digiboksit jne. Siinä sitä on sitä ekosysteemiä kun samat appsit ja palvelut toimii niissä kaikissa. MeeGon oli tarkoitus olla juuri tälläinen.

   Ei Tizenilla ole mitään teknisiä heikkouksia. Toki sellainen asia tuossa on että miten eri sirut ja prosessorit saadaan toimimaan laitteessa, tai lähinnä millä vaivalla? Kun Samsung ja Intel ovat mukana en usko että tuossa isompia ongelmia tulee.

   Itse odotan Tizenia innolla siinäkin mielessä että sille tehtävät appsit saattavat hyvinkin olla yhteensopivia N9:n kanssa joten applikaatioiden määrä luuriini kasvaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: