Nokian 1Q oli juuri niin huono mitä varoitus antoi ymmärtää

Nokia julkisti tänään 1Q tuloksensa joka oli odotetun huono. En nyt tapojeni vastaisesti käsittele ja analysoi tuota tulosta sen tarkemmin. En näe mitään syytä siihen mutta muutamia asioita haluaisin korostaa ja nostaa esiin. Varoituksen yhteydessä arvioin että loppuvuonna kassan koko voisi olla vain 1.5 miljardia euroa. Tänään annetun tiedon perusteella vaikuttaa siltä että olin liian negatiivinen sillä 1Q:n aikana kassasta haihtuneesta 700 miljoonasta puolet katosi kertaluonteisiin eriin joten kassavaje ei ehkäpä jatku tästä eteenpäin noin kovaa vauhtia, toki 2Q:n aikana Nokian kassasta lähtee 750 miljoonaa euroa osinkojen maksamiseen. Tosin NSN generoi peräti 410 miljoonan euron positiivisen kassavirran 1Q:n aikana ja tämä vauhti tuskin jatkunee yhtä hyvänä tulevina kvartaaleina.

Nokia teki luureilla tappiota kvartaalissa 219 miljoonaa euroa (vuotta aiemmin 729 miljoonaa euroa) siitä huolimatta että se saa tiedotteensa mukaan vuosittain 500 miljoonan euron patenttitulot, Microsoftilta 1Q:n aikana 189 miljoonaa euroa alustatukimaksuina. Miltähän olisi kvartaali näyttänyt ilman tehostunutta patenttien hyödyntämistä?

Pahin romahdus luurimyynnissä nähtiin Kiinassa jossa liikevaihto romahti vuodentakaisesta 70% ja myyntivolyymi 62%. Android jyrää. Kiinalaiset Huawei, ZTE jne. myyvät kilpaa halvoja ja vielä halvempia Androideja ja Samsung laadukkaita ja kalliimpia Androideja ja myös iPhonen osuus on maassa kasvanut sen jälkeen kun Elop antoi surullisenkuuluisan Burning Platform memon. Vaikeaa tuonne on nyt uudestaan tulla Nokian Wp:llä, mutta nyt sen vihdoin saamassa Wp myynnin maassa käyntiin. Sitten nähdään miten käy. Kiinalaiset eivät kyllä ehkä innostu uudesta suljetusta, amerikkalaisesta OS:sta, mutta kunhan MeeGon perillinen Tizen pääsee vuoden lopussa vauhtiin ja Huawei tuo luurinsa myyntiin niin siitä voisi nousta todellinen kilpailija Androidille ja iPhonelle. Onhan se mahdollista että Wp:nkin menestyy jollain lailla mutta tuskinpa Nokia entisille markkinaosuusluvuilleen maassa enää koskaan pääsee. Intiassa on sama kehitys menossa. Android on Nokian päävihollinen ja olisi todella todella tärkeää saada Lumioita myyntiin myös sinne 100 dollarin hintahaarukkaan kilpailemaan halpis-Androidien kanssa ja mieluummin paremmilla ominaisuuksilla. Onko se mahdollista? Onko se mahdollista pian?

Lumian myötä Nokia joko kaatuu tai menestyy vai jotain siltä väliltä. Riskiä riittää. Nokian kurssi putosi tuloksen myötä 3.63% 2.918 euroon. Omasta salkusta ei Nokiaa löydy enkä lähitulevaisuudessa suunnittele sen osakkeiden ostamista.

Advertisements

Tags: , , ,

5 Responses to “Nokian 1Q oli juuri niin huono mitä varoitus antoi ymmärtää”

 1. LaruX Says:

  Meltemin (Qt5 + edullinen HW) pitäisi olla vastaus kehittyvien maiden ja alempien hintaluokkien kilpailuun. Nokialla vain kaikki tapahtuu niin järjettömän hitaasti.

  Minulle Nokia on kuollut yhtiö. Seuraan sitä enää Qt:n takia. Saapas nähdä milloin Elop saneeraa Qt:n ulos firmasta – se on liian disruptive ja oikeastaan sisältää plan B:n mahdollisuuden.

  Anyway, N9 käy ja kukkuu. Kiitos Qt:n ja kiitos Linux kernelin. Nokiaa en tässä yhteydessä viitsi enää kiittää. He ovat hukanneet mahdollisuutensa niin moneen kertaan että ihan haukotuttaa.

  Ainiin, ostin työkäyttöön iPadin, sillä tieto -ja viestintätekniikan opettajana kehityksen kelkassa pitää pysyä. Odotin kaksi vuotta Nokian harmattan tablettia. En tänä päivänä voi tajuta miksi Nokia ei tablettia koskaan julkaissut.

  Nokia ei ole enää se sama Nokia jonka uusimman laitteen haluaa väkisin ostaa. Nyt se on se Nokia jonka tiedotteet pitää väkisin lukea. Enempään se ei pysty.

  Hyvästi Nokia. Qt antaa toivoa, mutta Nokian käsissä sekin on melkoisen himmeä timantti. valitettavasti.

  • Laimea Silli Says:

   jepjep. Ei lisättävää

  • Jontte Says:

   Eiköhän se Nokian tablettikin sieltä tule, kunhan vaan Windows 8 saadaan valmiiksi. Onko yhtään mitään järkeä tehdä “me too”-tabletti? En tiedä, tuskinpa. Omaan käyttöön uusi iPad on just passeli.

 2. Kimi Says:

  On melko omaperäistä tämä Nokian kyykyttäminen. Ei näitä strategioita kuukausien tasolle tehdä. Nokia teki sen minkä piti tehdä (tehdä jotain) vuosia myöhässä ja nyt taksikuskit neuvoo yrityksen hallitusta.

  Hauskin asiantuntija ja tulevaisuuden tuntija löytyy kuitenkin analyytikko Tomi T Ahosesta. Tässä Ahonen vuosi sitten:

  Not iPhone, not Blackberry, but Nokia US based readers will find it difficult to accept, and even many in Europe may feel that its time has passed, but do understand, my reader, that the battle for the
  smartphone OS for this decade has one dominant player, holding most of the aces.
  It is not the iPhone, not the Blackberry, and not even Google’s Android. It is Nokia.

  Tällä viikolla Tomi Ahonen kertoo Ylen MOT:ssa yhtiön olevan vailla mahdollisuuksia – ja blogissan, hänen kritisoineen yhtiötä vuosia.

  • Jontte Says:

   Ahonen on kyllä blogautustensa perusteella aika ihmeellinen tyyppi. Seassa hyvääkin asiaa, mutta se valitettavasti hukkuu ylipitkään ajatusvirtaan, jossa todellisuus, unelmat ja salaliitot (Elop) sekoittuvat keskenään.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: