Rovioko 7-8 miljardin euron arvoinen?

Rovio on ilmoittanut haluavansa listautua ensi vuonna ja markkina-arvoksi yhtiön omistajat ovat arvelleet 7-8 miljardia euroa ellen nyt pahasti väärin muista. Tänään Rovio julkaisi ensimmäistä kertaa tuloksensa. Viime vuonna yhtiö teki liikevaihtoa 75.4 miljoonaa euroa ja voittoa 48 miljoonaa euroa. Liikevoitto-% on huima 64%. Mutta luvut ovat aika pieniä vielä oikeuttamaan 7-8 miljardin markkina-arvoa. Yhtiöllä on valtava menestytuote jota se on laajentanut menestyksekkäästi myös pelin ulkopuolelle. Oheistuotteet myyvät hyvin, on huvipuiston teema-aluetta ja leikkipuistoja ja MM-kisojen maskotti.

Mutta että 166 PE luku! No on tuossa Roviolla aikaa tämä vuosi ja ensi vuonnakin kasvattaa firmaa entisestään, kehittää uutta peliä ja bisnestä, mutta silti. Jos Rovion listautumisanti järjestettäisiin nyt niin olisikohan oikea hinta kuitenkin korkeintaan miljardi euroa. Sillä Rovion PE-luvuksi muodostuisi 20 mikä ehkä kovasti kasvavalle firmalle olisi perusteltavissa. Toisessa vaakakupissa painaisi se että Rovio on kuitenkin sen yhden pelin varassa. Koska tulee kyllästyminen? Koska tulee toinen peli josta ihmiset innostuvat yhtä paljon? Jos Rovio ei kykene laajentamaan ja syventämään tuotteitaan ja palveluitaan niin ei tällä konseptilla 20 vuotta mennä jota PE-luku 20 edellyttäisi.Miljardin markkina-arvo olisi hyvä ja kunnioitettava lukema, kannattaako tavoitella 7-8 miljardia? Onko se realistista?

Tags:

11 Responses to “Rovioko 7-8 miljardin euron arvoinen?”

 1. Markus Lehtiniitty Says:

  Nuo 7-8 miljardia taisivat olla dollareissa eli euroissa ihan samoissa enää ollakkaan.

  Sitten oltaisiin jossain 100 P/E luokassa karkeasti nyt. Ja kyllähän Rovion vähintäänkin pitäisi tuplata tuloksensa tänä vuonna, ehkä enemmänkin lopulta.

  Jos nyt IPO tapahtuisi, olisi kyllä miljardi euroa naurettavan halpa hinta tällä kasvulla. Ensi viikollahan myös Facebook ipottanee noin sadan P/E:llä. Ja Rovion tulisi kasvaa paljon, paljon kovempaa tänäkin vuonna. Täten P/E laskee myös vauhdilla tuohon hintaan nähden. Eihän tämän kasvun firman hinta voi olla vain P/E 20 luokkaa. Kasvuvauhti on paljon merkityksellisempää kuin se, ollaanko tänään 50 vai 100 miljoonasa.

  Itsellenikin liikevaihdon mataluus oli kylllä jonkinmoinen yllätys, mutta toisaalta liikevoitto on erittäin vahva. Yksi mielenkiintoinen aspekti on, että Roviolla lienee jo nyt 100 miljoonaa kassassa rahaa, käytettäväksi vaikkapa yritysostoihin.

  Ja lopuksi kaiken kaikkiaan on melko turha spekuloida arvoa. Toistaiseksihan Rovio on nostanut rahoitusta miljardin dollarin valuaatiolla ja ilmeisesti olisi voinut myydä itsensä 2,25 miljardilla. Niistä on kuitenkin jo aikaa, mutta mielestäni ne ovat yhä relevanteimpia lukuja kuin puolivillaiset spekulaatiot.

  Omasta mielestäni Rovion tärkeimpiä tulevia tapahtumia ovat tänä vuonna tulossa oleva uusi ei-AB-peli sekä sitten myös AB-leffa myöhemmin. Pidemmällä aikavälillä AB:n osalta haaste vaikuttaisi olevan hahmojen syvyys, kun ne linnut eivät ole kovin persoonallisia tai samaistuttavia hahmoja.

 2. timppa Says:

  Se 48 miljoonaa oli liikevoitto, ts. ennen veroja. Roviolla saattaa tietysti olla aiempia tappioita vähennettävänä, mutta eivät nekään loputtomiin riitä.

  Olisi se muuten hienoa saada tällainen firma listattua Helsinkiin, olisi välillä joku oikeasti lupaava ja oikeasti uusi tulokas eikä joku kämäinen Aktia tai Tikkurila. Toisaalta ymmärrän kyllä hyvin, että Rovion pojat haluavat listautua isompaan pörssiin ja vähemmän sijoittajavihamieliseen maahan; toivottavasti eivät vaan vie firmaansa sinne listauksen perässä.

 3. TT Says:

  En pidä tuota arviota huonona asiana ottaen huomioon sen ettei Rovion pörssilistaus jonnekin isompaa pörssiin tuo juurikaan vähempää mainetta ja kunniaa suomalaiselle IT-osaamiselle. Itse en tosin pidä yritystä tuollaisten summien arvoisina, mutta Angry Birds on tällä hetkellä maallemmekin tärkeä brändi.

  • timppa Says:

   Angry Birds-brändin levinneisyydestä tuli mieleen… olin maaliskuussa lomalla Intiassa, ja siellä törmäsin kahteen suomalaiseen brändiin. Toinen oli tietysti Nokia, toinen Angry Birds. Noksun näkyvyys oli yllättävän vähäistä, Angry Birdsejä sensijaan oli joka puolella. Tosin veikkaan että Rovio ei paikallisista AB-teepaidoista juuri rojalteja saa, mutta kertoo se kopiointi brändin vahvuudesta jotain — ei siellä rantakojuissa mitään Marimekkofeikkejä näkynyt.

 4. Arvosijoittaja Says:

  Ennen hehkutuksen jatkamista suosittelen tutustumaan vaikkapa Take Twon (TTWO) historiaan. Pelikustantaja omistaa Grand Theft Auto -pelisarjan, joka oli aikoinaan PlayStation II:n eniten myyty peli. Yritys on ollut käytännössä tuon yhden tuotteen varassa, eikä ole onnistunut luomaan GTA:lle saman kaliiberin seuraajaa.

  Minun nähdäkseni Nintendo on ainoa pelikustantaja, joka pystyy luomaan tasaiseen tahtiin huippuhyvin myyviä pelejä. Nintendo ei ole ollut samalla viivalla muiden kanssa, koska yritys suunnittelee pelit ja laitteet yhtenä kokonaisuutena. Tilanne Nintendonkin suhteen on heikentynyt mobiilipelauksen myötä.

  Rovion kasvu riippuu suoraan pelien menestyksestä. Pelien elinkaari ei ole loputun ja siksi AB:n tuoma liikevaihto hiipuu ennemmin tai myöhemmin. Rovion haaste on luoda useampi Angry Birdsin veroinen megahitti. Mobiilipelimarkkinalla kilpailu on todella kovaa, mistä kertoo jo AB:n kaltaisten pelien tulva. Itse näen 2-3 AB:n veroisen pelin luomisen onnistumistodennäköisyyden aika heikoksi.

  • Laimea Silli Says:

   TTWO:n pelivalikoima on kyllä aika paljon kattavampi kuin pelkkä GTA-sarja, mm. tuo Red Dead Redemption myi ymmärtääkseni aika hyvin. GTA-sarjan pelit ovat todella todella laajoja ja todella koukuttavia (aivan kuten myös AB). Se mikä ero noilla on se laajuus ja monipuolisuus. GTA-pelin läpi pelaamiseen menee jopa satoja tunteja ja senkin jälkeen voi fiilistellä vaikka ajellen maisemia katsellen. Aivan uskomaton pelisarja. Itse aion ostaa tulevatkin PS3 GTA-pelit mitä tulee.

   Tässä linkki TTWO:n peleihin:
   http://www.take2games.com/games/

   TTWO:n markkina-arvo on Nasdaqissa 1.2 miljardia dollaria. TTWO:n liikevaihto vuonna 2011 oli 1.1 miljardia dollaria. Voitto oli vaatimaton 48.5 miljoonaa dollaria ja edellisenä vuonna syntyi 123 miljoonan dollarin tappio. Kunhan uusi GTA tulee niin sitten taas syntyy kunnolla voittoa ja TTWO tekee konsoleilla muutenkin liki 90% voitoistaan mutta saa myös käsikonsolimyynnistä 5%. Yhtiö on myös alkanut tekemään Facebook pelejä.

   Minun on vaikea uskoa että pelkällä AB:lla ja sen oheistuotteilla Rovion markkina-arvo voisi olla paljoa korkeampi. TTWO:lla on hittipelisarja jonka uskolliset ystävät, kuten minä ostavat sen uusimman pelin “aina”. Jaksaako uudet AB kentät kauaa enää lämmittää vaikka hieno ja koukuttava se peli onkin?

   Rovion pitää innovoida uusia pelejä ja palveluita ja helppoa se ei ole. Rovio on itsekin julkistanut kymmeniä pelejä ennenkuin tärppäsi. Toivottavasti firma kykenee innovoimaan ja tuomaan uusia hittituotteita ja että firma generoisi kunnon voittoja ja Suomeen työpaikkoja ja verotuloja.

 5. Arvosijoittaja Says:

  Lopetin itse GTA:n pelaamisen San Andreakseen, joka oli mielestäni massiivinen pettymys edellisiin osiin verrattuna.

  TTWO:lla on laaja portfolio muitakin pelejä, mutta ei toista GTA:n kaltaista superhittiä. Pelibusineksessä hitit tekevät käytännössä kaiken rahan, kun suurin osa peleistä jää tappiolle. Siksi ainoastaan hiteillä on väliä. TTWO:lla on ollut GTA:n lisäksi pienempiä hittejä, mutta ei riittävästi. Täytyy tosin myöntää etten ole viimeisen vuoden aikana seurannut TTWO:ta kovin tarkkaan.

  AB:n jatko-osien myynti lienee taattu muutamaksi vuodeksi eteenpäin. Merkittävä kasvu vaatii ainakin yhden megahitin kehittämistä AB:n rinnalle.

  Toivon, että Roviolaiset onnistuvat venymään ja luomaan uuden hittipelin.

  • Jontte Says:

   > Lopetin itse GTA:n pelaamisen San Andreakseen, joka oli mielestäni massiivinen pettymys edellisiin osiin verrattuna

   Mielenkiintoista. Omasta mielestäni, ja näin jälkeenpäin tarkistettuna myös erinäisten arvosteluaggregaattienkin mielestä, San Andreas oli pelisarjan PS2-aikakauden huippua. Tietenkin Vice Cityn kasari-nostalgia oli omalla tavallaan mahtavaa, mutta San Andreas kyllä putosi erinomaisesti tarinan suhteen ja maailma oli todella laaja.

   GTA 4 on jäänyt väliin, koska en ole ostanut uutta pelikonsolia, pari vuotta sitten yritin vähän pelata Liberty City Storiesia, mutta se ei syystä tai toisesta enää jaksanut kiinnostaa. Ehkä taas innostun kun GTA 5 tulee.

 6. Laimea Silli Says:

  Kaikki jotka pelaa tietävät EA Sportsin. Aika monta NHL-sarjan peliä on tullut ostattua ja jokunen futispelikin ja niin tulee tästedeskin.

  EA:n liikevaihto oli viime vuonna 4.1 miljardia euroa ja bruttovoitto 2 miljardia. EBITDA on 330 miljoonaa dollaria
  Firman markkina-arvo on 4.8 miljardia dollaria.

  Onko Rovio arvioidun 7-8 miljardin arvoinen?

 7. Arvosijoittaja Says:

  Pelkän AB:n arvo ei millään voi olla 7-8 miljardia.

  Rovion todellista arvoa määrittävä joutuu arvaamaan, miten hyvin yritys onnistuu uusien hittien kehityksessä. Pelimaailmasta löytyy “yhden hitin ihmeitä” pilvin pimein, eli siis pelistudioita, jotka eivät koskaan onnistuneet luomaan sitä seuraavaa hittiä. 7-8 miljardin arvostus tarkoittanee, että noita uusia hittejä olisi useita – aika epätodennäköistä?

  Rovion arvoa ei pysty määrittämään järkevällä tarkkuudella. Realistisessa analyysissa pitäisi olla mukana skenaarioita yhden hitin ihmeestä useaan maailmanluokan hittiin, minkä jälkeen todellinen arvo liikkuisi hyvin laajalla välillä. “Saattaa olla 200 miljoonan arvoinen tai sitten 10 miljardia”…

 8. Kepa Says:

  ATVI on ainoa pelifirma joka on pidempaan ollut voitollinen, tietysti lahinna wow:n ansiosta. Loytyy myos salkusta. Parin vuoden sisaan tulee ‘Titan’ jolle uskon loytyvan 50-100m online pelaajaa nykyisen wow:n 10m sijaan. 15$ per kk tekee nannaa viimeiselle riville. Wow on 7 vuotta vanha peli ja edelleen pelittaa, erityisesti Kiinassa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: