Microsoft julkisti Wp8 yksityiskohtia

Microsoftilla on parhaillaan käynnissä WP8:ia esittely tilaisuus. Kuten jo aiemmin netin “tietotoimistot” ovat tienneet ei nykyisiä Wp7 luureja pysty päivittämään WP8 OS:aan koska niiden rauta ja kerneli ovat aivan erilaisia. Wp7 on WinCE-pohjainen käyttis ja WP8 on NT pohjainen OS. Vanhat appsit pyörii Wp8:lla ja WP7 luurit saavat 7.8 päivityksen joissa on ainakin jotain uusia Wp8 fiitsereitä mukana.

WP8:ssa on mukana Nokian kartat ja karttasovellus vakiona ja mukana on myös turn-by-turn navigointi. Ilmaiseksi. Hieno homma Microsoftin ekosysteemin kannalta mutta erittäin epäselvää on että miten Nokia tuosta hyötyy. Äkkiä katsoen näyttäisi siltä että Nokia luovuttaa kilpailuetunsa muille. Paikannuksenhan piti olla se millä Nokia erottuu muista WP laitevalmistajista ja nyt tuo etu on ilmaiseksi kaikkien käytössä. En ymmärrä. Mikä järki oli maksaa Navteqista liki 6 miljardia euroa jotta samat toiminallisuudet ovat sen kilpailijoilla ilmaiseksi käytössä? Ehkä minulla jää vain joku yksityiskohta näkemättä, ehkäpä muut maksaa Microsoftille korkeampia OS hintoja ja Nokia saa OS:n paljon halvemmalla?! Nokia voisi tiedottaa osakkeenomistajilleen että miten se tuosta hyötyy kun asia on täysin epäselvä.

Microsoft julkisti myös “Audible” OS sovelluksen joka on kuin Applen Siri. Luuria pystyy ohjaamaan audiolla eri tavoin ja luuri antaa äänipalautetta. Vaikuttaa kyllä ihan hyvältä ja on saatavilla myös WP7.5:een.

NFC tuki on myös tulossa.

Wp8 korjaa myös suurimman vian WP OS:ssa. Tähän asti OS ei ole tukenut moniajoa. Nyt tuki tulee natiivisti kaikille applikaatioille. Vau. Vihdoinkin. Tuon myötä voisi jopa ekaa kertaa harkita Windows kännykän ostamista.

Huawei, Nokia, HTC ja Samsung ovat valmistajat joilta tulee Wp8 luureja, ainakin alkuvaiheessa.

Näyttäisi siltä että WP alusta paranee selvästi mikä hyödyttää Nokiaa mutta toisaalta Nokian karttapalvelut ja erityisesti navigointi siirtyy Wp8 alustaan muidenkin käyttöön mikä heikentää Nokian kilpailuasemaa. Nokian kurssin 1.5% miinuksella joten eipä nämä julkistukset kurssia ole heiluttaneet mihinkään.

*UPDATE* Mainittakoon nyt vielä että riskinä tässä tietysti lyhyellä tähtäimellä on se että mitä tekevät kuluttajat nyt ennenkuin Nokia tuo Wp8 luureja myyntiin? Lopettavatko ne Wp7 luurien ostamisen ja alkavat odottaa Wp8 luureja kun kerran Wp7 luureja ei saa päivitettyä Wp8 luuriksi ainakaan täysin. Nokialla ei taida oikein olla varaa tähän Symbian myynnin sakatessa. Wp myynti pitäisi reilusti kasvaa joka kvartaali. Pahimmassa tapauksessa Nokia voi käydä vielä alhaalla ennenkuin hyvä Wp8 mallisto on laajasti saatavilla.

Tags: , , , ,

6 Responses to “Microsoft julkisti Wp8 yksityiskohtia”

 1. pekka Says:

  Lainaus:
  “Wp7 on DOS-pohjainen käyttis ja WP8 on NT pohjainen OS.”

  Mistä revit tuon DOS:in? Mikään MS:n mobiililaitteiden käyttis ei ole koskaan ollut DOS-pohjainen. Taustalla oleva käyttis on ollut WindowsCE (alusta alkaen 32-bittinen “Ei-DOS”-käyttöjärjestelmä.).

 2. Juha Says:

  Voisi olettaa että rojalteja menee maps porukalle jokaisesta myydystä luurista. Niinhän se kuulema toimi Nokiankin aikana (tosin tietysti silloin Nokia siirsi yhdestä taskusta toiseen virtuaalikolikoita).. ?
  Kieltämättä mielenkiintosia ominaisuuksia tuli vihdoin WP luuriin. Myös DirectX APIt oli mielestäni aika iso juttu. Oletettavasti nyt kaikki Metro applarit saa toimimaan kohtuullisen helposti niin pöytä, kuin puhelinkäyttiksessä… Hieman samoja synergioita kuin Qt:n kanssa, siis.
  Toki Qt oli/on huomattavasti pidemmällä kuin mitä tämä viritys, WP:n apit ainakin tällä hetkellä ovat todella onnettomat verrattuna mitä Net tarjoaa työpöytä SDK:ssaan

  • Laimea Silli Says:

   näin varmaankin siis että Microsoft maksaa Nokialle. Mutta kun Nokia ei tiedota niin homma täysin arvailua.

   Yön yli nukuttuakin tuo Wp8 vaikuttaa varsin hyvältä. Ehkä aurinko vielä paistaa Nokian risukasaan kunhan tämä vaikea siirtymäkausi jää taakse

 3. jare Says:

  Siilasmaan lyhyt haastattelu:

  http://areena.yle.fi/tv/1561941

  Kommentteja?

  • Laimea Silli Says:

   Katselin tuon suorana ja vakuuttavastihan kaveri puhuu. Mutta olen täysin eri mieltä firman strategian järkevyydestä. Nokian kurssikehitys on ollut jopa huonompaa mitä pelkäsin tuoreeltaan 11.2.2011 ja “kehitys” ylipäätään. Ei hyvältä näytä

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: