Epävakaata keliä kesäkuussa

Kesäkuu oli salkulleni neljäs peräkkäinen laskukuukausi. Kovasti kurssi huojuivat ja heiluivat ja kuun viimeisen pörssipäivän ja suht. hyvin loppukuusta menneiden tankkausten myötä salkkuni päätyi lopulta 0.6% alemmaksi kuin toukokuun lopulla. Huonommin kuitenkin pärjäsin kuin indeksit sillä HEX Cap nousi 1.8%, Nasdaq ja S&P500 molemmat vajaat 4%. Euron arvo tippui vajaan prosentin 1.226:een. Mitä kesäkuusta jäi muuta mieleen kuin kurssiheilunta ja huonot kelit? No, ainakin hauskat Juhannusbileet, Nokian (RIMmin ja myös HTC:n) syvenevä kriisi, kurssi romahteli 24% kuukauden aikana, Kreikan vaalit, europolitiikan ja – poliitikkojen rämpiminen ja tietysti jalkapallon EM-kisat. Toivottavasti Espanjan voitto piristää maan taloutta! Pörssikauppaakin tuli käytyä sen verran että nousin Nordnetin palkkioportaissi pykälän ylöspäin. Kokeilin päiväkauppa jonkun verran ja ihan kohtuullisesti se paikka paikoin meni mutta aikalailla kovaa ja taitoa ja kokemusta vaativaaa hommaa se on.

Kesäkuun ainana salkkua tuli tuuleteltua taas ja osakkeita vaihtui euroihin, otin lopullisen exitin RNC:stä ja otin tilalle puhtaasti venäläisen RSX ETF:ää. Cargotechilla treidailin aikalaillakin, onneksi tulosvaroituksen aikaan ei ollut longipositiota auki ja sen jälkeen into treidailla Cargolla hiipui. PKC:t lähti salkusta, Metsoa myin ja ostin, YIT:t lähti mikä kaduttaa ja ne pitää tankata takaisin. Fortumia ostin lisää 14 eurolla ja aion ostaa sitä vastaisuudessakin jos alle 14 euron sitä saan.

Aion katsella heinäkuun aikana ostettavaa osakkeista joiden tarjoama pitkäaikainen historiallinen osinkotuotto on korkea näillä kurssitasoilla ja joiden näkymät näyttävät suht. OK:lta. Kurssitasot vs. osinkotuotot alkavat olla osakkeessa kuin osakkeessa melko tanakat, joten joko markkina alihinnoittelee osakkeita tällä hetkellä tai sitten eurokriisi iskee lujaa ja voitot laskevat alas ja pidemmäksikin aikaa. En osaa sanoa että kumpi on edessä, mutta riskit tässä eurokriisissä tuntuvat vain kasvavan. Toisaalta paljon on kiinni luottamuksesta. Yksityisen kuluttajan luottamuksesta omaan talouteensa, luottamuksesta pankkeihin ja luottamuksesta euromaihin. Luottamus voi palautua nopeastikin ja voimakkaastikin ja sitten näyttää taas hyvältä ja itseään ruokkiva nousukausi käynnistyy. Osakkeet nousevat, ihmiset kuluttavat, firmat palkkaavat lisää väkeä, työttömyys laskee, alijäämät kapenevat, valtion lainojen korot laskevat, lainahanat aukenevat jne. Esimerkki erinomaisesta osinkotuotosta on Fortum.

Salkkuni sankariosakkeet kesäkuussa:

  • Stockmann B + 13%
  • Sampo +10% – harmi ettei salkussa ollut enempää s-alkuisia firmoja
  • Intia (IFN) ETF + 8%
  • RNE ETF +9% (Nämä vaihtui RSX ETF:ään joka maksaa osinkojakin toisin kuin RNE jonka osinkohanat menivät tukkoon jo vuosia sitten)

Luuseripuolen vesselit:

  • Cargotec – 13% (en ollut kiinni osakkeessa suurimman laskun aikana)
  • PKC Group -13%
  • Rautaruukki -10% – lempinimi Rautaruumis alkaa olla ansaittu tosin tänään Rautaruumis nousi haudastaan liki 10% verran.

Heinäkuun kehityksestä on vaikea sanoa mitään. EKP laskenee korkoja tällä viikolla mutta se lienee jo hinnoiteltu sinään. Tänään julkaistiin odottamattoman surkea ja alle 50 jäänyt ISMP PMI lukema. Viimeksi on alle 50 lukema tullut heinäkuussa 2009. Alle 50 ISM PMI sukelsi käytännössä jo 2007 loppupuolella eli silloin kuin osakekurssit olivat juuri ohittaneet huippunsa ja kova pörssilasku oli jo käynnissä. Pikkaisen tässä haiskahtaa samanlainen tilanne. Päiväkohtainen kurssivaihtelu lienee suurta ja lomien takiakin markkinat ovat ohkaiset joten vaihtelu voi entisestään voimistua. Ostajat voivat tehdä todellisia löytöjä heinäkuussa ja myyjät jos väkisin koittavat laskupäivänä tyhjentää pajatsonsa harvaan ostolaitaan voivat kyllä katua myyntiään tai ainakin sitä aiemmin tekemäänsä ostoa. Pidetään peukkua että talous tästä piristyisi ja että kelit paranisivat. Hyvää kesää!

Tags: , , , , , , , ,

One Response to “Epävakaata keliä kesäkuussa”

  1. pekkis Says:

    millä hinnalla meinaat hypärä cargon kyytiin vai luovuitko pysyvästi? Tulospäivänä laskua luvassa vaikka “huono” tulos on tiedossa? Voisi saada halvalla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: