Kolme ekosysteemiä, eikun neljä, hups viisi!

Stephen Elop tappoi Nokian omat käyttöjärjestelmät ja perusteli asiaa että niiden ympärillä ei ollut ekosysteemiä, mutta Windows phonen ympärillä on. Ottamatta kantaa tuon järkevyyteen ja Windows phonen ekosysteemin vaikuttavuuteen niin Elopin väite että kolmesta todellisesta ekosysteemistä on kyllä melko erikoista WP:n parin prosentin markkinaosuuden voimin. Jopa Samsungin Badan markkinaosuus on suurempi ja kun Bada yhdistyy Samsungin ja Intelin MeeGosta uudelleensyntyneen Tizenin kanssa, lienee tuo ekosysteemi suurempi kunhan laitteita alkaa tulla. Tizen kattaa luurit ja tabletit siinä missä muutkin ekosysteemit ja Tizenin webbisivujen mukaan myös Tizen-pohjaisia älytelkkareita on tulossa ja autojen infotainment laitteita. Aivan samoin kuin MeeGollakin piti tulla. Millä perusteella Elop voi vakavissaan puhua kolmesta ekosysteemistä yhä edelleen? No toistaiseksi Tizen on kyllä lähinnä promisewarea mutta eiköhän joulumarkkinoille ekat laitteet ehdi ja sitten onkin baana sileä uusille laitteille. Alusta pyörittää HTML-5 applikaatiota, Qt tuki on karsittu varmaankin sen takia että Nokia omistaa sen ja Nokialla voisi olla halutessaan mahdollisuus hankaloittaa tai vaikeuttaa Qt:n käyttöä.

Eikä ekosysteemit lopu tuohon. Aiemmin huhuttu Firefoxin Mobile OS on tosiaan tulossa. Itse ajattelin että tuo on kuolleena syntynyt idea ja kilpailun takia kuolee pois alkuunsa mutta Mozillan tiedotteen mukaan se on saanut aika laajan tuen operaattorien keskuudessa ja laitevalmistajiakin on alussa kaksi: ZTE ja TCL, joka myy luurejaan osin Alcatel brändillä. Tukeaan lupaavat operaattorit ovat: Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia, Telefónica ja Telenor. Eivät ihan pieniä tekijöitä. Miksi operaattorit haluavat antaa tukensa jälleen uudella ekosysteemillä, joka on Linux-pohjainen ja jossa kaikki applikaatiot ovat HTML-5 “webbisivuja” aivan kuten HP:n kuoppaamassa WebOS:ssa oli. Alustaa käyttäviä älyluureja on tarkoitus ja mahdollisuus tuoda myös halpasegmenttiin missä kilpailu ei ole niin kovaa kuin yläsegmentissä. Tuossa segmentissä kilpailua on lähinnä Androidin taholta, Wp ei ole ainakaan vielä kyseisissä hintaluokissa aikä varmaan vähään aikaa sinne pääsekään. Meltemistä tai MeeGosta olisi helposti sinne luureja saanut ja Symbianhan siellä hintaluokassa oikeastaan osin pyörikin. Ekat luurit tulevat markkinoille 1Q 2013 ja perustuvat Qualcommin Snapdragon piireihin.

Firefox Mobile OS tulee olemaan täysin avoin ja ilmainen mikä varmasti kiinnostaa muitakin valmistajia kuin kahta mainittua. Wp on maksullinen ja suljettu, Android on ilmainen mutta osin suljettu ja ilmaisuuden kanssakin on niin ja näin sillä Androidia käyttävät valmistajat joutuvat maksamaan patenttimaksuja eri tahoille. Sama patenttiongelma uhkaa luonnollisesti myös tätä Firefox Mobile OS:aa ja eiköhän ensimmäiset haasteet tule heti alkuvuodesta 2013. Mozilla aikoo myös tuoda luurin Web APIt W3C:n standardisointiin. Applikaatiokehittäjien tulevaisuus lienee HTML-5:ssa ja voi jopa olla niin että kaikki luuriekosysteemit tukevat tulevaisuudessa HTML-5 appseja mikä tekee kehittäjien työstä paljon nykyistä tehokkaampaa, nopeampaa ja halvempaa ja periaatteessa samat applikaatiot pyörivät sitten kaikissa alustoissa. Jailbraikattuihin iPhoneikin voisi sitten ostaa applikaatioita vaikkapa Tizenin tai Firefoxin sovelluskaupoista.

Ekosysteemistä puheenollen. Olen miettinyt Samsungin 55″ SmartTV:n ostamista. Tuo telkkari muodostaa hienon ekosysteemin Samsungin Android kännyköiden ja tablettien kanssa. Tabletista voi katsoa eri kanavaa mitä telkkarista tai vaikka siirtyä katsomaan telkkaria eri huoneeseen tai vaikka ulos puutarhaan kunhan wlan-verkko yltää. Tabletista voi DLNA:lla siirtää sisältöä telkkariin. Siinä on sellainen ekosysteemi joka minua kiinnostaa, mitenkäs tuo homma onnistuisi Windows Phoneilla?

Nokian kurssilasku on jatkunut ja osake treidaa 1.6 eurossa. Markkina-arvo on pudonnut kuuteen miljardiin eli alle sen mitä Nokia maksoi Navteqista ja puoleen siitä mitä Google maksoi Androidista. Skypen hinta oli kutakuinkin sama Microsoftin ostaessa sen mitä Nokian markkina-arvo on nyt.  Ericssonin markkina-arvo on 30 miljardia dollaria ja Nokian hinnassa on mukana myös NSN, Navteq, patentit ja luuripuolen toiminnot.  Elop totesi 11.2.2011 uutta strategiaa julkistaessaan että “sijoittajat ymmärtävät myöhemmin”. Niinpä niin… Ai niin suomalaiset omistavat nyt 25% Nokiasta eli 1.5 miljardin euron arvosta. Toivottavasti tuo vielä tuottaa suomalaisille omistajille kurssinousua näiltä tasoilta. Sinällään jos Nokian osia arvottaa erikseen niin aika jännittävää laskuoppia pitää omata että vain tuohon kuuteen miljardiin heilahtaa hintalappu. Jos Nokian käänne edes jotenkin onnistuu niin näiltä tasoilta ostavat tulevat väkisinkin tekemään merkittäviä voittoja.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

11 Responses to “Kolme ekosysteemiä, eikun neljä, hups viisi!”

 1. Jontte Says:

  ## Elop, Nokia ja valinnat
  En nyt jaksa googlata transkriptejä, mutta ei kai Elop väittänyt Windows Phonella olevan merkittävää ekosysteemiä, vaan että Nokia ei halua Androidiin, vaan haluaa olla mukana kolmannessa ekosysteemissä ja katsoi WP:n olevan sille lupaavampi pohja kuin Nokian ja Intelin Meego.

  Huolimatta WP7:n heikosta myynnistä ei päätös vaikuta selkeästi väärältä, kädessä oli aika huonot kortit. Perustan tämän siihen, että Androidilla ei tee rahaa kukaan muu kuin Samsung ja Microsoft(!). Googlekin on vielä pitkään miinuksella kun otetaan huomioon mm. Androidin ja Motorolan ostot. Ja alustan omistajan lähtö kilpailemaan suoraan muita lisensoijia vastaan on aika jännä tilanne – epävarmuustekijä, joka voi eskaloitua.

  Myöskään Meegon menestyksestä ekosysteeminä ei ole takeita. Olisiko saatu kehittäjiä, hyvät työkalut ja muita valmistajia kantamaan osansa alustan kehityskustannuksista? Ehkä, ehkä ei riittävästi.

  ## Uudet ekosysteemit
  Sekoitat keskenään käyttöjärjestelmän ja ekosysteemin, lisäksi olet hyvin optimistinen mahdollisten ekosysteemien suhteen, vaikka niiden käyttiksetkin ovat puolivalmiita, kärjistetysti vielä enemmän powerpointissa kuin koodina.

  Tänään, Tizenillä ja FirefoxOS:lla ei ole minkäänlaista ekosysteemiä, WebOS:llakaan ei mainittavaa, vaikka se sentään on julkaistu, monessa puhelimessa ja sille on kourallinen softaakin.

  Katsotaan miten uusien käy, mutta en tällä hetkellä näe syytä miksi niiden tulevaisuus olisi sen ruusuisempi kuin mikä Maemolla, Meegolla, WebOS:lla, RIM:n QNX-tablettilkäyttiksellä ja vaikka ChromeOS:lla on takanaan, tai BB10:lla, RIM:n Meegolla, edessään.

  Tizenillä on tietenkin takanaan Samsung, mutta suurikaan yksittäinen tukija ei takaa menestystä ekosysteemille, myös monen muun palikan pitää osua kohdalleen. Kuluttajia ja kehittäjiä kiinnostavat ekosysteemit ovat harvassa, ja erittäin vaikeita rakentaa.

  Microsoftilla on paljon rahaa, hyvät työkalut, paljon kehittäjiä ja suuri näkyvyys. W8/WP8 omaa erittäin suuren potentiaalin, toteutuuko se, kantaako desktop/tablet/puhelin synergia, millainen on Nokian rooli ja pystyykö Nokia trimmaamaan itsestään kilpailukykyisen muita alustan valmistajia, mm. Samsung, vastaan jää nähtäväksi. Helppoa ei missään tapauksessa tule olemaan, Applea ja Androideja vastaan. Mutta en keksi alustaa, jolla Nokialla olisi paremmatkaan mahdollisuudet.

  • Laimea Silli Says:

   “Huolimatta WP7:n heikosta myynnistä ei päätös vaikuta selkeästi väärältä, kädessä oli aika huonot kortit”

   Kädessä oli loistavat kortit ja omassa hallinnassa olevat käyttöjärjestelmät ja loistava kirjastorajapinta/applikaatiokehitysympäristö Qt joka sitten piti vaihtaa tuohon Elopin hehkuttamaan ekosysteemiin.

   “Sekoitat keskenään käyttöjärjestelmän ja ekosysteemin”

   Jaa miten niin sekoitan? Jos nyt vaikka luet tuon Mozillan tiedotteen niin käyttävät ihan itse sanaa ekosysteemi siellä.

   En mä nyt enempää viitsi tuota sun kommenttisia kommentoida.

   • Jontte Says:

    Niitä hyviä kortteja ei ollut enää 2011. Symbian oli katsottu ja todettu mustaksi pekaksi. Meego pahasti jäljessä aikataulusta, päteviä kumppaneita ei kauheasti ollut ja Android-juna tulossa ohi.

    Niin pitkään kun Sitä FirefoxOS ekosysteemiä ei ole muualla kuin pressissä ja powerpointissa voi sitä pitää suunnilleen yhtä varteenotettavana kuin joulupukkia. Anteeksi realismini.

    • Oonakonna Says:

     No kuinka pahasti se Meego oli jäljessä – mun käsityksen mukaan Nokialla ei ole vieläkään sen tasoista ja korvaavaa alustaa?? Ei pidä uskoa kaikkea Elop suustan päästelee.

     Nokian “Meego” olisi ollut toiviva ja järevä ratkasu ylimenokauteen, eli kunnet WP8 olisi ollut tuotannossa eikä vain MS.n hämärä lupaus joka huhujen mukaan olisi mahdollisesti vieläpä Nokian kannalta kriittisessä vaiheessa myöhästymässä!

     Oliko oikein hypätä yksipuolisesti alustaan josta on paljastettu että ei edes sisällä, eikä tule myöhemminkään tukemaan MS:n ekosysteemiä (mikä sellainen sitten ikänä kuluttajien kannalta sitten onkaan ja onko sellaiseen isojen massojen osalta kiinnostustakaan vielä vuosiin)?

    • Laimea Silli Says:

     helmikuussa 2011 Nokia totesi että MeeGo on jäljessä aikataulua eikä siitä ole mihinkään eli lopetetaan. Heinäkuussa 2012 Nokia odottaa Windows Phone 8 alustaa, joka mahdollisesti tulee loppuvuoden aikana, kun siitä Wp7 alustasta ei oikein ollut mihinkään. Mahdollisesti Wp8 alusta voisi jo päästä samalle tasolle missä MeeGo oli vuoden 2010 lopulla.

   • Jontte Says:

    Ja tuohon Elopin hehkutukseen: julkisuudessa on ihan Nokian hallituksen nykyisen puheenjohtajan toimesta väitetty, että hommaa mietittiin johdossa isolla porukalla, pitkään ja kunnolla. Ja hallitushan tuollaiset hommat loppuviimeksi päättää, ties vaikka toimitusjohtajaa valittaessa oli jo tällainen strateginen suuntaviiva mielessä.

    • analyzing Says:

     MSFT liikkeen siemenet taidettiin kylvää jo silloin kun nykyinen hallituksen TJ otettiin Nokian hallitukseen 2008. Samalla ilmeisesti aloitettiin MSFT tuotteisiin tutustuminen, tuloksena Netbook vuonna 2009.

     Eli MSFT yhteistyö oli Nokian B-suunnitelma jota Nokia alkoi kehittää iPhonen markkinoilletulon jälkeen. Mikä tuossa suunnitelmatta jäi ilman riittävää huomiota oli Android, joka useammankin Nokia johtajan kommenteissa on todettu tulleen “nurkan takaa”. Vuonna 2012 tuollaiset kommentit vaikuttavat hiukan oudoilta, mutta jos niitä tarkastellaan vuoden 2008/2009 näkökulmasta niin silloin niissä on ehkä jotain järkeä.

     Joka tapauksessa 2010 Nokiaan ilmeisesti sitten iski paniikki ja alkoivat aktivoida tuota suunnitelma B:tä.

 2. analyzing Says:

  Kommenttina Nokian markkina-arvoon, myynnin romahtaessa nopeammin kuin kuluja saadaan vähennettyä on yhtiö hyvin pian (vuoden sisällä) tilanteessa jossa se joutuu hankkimaan lisää pääomia painamalla uusia osakkeita. Nykyisten omistajien omistusosuus tullee laimenemaan merkittävästi ennen mahdollista käännettä.

 3. kike Says:

  Tuo Jolla mobile näyttäis lupaavalta. Mutta epäilen etteivät saa koskaan mitään aikaan jos ei sitten Nokia ole takana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: