Nokian Renkaiden kasvu jatkuu

Lomailu on mukavaa, huonoista keleistäkin huolimatta. Niin mukavaa että pidin taukoa myös bloggaamisesta. Tänään kuitenkin innostuin tarttumaan näppäimistöön Nokian Renkaiden tulosjulkistuksen myötä. Viimeisten viikkojen mielenkiintoisimmat tulosjulkistuksiin, erityisesti Nokiaan, ja muihinkin talousuutisiin pitää palailla vielä myöhemmin ja laskeskella salkun heinäkuun kurssikehitys  kunhan tästä arki koittaa.

Nokian Renkaat julkisti siis tänään erinomaisen tuloksen, joka tosin ei markkinoille riittänyt. Kurssilaskua tuli 5%. Muutamia poimintoja:

 • Nokian Renkaat -konsernin liikevaihto 2Q:lla oli 413,8 MEUR (338,8), eli 22,1 % enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana ajanjaksona. –> Kasvu edelleen hyvää mutta hitaampaa kuitenkin kuin 1Q:lla
 • Myynti Pohjoismaihin pysyi samalla tasolla kuin vuotta aiemmin vastaavana ajanjaksona. Myynti Venäjälle kasvoi 73,7 %.
 • Myynti Venäjälle ja IVY-maihin yhteensä kasvoi 67,8 %. Myynti Keski- ja Itä-Eurooppaan kasvoi 12,7 % vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Myynti Pohjois-Amerikkaan lisääntyi 17,9.
 • Yhtiö on parantanut edelleen asemaansa voittamalla markkinaosuuksia kaikilla kohdemarkkinoilla Venäjällä ja Pohjois-Euroopassa
 • Henkilöautojen renkaissa liikevoittoprosentti parani ja oli hurja 36,1 % (35,9 %). –> loistavaa
 • Nokian henkilöautonrenkaiden liikevaihto oli 633,0 MEUR (468,5) eli 35,1 % edellisvuoden vastaavaa ajanjaksoa enemmän. –> loistavaa
 • Henkilöautonrenkaiden liikevoitto kasvoi ja oli 228,7 MEUR (168,0). –> loistavaa
 • Nokian Raskaiden Renkaiden liikevaihto katsauskaudella oli 53,6 MEUR (56,7) eli 5,5 % vertailuajanjaksoa vähemmän. –> eurokriisi painoi raskaita renkaita
 • Raskaiden renkaiden liikevoitto oli 6,3 MEUR (10,0) ja liikevoittoprosentti 11,9 % (17,7 %).
 • Vianorin liikevaihto oli 129,4 MEUR (120,6) eli 7,3 % enemmän kuin edellisvuoden vastaavana ajanjaksona.
 • Liiketulos oli -7,2 MEUR (-7,2) ja liiketulosprosentti -5,5 % (-6,0 %) –> Talvirengassesongin varastointivaihe ja logistiikka tuo kustannuksia 2Q:lla. Loppuvuonna tehdään voitot.
 • Rengasvarastot ovat suunnitellulla tasolla
 • Eurokriisi painoi raaka-ainekustannuksia 2Q:lla 4.3% 1Q:n verrattuna ja kasvoi maltilliset 2.9% vuodentakaiseen
 • Nokian Renkaat -konsernin liikevoitto oli 112,7 MEUR (93,3). Liikevoittoa rasittivat kulukirjaukset luottotappioista ja -varauksista 1,4 MEUR (0,3).
 • Voitto ennen veroja oli 108,0 MEUR (85,4). Tilikauden voitto oli 95,4 MEUR (74,2). Osakekohtainen tulos oli 0,73 euroa (0,57 euroa).
 • Alkuvuonna voittoa osaketta kohden on kertynyt jo 1.4 euroa (1,06 euroa) –> tietää hyvää ensi kevään osinkoja ajatellen.

Vianor ketju jatkaa kasvuaan ja tänä vuonna Vianor-pisteitä on jo 1000.  Laajentaminen on ollut hyvä päätös, sillä Vianor tukee NR:n markkinaosuuden positiivista kehitystä ja myyntiä. Uutena maana Serbia, Vianor toimii nykyään jo 24 maassa.

Suurin syy miksi NR laski tänään lienee tämä kommentti julkistuksessa: “Onnistuneet talvirenkaiden ennakkotoimitukset ensimmäisellä vuosipuoliskolla Venäjällä sekä epävarmuus Keski-Euroopassa voivat siirtää myyntiä kolmannelta neljännekseltä viimeiselle neljännekselle, lähemmäs talvirenkaiden kuluttajasesonkia“. Kolme Q voi siis olla analyytikkonen odotuksia laimeampi. Raskaissa renkaissa tämä vuosi ei ole hyvä: “Vuonna 2012 Nokian Raskaiden Renkaiden myynnin ja liikevoiton arvioidaan laskevan edellisvuoteen verrattuna“. Toisaalta Nokian henkilöautonrenkaiden tilauskanta on hyvä huolimatta haastavammaksi muuttuneesta markkinatilanteesta.

Tulevaisuudessa lisääntyvä tuotantokapasiteetti tarjoaa lisää kasvumahdollisuuksiaja parantaa tuottavuutta. Nokian-tehtaan kapasiteettia on vähennetty toiselle vuosipuoliskolle, mikä tukee tuotannon kasvattamista Venäjällä. Yhtiö on rakentanut uuden tehtaan nykyisen Venäjän-tehtaan yhteyteen, mikä tulee lisäämään vuosikapasiteettia 5-6 miljoonalla henkilöautonrenkaalla. Ensimmäinen linja uudella tehtaalla aloitti tuotannon kesäkuussa ja toinen linja otetaan käyttöön vuoden 2012 lopulla. Kapasiteettia lisätään vielä kahdella linjalla vuosien 2013-2014 aikana. Venäjän tehtaan jälkeen rakennettavasta tehtaasta (kenties Serbiassa?) ei annettu lisätietoja. Rakentamispäätöksestä täyteen tuotantoon kestää noin kolme vuotta. Arvopaperi lehdestä poiminta: “Nokian Renkaiden tehdas Pietarin lähistöllä Vsevolozhskissa käynnistyi vuonna 2005. Tuolloin sen kapasiteetin uskottiin yltävän 8 miljoonaan renkaaseen noin vuonna 2015. Nyt Nokian Renkaat arvioi valmistavansa tänä vuonna Venäjällä 16,5 miljoonaa rengasta ja parin vuoden kuluttua 17-18 miljoonaa. Maksimi nykyisissä tiloissa on noin 20 miljoonaa rengasta. Suomessa tuotantomaksimi on noin 6 miljoonaa rengasta eli yhteensä 26 miljoonaa rengasta. “Se riittää todennäköisesti vielä vuonna 2014, mutta ei sen pidemmälle, koska kasvutavoitteemme on 15 prosenttia vuodessa.“”

Nokian Renkaat säilyy salkussa ja tulee uskoakseni tarjoamaan hyvää tuottoa lähivuosina ja kasvavia osinkoja. Firma on kehittynyt tasaisen varmasti ja kehittynee sitä myös lähivuodet ja kurssi muutaman vuoden päästä tulee uskoansei olemaan nykyistä selvästi korkeammalla. Kannattaa lueskella myös 2Q esitysmatsku.

Advertisements

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: