Fortumin tulos oli pienoinen pettymys mutta jo hinnoiteltu

Fortumin perjantaina julkistettu tulos oli pienoinen pettymys, mikä oli perjantain ja maanantain kurssikehityksestä katsottuna markkinalla jo täysin hinnoiteltu ja vähän enemmänkin. Toki Fortumin osakekurssia tuki myös se että Fortum ilmoitti samalla merkittävästä tehostusohjelmasta.

Muutamia poimintoja Fortumin tuloksesta:

  • Vertailukelpoinen liikevoitto oli 220 (297) miljoonaa euroa, -26 %
  • Liikevoitto oli 223 (314) miljoonaa euroa, josta vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät olivat 3 (17) miljoonaa euroa
  • Osakekohtainen tulos oli 0,14 (0,23) euroa, -39 %, josta vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät olivat 0,01 (0,02) euroa osaketta kohti
  • Fortumin tämänhetkisen arvion mukaan vuosittainen sähkönkysyntä kasvaa Pohjoismaissa keskimäärin 0,5 % tulevina vuosina
  • Power-divisioonan suojaukset pohjoismaiselle tuotannolle: loppuvuodeksi 2012 tukkumyynnistä 70 % on suojattu 48 euroon megawattitunnilta (MWh).
  • Kalenterivuodeksi 2013 60 % on suojattu 45 euroon/MWh ja vuodeksi 2014 30 % on suojattu 43 euroon/MWh
  • Kolmannen neljänneksen aikana sähkön keskimääräinen systeemihinta Nord Poolissa oli 20,8 (36,0) euroa megawattitunnilta (MWh). Keskimääräinen aluehinta Suomessa oli 30,9 (43,4) euroa/MWh ja Ruotsissa (SE3) 23,2 (38,1) euroa/MWh. –> Loppuvuoden ja ensi vuoden suojaukset näyttävät olevan kyllä hyvinkin paikallaan. Tosin sähkön systeemihinta näyttää olevan selvässä nousussa. Lokakuun keskihinta Suomessa on nyt 22.10 kohonnut 38.3 euroon ja keskihinta tänään oli 41.9 euroa. Vielä on matkaa suojatun hinnan yläpuolelle.

Fortum kertoi tehostusohjelmastaan näin: “Tehostamisohjelma ajoittuu vuosille 2013 – 2014 ja sen tavoitteena on vahvistaa kassavirtaa yli miljardilla eurolla. Tämä toteutetaan vähentämällä investointeja 250 – 350 miljoonalla eurolla, luopumalla ydinliiketoiminnan ulkopuolisista omistuksista noin 500 miljoonan euron arvosta sekä pienentämällä kiinteitä kustannuksia. Lisäksi vapautetaan käyttöpääomaa. Vuonna 2012 Fortumin käyttöomaisuusinvestoinnit ovat noin 1,5 miljardia euroa. Vuonna 2013 käyttöomaisuusinvestointien arvioidaan olevan noin 1,1 – 1,4 miljardia euroa ja vuonna 2014 noin 0,9 – 1,1 miljardia euroa. Vuoden 2014 lopussa yhtiön kulutason, sisältäen kasvuprojektit, arvioidaan olevan noin 150 miljoonaa euroa pienempi kuin vuonna 2012.

Uskoisin että Fortum pitää kiinni euron suuruisesta osingostaan ja sillä nykykurssilla 14.4 euroa osinkotuotto on 7%. Kesällä tuli kirjoitettua USB:n Fortum-ennusteesta kriittisesti. Ei silti, sähkön hinta on pysynyt alhaalla mm. erittäin sateisesta kesästä ja suurista vesivarannoista johtuen. Mutta en siis niele ihan vieläkään tätä USB:n ennustetta ja uskon että kesällä listaamani asiat tulevat nostamaan Fortumia kyllä pitkässä juoksussa tai ainakin pitämään osingon vähintään eurossa. Osinkotuoton takia moni tätä omistaakin, minullekin se oli ja on se pääsyy omistaa Fortumia. Kesällä tuli mainittu yhdeksi Fortumin tulosta ja sähkönhintaa pönkittäväksi asiaksi Nordpoolin mahdollinen yhdistyminen Saksan sähkömarkkinoiden kanssa. Tänään uutisoitiin että Ruotsin sähköverkkoa operoiva Svenska Kraftnät suunnittelee voimalinjan rakentamista Ruotsista Saksaan jolloin Pohjolassa olevaa ylijäämäsähköä voitaisiin myydä Saksan sähkömarkkinoille. Jos Saksa oikeasti luopuu ydinvoimasta niin se tarvitsee melkoisesti tuontisähköä. Tuo samalla tasaisi sähkönhinnan eroja Pohjolassa ja Saksassa eli nostaisi hintaa täällä ja laskisi Saksassa. Fortumille ja muille energiayhtiöille se olisi hyvä asia, mutta suomalaisille sähkönkuluttajille vähemmän hyvä. Sinällään miksei tänne voisi rakentaa oikein reilusti lisäenergiantuotantoa, vaikkapa ydinvoimalla. Suomeen virtaisi kassavirtaa ja tuloja hyödyttämään energianfirmojen omistajia ja veronmaksajia ja olisi sillä puolustuspoliittinenkin aspekti. Suomen asia olisi silloin myös Saksan asia.

Advertisements

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: