Metso oli pienoinen pettymys

Metso julkisti tänään 3Q tuloksensa joka oli ehkä pienoinen pettymys, toisaalta tulosta tuli jopa odotuksia enemmän. Muutamia poimintoja:

 • Uusia tilauksia saatiin heinä-syyskuussa 1 511 miljoonan euron arvosta (1 918 milj. e). Saadut tilaukset laskivat lähinnä Massa, paperi ja voimantuotanto -segmentissä. Palveluliiketoiminnan saadut tilaukset kasvoivat voimakkaasti kaikissa segmenteissä ja olivat 830 miljoonaa euroa eli 57 prosenttia kaikista tilauksista (717 milj. e ja 39 %). –> tässä oli se suurin pettymys joka paperipuolen vaikeuksien kautta oli kyllä tai ainakin piti olla markkinoiden tiedossa.
 • Liikevaihto kasvoi 12 prosenttia vertailukaudesta ja oli 1 754 miljoonaa euroa (1 561 milj. e). Palveluliiketoiminnan liikevaihto kasvoi 11 prosenttia ja oli 788 miljoonaa euroa eli 46 prosenttia konsernin liikevaihdosta (711 milj. e ja 48 %). –> Ihan hyvää kasvua
 • EBITA (tulos ennen rahoituseriä, veroja ja aineettomien hyödykkeiden poistoja) ennen kertaluonteisia eriä kasvoi 5 prosenttia ja oli 171 miljoonaa euroa eli 9,7 prosenttia liikevaihdosta (163 milj. e ja 10,4 %).
 • Osakekohtainen tulos oli 0,74 euroa (0,63 e).. –> hieman odotuksia parempi.
 • Vapaa kassavirta oli 118 miljoonaa euroa (213 milj. e).
 • 1Q – 3Q osakekohtainen tulos on tasan 2 euroa (1.57 euroa). Kasvua 27%. –> Viime vuodesta maksettiin osinkoja 1.7  euroa ja kun tälle syksylle kaavailtu 0.5 euron lisäosinko peruuntui lienee selvää että ensi kevään osinko nousee ja reilusti. Jos nyt vaikka olettaisi että keväällä maksettaisiin 2 euroa niin nykykurssilla 26.53 euroa olisi osinkotuotto 7.5%. Kyllä se pankkitilin tuoton voittaa
 • Tilauskanta on 5 miljardia euroa (5.9 miljardia). 15% laskua vuodentakaisesta.

Kaivospuolella on hieman nähtävissä jäähtymistä tulevina kvartaaleina mutta Metson vahva tilauskanta tulee kantamaan sitä hyvin ja paperipuolella laitetaan kustannukset vastaamaan kysyntää niin kannattavuus siellä paranee. Jos taivat ei tipahda niskaan niin Metso lienee hyvä sijoitus tulevaisuudessakin ja takaa hyvän osinkotuoton. Metson kurssi tippui tänään 4%

Advertisements

Tags:

10 Responses to “Metso oli pienoinen pettymys”

 1. Argh! Says:

  Itse myin tänään viime joulukuussa ostetut Konecranesit pois. Metsot jätin salkkuun. Molemmilla tilaukset ovat vähän hiipuneet, mutta Metso on lähes velaton ja arvostus on paljon matalampi. Ostin osinkosähläyksen jälkeen vähän lisää, tänään olisi saanut halvemmalla.

  Minusta markkinat ylireagoivat tilausten hiipumiseen heikoimmin kannattavalla liiketoiminta-alueella. Kiina ja Intia kasvavat vieläkin kovaa. On vaikea uskoa kaivossektorin jarruttavan kovinkaan rajusti, varsinkaan kun Metson kaivosliiketoiminnan painopiste ei ole greenfield-projekteissa.

  • Laimea Silli Says:

   En minäkään usko että kaivosbisnes tulee hyytymään kovinkaan paljon ja sielläkin Metsolla on mahdollisuuksia kasvattaa selvästi palveluidensa myyntiä

 2. Argh! Says:

  PKC:n tulosta odotan suurimmalla jännityksellä. Kuopaisin PKC:tä isolla kauhalla lisää ennen edellistä osaria hintaan 11,16€. Osarin jälkeen hinta pomppasi, mutta on nyt taas valunut alemmaksi.

  En oikein ymmärrä miksi, mutta ehkä herra markkinan viisaus paljastuu ensi torstaina. Saa nähdä pääsenkö kalastamaan turskaa.

 3. Argh! Says:

  Tässä voi huokaista helpotuksesta. Viime oston jälkeen minulla on vähän liikaa PKC:n osakkeita salkussa. Sinänsä firma ja sen kehitys on miellyttää, mutta katson silti avautuisiko tänään tilaisuus vähän keventää painoa. Halvalla ne myy, sen verran hyvältä PKC:n pidemmän tähtäimen kehitys minusta näyttää.

 4. Argh! Says:

  siis “halvalla en myy” 🙂

 5. Argh! Says:

  Juu, eniten pidin vahvasta kassavirrasta ja nopeasti alenevasta velasta. Tässä ladataan melkoista osinkokonetta suhdannekännettä varten. Gearing on alentunut hämmästyttävän nopeasti. Jopa ongelmissa ollut elektroniikkabusiness on saatu kannattamaan.

  Minulla tässä taistelevat pelko (vai onko se järki?) ja ahneus. Uskon PKC:n maksavan hirmuisia osinkoja kolminkertaistuneesta liikeväihdostaan kun kunnon nousukausi taas alkaa.

  Aina voi kuitenkin asiat mennä pieleen, hinnoittelu rapautua ja kilpailijat viedä bisnekset. Mutta ahneus kieltää myymästä mitään alle 15€ tasolla. Uskon osakkeen “oikean” arvon olevan huomattavasti enemmän.

  • Laimea Silli Says:

   Juuri näin. Jos selaat blogista aiemmat PKC osavuosikatsaukseni niin olen kiinnittänyt samaan erittäin nopeaan gearingin alenemiseen ja tosiaan nyt elekttroniikkapuoli kääntyi mihin en olisi uskonut. Nyt näyttää siltä että PKC ei sitä edes myy vaan laittaa sen kovaan iskuun tukemaan entistä paremmin johdinsarjatoimintaa ja jopa kasvattaa sitä yritysostoilla.

   Uskon myös selvästi kohoavaan osinkotuottoon ja vähintään 0.8 euron osinkoon ensi keväänä millä tulisi nykykurssille 5.7% osinkotuotto. Uskon kyllä että osakekurssi kohoaa tästä, etenkin pitkässä juoksussa kun osinkovirta edelleen selvästi kohoaa.

 6. Metson tulos aika tarkaan odotuksiin « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] 4Q:n lopulla oli 4.5 miljardia euroa, missä on laskua 500 miljoonaa euroa 3Q:n lopulta. Vuotta aiemmin tilauskanta oli 5.3 miljardia […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: