Ericssonin kone hyytyy

Vuosituhannen alussa Ericsson oli lähellä mennä konkurssiin, se tarvitsi osakeannin vai oliko peräti niin että useamman välttääkseen konkurssin. Se vähensi väkeä merkittävästi ja nousi sitten kuin Fenix-lintu tuhkasta, kääntyi voitolliseksi ja alkoi sitten kasvattaa voittojaan ja myyntiään kovaa tahtia. Ericssonin meno on jatkunut hyvänä oikeastaan ihan viime vuoteen saakka. Mutta tänä vuonna sen kone on alkanut osoittaa hyytymisen merkkejä. Bruttokate on valunut alaspäin koko vuoden. Kun viime vuoden yhdeksän enmmäisen kuukauden bruttokate oli 37.1% niin tänä vuonna vastaavan ajankohdan bruttokate oli enää 31.9%. 2Q:lla bruttokate oli 32% ja nyt enää 30.4%.

Samoin Ericssonin myynti on ollut laskusuunnassa tai pysynyt paikoillaan yritysostoista huolimatta. Nyt myynti laski 3Q:lla vuodentakaisesta 2% ja se laski myös 2Q:lta.

Vertaillaanpa hieman NSN vs. Ericsson:

 • Liikevaihto, miljardia euroa:
  1Q 2Q 3Q
  NSN 2,9 3,3 3,5
  Ericsson 5,9 6,4 6,3
  • Bruttokate :
   1Q 2Q 3Q
   NSN 26.6% 26.5% 33.2%
   Ericsson 33.3% 32.0% 30.4%
 • Operatiivinen voittomarginaali (Ei-IFRS):
  1Q 2Q 3Q
  NSN -5.0% 0.8% 9.2%
  Ericsson 5.5% 5.9% 6.7%
 • Operatiivinen voitto (EI-IFRS) miljoonaa euroa:
  1Q 2Q 3Q
  NSN -147 27 323
  Ericsson 322 380 425

Luvuista näkee selvästi että NSN on noussut selvästi Ericssonia vastaan ja on nyt suhteellisesti kannattavampi kuin Ericsson. Melkoinen käänne! Kumma jos Nokian arvostuksessa ei NSN:lle vihdoin leivota sille se arvo mikä sille kuuluu. Ericssonin tilannekin on parantumaan päin sillä bruttokatetta lukuunottamatta voittomarginaali ja voitto ovat kasvussa vaikkakin myynti laskee. NSN:llä kaikki luvut ovat parantumassa. Ei taida mennä pitkään kun Ericsson aloittaa YT:t: “We have a strong portfolio, position and capabilities in place. However, our profitability is not satisfactory. Operating expenses for comparable units have declined -7% YoY and we also see steady improvements in execution of projects. These improvements are encouraging, but not enough and we will continue to proactively identify and execute additional efficiency gains and cost reductions,” concludes Vestberg.”

Ericsson itse selittää että voittomarginaalin lasku johtuu Euroopassa käynnissä olevista laajennus ja modernisointitilauksista, joiden kate on tavallista huonompi. Nyt 3Q:lla Ericsson sai kassavirtansa kääntymään selvään nousuun ja plussalle. Ericssonin nettokassa on kaventunut tänä vuonna 18% ja on nyt 3.3 miljardia euroa. Pitkässä juoksussa Ericsson on edelleen positiivinen mitä tulee verkkomarkkinoihin.

Advertisements

Tags: ,

2 Responses to “Ericssonin kone hyytyy”

 1. Nokian arvo? « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] nyt 24 miljardia euroa (32 miljardia dollaria). NSN:n ja Ericssonin tilannetta vertailin 3Q aikaan tässä kirjoituksessa. Tuon perusteella voisi laskeskella että NSN:n markkina-arvo voisi olla jopa puolet Ericsson […]

 2. Nokialta posari « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] olisi historiallista. Liikevoittoprosentti lienee jokatapauksessa suurempi. Kannattaa vilkaista koko alkuvuoden vertailuluvut täältä NSN vs. Ericsson. Nokian 3Q tuloksen yhteydessä antama ennuste oli: “ei-IFRS-liiketoimintaprosentti vuoden […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: