Nokian Renkaiden 3Q tulos annetun negarin mukainen

Nokian Renkaiden tulos ei enää yllättänyt pari viikkoa sitten annetun negarin jälkeen. Tulosta en nyt analysoi sen tarkemmin mutta Granin kommentit ja 4Q ennuste saivat kurssin selvään nousuun eikä tuloksen jälkeen julkistetut YT-neuvottelut Nokian tehtaalle varmaan pahitteeksi ollut kurssinousulle. Osake päätyi lopulta 8.25% nousun jälkeen 31.76 euroon mikä on n. 5% myyntihintani yläpuolella. Myin siis tulosvaroituspäivänä.

Nokian Renkaat laittoi uuden tehdasinvestointinsa jäihin ja mikäli tulevaisuudessa tarvitaan lisää kapasiteettia sitä lisätään ensin Venäjällä ja sen jälkeen tarvittaessa Nokialla ja vasta sitten mietitään uutta tehdasta. NR voi  tarvittaessa nopeasti vastata markkinoiden kasvuun ilman suuria investointeja ja voi kasvattaa nykyisten tehtaiden tuotantoa 50 % lisäämällä uusia tuotantolinjoja Venäjälle.

NR kommentoi 4Q:ta näin: “Jakelijat kaikilla markkinoilla ovat rajoittaneet riskejään pitämällä varastonsa pieninä, mutta talvirengassesonki tulee viimeisellä neljänneksellä parantamaan kysyntää. Viimeisen neljänneksen talvirenkaiden kuluttajamyynti ratkaisee jälleen koko vuoden tuloksen. Meidän päämarkkinamme Venäjällä ja Pohjois-Euroopassa näyttävät verrattain terveiltä ja tarjoavat meille hyviä mahdollisuuksia.

Maailmantalouden kehitys on heikentynyt selvästi kesän ja alkusyksyn aikana. Euroalueen kriisi heikentää talouskehitystä Euroopassa ainakin lyhyellä aikavälillä. Euroopan ja Yhdysvaltojen velkaongelmat ovat ratkaisematta ja kehittyvien markkinoiden talouskasvu on hidastumassa.

Nokian Renkaiden ydinmarkkinoilla, Pohjoismaissa ja Venäjällä, kasvu on jatkunut suhteellisen hyvänä. Katsauskaudella vuotuiseksi BKT:n kasvuksi arvioitiin Venäjällä 4 % ja Pohjoismaissa 1 %. Uusien autojen myynti kokonaisuudessaan kasvoi Venäjällä 14 %, länsimaisten automerkkien myynnin kasvaessa 23 % vertailuajanjaksoon nähden. Vuonna 2012 uusien autojen myynnin arvioidaan Venäjällä kasvavan 10-12 %. Pohjoismaissa uusien autojen myynti heikkeni katsauskaudella noin 8 % edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Kesärenkaita jakelijat myivät 3Q:lla vuodentakaista vähemmän niin Keski-Euroopassa kuin Venäjällä. Tämä johtui mm. kvartaalin aikaisista korkeista varastotasoista ja varastotasot olivat korkeat myös kvartaalin lopulla koskien myös talvirenkaita, ja talvirenkaiden osalta tuo ei olekaan huolestuttavaa kun talvirengassesonki on juuri alkanut tai alkamassa. Mutta kesärenkaiden osalta tästä voi kyllä hieman huolestua. Raskaiden renkaiden osalta kysyntä näyttää nyt olevan hyytymässä. Raaka-ainekustannuksesta olivat runsaat viisi prosentti korkeammat 3Q:n aikana kuin vuotta aiemmin, loppuvuonna ja ensi vuonna raaka-aineet halpenevat.

Taidan nyt katsella NR:n kurssikehitystä sivusta jonkin aikaa. Hivenen on epävarmuutta ilmassa mutta on sitä potentiaaliakin.

Advertisements

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: