YIT:ltä mukiinmenevä 3Q tulos

YIT julkaisi tänään tuloksensa joka tarjosi reippaan tulosparannuksen ja erityisesti Venäjällä selvän kannattavuusparannuksen. Kasvua ei tosin ollut. Muutamia poimintoja:

  • Toimialojen liikevaihto säilyi vuoden kolmannella neljänneksellä edellisvuoden vastaavan ajankohdan tasolla ja oli 1 115,3 milj. euroa (7-9/2011: 1 096,5 milj. e). Liikevaihto kasvoi Suomen rakentamispalveluissa ja Kansainvälisissä rakentamispalveluissa. Liikevaihdon kasvua tukivat asuntotuotannon korkea volyymi, hyvänä jatkunut asuntomyynti sekä infrapalveluiden hyvä kehitys Suomessa.
  • Toimialojen liikevoitto heinä-syyskuussa kasvoi 57 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta ja oli 68,4 milj. euroa (7-9/2011: 43,6 milj. e). Suomen rakentamispalveluissa ja Kansainvälisissä rakentamispalveluissa liikevoitto kasvoi selvästi edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.
  • YIT teki vuoden 2011 kolmannella neljänneksellä Pietariin rakennettujen asuntojen ammoniakkiongelmaan liittyvän 10,0 milj. euron kuluvarauksen. Ongelman korjaamisesta aiheutuvien kulujen jäädessä vuodentakaista arviota alhaisemmiksi, yhtiö purki varausta vuoden 2012 kolmannella neljänneksellä 7,0 milj. euroa. Varauksen purku paransi Kansainvälisten rakentamispalveluiden kolmannen vuosineljänneksen liikevoittoa.
  • Tilauskanta oli 15 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin nousten 4 018,6 milj. euroon (9/2011: 3 489,0). Samalla tasolla oltiin jo 2Q:n lopulla
  • Tulos ennen veroja kasvoi 79 prosenttia heinä-syyskuussa edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta ja oli 64,0 milj. euroa (7-9/2011: 35,8 milj. e).osakekohtainen tulos heinä-syyskuussa kaksinkertaistui edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta ja oli 0,40 euroa (7-9/2011: 0,20 e).
  • Toimialojen liikevaihto oli tammi-syyskuussa edellisvuoden vastaavan ajankohdan tasolla ja oli 3 398,1 milj. euroa (1-9/2011: 3 260,3 milj. e). Liikevaihto kasvoi Suomen rakentamispalveluissa ja Kansainvälisissä rakentamispalveluissa.
  • Konsernin toimialaraportoinnin mukainen tulos ennen veroja kasvoi 13 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta ja oli 165,6 milj. euroa (1-9/2011: 147,1 milj. e).
  • Koko alkuvuoden osakekohtainen tulos kasvoi 20 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta ja oli 1,01 euroa (1-9/2011: 0,84 e).

Liikevoiton parannuksesta suurehko osa tuli tuosta viime vuonna tehdystä kuluvarauksen purusta. Ilman sitäkin liikevoitto olisi parantunut toki kunnioitettavat 41% joten ihan kertaluonteisesta parannuksesta liikevoittoon ei ole kyse ja siksi ihmettelenkin tuota hieman aneemista kurssikehitystä sillä YIT nousi vain 0.2% mikä luonnollisesti on kyllä parempi kuin miltei koko päivän nähty selvä miinus. Lienee selvä että YIT:n maksama osinko kohoaa viime kevään 0.7 eurosta ja sellaiset 20% voisi olla hyvä arvaus jolloin osinko olisi 0.84 euroa. Sillä osinkotuotto olisi nykykurssilla 14.53 euroa mukavat 5.8%, historiallisen kova osinkotuottolukema YIT:lle.

Loppuvuodesta varmaan asuntokauppa käy tulevan veromuutoksen (varainsiirtovero) takia vauhdilla ja korkotasokin on painunut uskomattoman ahlhaiseksi. Pankit eivät enää edes halua tarjota 1 ja 3kk euriborin mukaisia lainoja, näin kävi jo viime keväänä kun otin lainaa sijoitusasuntoon. Tähän ja alkuvuoden toteutuneeseen myyntiin ja tulokseen nähden oli lievä yllätys että YIT:n päätti jättää ennusteensa tälläiseksi: “Konsernin toimialaraportoinnin mukainen liikevaihto säilyy vuoden 2011 tasolla ja liikevoitto kasvaa vuoteen 2011 verrattuna“. Varovaisuus tässä taloustilanteessa on tietysti ihan hyväksi ja kiinteistöteknisissä palveluissa meno ei ole ollut hyvää ja myynti, voitto ja tilauskanta siellä on laskussa.

Omistan YIT:tä enkä näe nyt suurempaa syytä miksi pitäisi myydä.

Advertisements

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: