PKC:lta oiva 3Q tulos

Täytyy tunnustaa että hieman hermostutti aamuinen PKC:n tulos ennakkoon kun eurooppalaiset kuorma-autovalmistajat Scania ja Volvo molemmat kertoivat että kysyntä on hyytynyt viime aikoina. Myyminenkin kävi pariin otteeseen mielessä mutta en myynyt. Tänään PKC:n kurssi päätyi nousuun, tosin vaatimattomaan 0.43% sellaiseen päivällä nähdyn kovemman nousun jälkeen. Päätöskurssi oli 14.06 euroa. Muutamia poimintoja tuloksesta:

 • Heinä-syyskuun liikevaihto oli 227,4 milj. euroa (102,0 milj. euroa) eli 123,0 % enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana.
 • Koko alkuvuoden liikevaihto kasvoi 131,7 % vertailukaudesta (1-9/2011) ollen 714,2 milj. euroa (308,2 milj. euroa).
 • Vuosineljänneksellä on kirjattu kertaluonteisia eriä 1,9 milj. euroa (1,7 milj. euroa). Kolmannen vuosineljänneksen liikevoittoa rasitti Pohjois-Amerikassa syntyneet kertakustannukset, kun tuotantokapasiteettia sopeutettiin muuttuneeseen markkinatilanteeseen.
 • Liikevoitto ennen kertaluonteisia eriä ja yrityshankinnoista aiheutuneita poistoja (PPA-poistot) oli 17,9 milj. euroa, joka on 7,9 % liikevaihdosta.
 • Koko alkuvuoden liikevoitto ennen PPA-poistoja ja kertaluonteisia eriä oli 53,2 milj. euroa (31,5 milj. euroa). Katsauskaudella kirjattiin PPA-poistoja 10,6 milj. euroa (1,2 milj. euroa).
 • Konsernin liikevoitto oli 12,5 milj. euroa (9,0 milj. euroa), joka on 5,5 % (8,8 %) liikevaihdosta.
 • Liikevoittoa heikensi edelleen Brasilian yksikön tappiollisuus.
 • Poistojen yhteismäärä oli 8,1 milj. euroa (3,3 milj. euroa). PPA-poistot olivat katsauskaudella 3,5 milj. euroa.
 • Rahoituserät olivat -2,7 milj. euroa (-4,4 milj. euroa). Rahoituserät sisältävät -1,3 miljoonan euron nettomääräiset valuuttakurssierot.
 • Tulos ennen veroja oli 9,8 milj. euroa (4,6 milj. euroa). Katsauskauden tuloverot olivat 3,1 milj. euroa eli 31,9 % tuloksesta ennen veroja.
 • Katsauskauden tulos oli 6,7 milj. euroa (3,7 milj. euroa). Laimennettu tulos/osake oli 0,31 euroa (0,19 euroa).
 • Koko alkuvuoden operatiivinen kassavirta oli 60,8 milj. euroa (4,4 milj. euroa).
 • Nettovelka on 69,4 milj. euroa (140,0 milj. euroa). Nettovelkaantumisaste oli kauden lopussa 42,0%
 • Koko alkuvuoden laimennettu tulos/osake oli 1,09 euroa (0,87 euroa)

Konsensusennuste ylittiin sekä tuloksen että liikevaihdon osalta mutta osakekohtainen tulos jäi hieman alle, johtuen ilmeisesti odotettua suuremmasta veroprosentista ja Brasilian jatkuvista tappioista. Brasiliassa saattaa olla mahdollista nyt 4Q:lla päästä tosin takaisin plussalle kun maassa valtion tukitoimet ovat vauhdittaneet kuorma-autokauppaa ja tuotantomäärien ennakoidaan nousevan vuodenvaihteeseen mennessä.

PKC antoi ymmärtää että se ei taidakaan luopua elektroniikkabisneksestään vaan kehittää sitä edelleen ja tekee mahdollisesti jopa yritysostoja jopa vahvistaakseen sitä. PKC on saanut siis ilmeisesti löytänyt synergioita: “Päätimme katsauskauden lopussa siirtää ajoneuvoelektroniikan toiminnot PKC:n elektroniikkasegmentin liiketoiminnasta johdinsarjaliiketoimintasegmenttiin tavoitteenamme kasvattaa ajoneuvoelektroniikan liiketoimintaa voimakkaasti osana johdinsarjaliiketoiminnan ratkaisuja. Ajoneuvoelektroniikan vaativien asiakasratkaisujen tuotanto on jatkossa Saksassa ja tuotekehitys Suomessa“. Positiivista on että elektroniikkapuoli pystyi kasvattamaan liikevaihtoaan hieman ja tekemään pitkästä aikaa voittoa ja ihan hyvällä 6.9% marginaalillakin.

Näkymät ovat hiukan sumuiset tämän eurokriisin myötä: “PKC:n hyötyajoneuvoasiakkaiden loppuvuoden kysyntänäkymiä varjostaa aikaisempaa epävarmempi taloudellinen toimintaympäristö, mikä saattaa näkyä ennustettua pitempinä asiakkaidemme tuotannon seisokkeina ja päivittäisten tuotantomäärien laskuina loppuvuoden aikana.

Vuoden 2012 kolmannen vuosineljänneksen raskaiden kuorma-autojen tuotanto Euroopassa oli 67 000 yksikköä, eli 16 % vähemmän kuin edellisellä vuosineljänneksellä. Viime vuoden vertailukauteen verrattuna laskua on 79 000 yksiköstä noin 15 %.

PKC maksoi viime keväänä osinkoja 0.6 euroa, lienee aika selvää että osinko tulee nousemaan tänä vuonna. Jos olettaa että nousisi 0.8 euroon olisi osinkotuotto nykykurssilla 5,7%. Ihan OK.

Omistan PKC:ta enkä aio myydä ainakaan juuri nyt. Tulevaisuus on hieman epävarmaa mutta pitkässä juoksussa PKC on melko varma sijoitus ja uskoakseni kasvattaa osinkojaan tulevina vuosina.

 

Tags:

3 Responses to “PKC:lta oiva 3Q tulos”

 1. Argh! Says:

  Hassu juttu, PKC on nyt useamman kerran noussut jyrkästi osavuosikatsauksien jälkeen, mutta sitten valunut hitaasti alaspäin. Kummallista, kun minusta firman liiketoiminnan fundamentit pikemminkin kohentuvat. Ei minua sinänsä haittaa kurssin lasku niin kauan kun firman business ei ole alamäessä. Mutta aina tällainen laittaa miettimään löytyykö omasta analyysista joku suurempikin virhe. Sijoittajan (ja ihmisten muutenkin) on aina hyvä muistaa tämä: Minä voin olla väärässä.

  Nykyisillä kurssitasoilla hinnoitellaan nähdäkseni tuloksen laskua osakkeen hintaan, mutta kuitenkin PKC tekee tällä hetkellä vahvaa tulosta erittäin huonossa markkinatilanteessa. Toki markkina voi lyhyellä tähtäimellä vielä hapantua entisestään, mutta mikä on vähänkin pidemmällä tähtäimellä se mörkö, joka ajaa osaketta alaspäin? Velka laskee kovaa vauhtia ja tulee näillä näkymin olemaan olematon kauan ennen kuin korot ehtivät merkittävästi nousta.

  PKC on tietysti alihankkija, ja silloin voi ajatella pidemmän tähtäimen hinnoitteluvoiman olevan heikko. Mutta kuitenkin, haluaako esim. Scania säästää viimeisen pennin juuri johdoissa ja liittimissä kuorma-autoissa joiden hinnasta nuo muodostanevat hyvin pienen osan? Jos PKC:llä olisi suuria ongelmia laadun kanssa, olisi se minusta firman kannalta erittäin huolestuttavaa. Ei niinkään alihankkija-status ja rankka hintakilpailu.

 2. Argh! Says:

  PKC:n omistajilla on viime aikoina ollut syytä hymyyn ja nyt vielä Fed laukaisi sinkonsa. Kiva tässä on holdata OMXH:n jenkkiläisintä osaketta.

 3. PKC petti odotukset « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] 4Q oli siis aivan surkea ja PKC kyllä varoitti tästä jo 3Q tulosjulkistuksen yhteydessä: “PKC:n hyötyajoneuvoasiakkaiden loppuvuoden kysyntänäkymiä varjostaa aikaisempaa […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: