Eurokriisivuoden arvonnousu 1.9%

Vuonna 2012 sijoitusteni arvo nousi hurjat 1.9%. Osakesalkun tuotto oli huima +0.3% jolla jäin indekseistä suhteellisen selvästi. S&P500 nousi 13.5%, Nasdaq 15.9% ja HEX CAP 9.7%. Niukka nousu kuitenkin varmisti sen että toista peräkkäistä laskuvuotta ei salkulleni tullut vieläkään. Vuosi alkoi erinomaisesti ja helmikuussa salkku oli jo yli 10% nousussa mutta sitten alkoi eurokriisihermoilu markkinoilla. Kreikkapaketti ei piisannutkaan, korot jatkuivat nousuaan mm. Italiassa, Espanjassa ja myös Kreikassa. Alimmillaan salkku kävi kesäkuussa mistä ollaan heiluttu ylös ja välillä alaskin mutta kuitenkin kokonaisuudessaan noustu. Loppuvuodesta tapahtunut massamurha Yhdysvaltalaisessa koulussa laski TTWO:n osaketta alas yli 10% kun sijoittajat ennakoivat väkivaltaisten pelien kysynnän laskua tai jonkinlaisia lisäsanktioita / rajoituksia niille.

Tänä vuonna ostin kokonaan velkarahalla ensimmäisen sijoitusasuntoni tai oikeastaan osuuden sijoitusasunnosta. Vuokratuotto menee kokonaisuudessaan lainan lyhennykseen minkä lisäksi myös palkkatuloista pieni osa joten vuokratuotto on toistaiseksi nettona nolla euroa ja sijoitusasunnon nettoarvo on vielä pieni myös suhteessa muuhun salkkuun. Saan lainan maksettua pois jo vuonna 2015 ja sitten on johtopäätösten aika, ostanko lisää sijoitusasuntoja tai osuuksia sijoitusasunnoista vai pysyttelenkö osakkeissa. Toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin, vuokra on aina tullut ajallaan vaikka vuokralainenkin vaihtui.

Isommat remontit kotona on nyt saatu tehtyä ja palkasta säästyvää rahaa alkaa taas virrata osakkeisiin helmikuusta lähtien tasasumma. Viime vuonna en osakesalkkuun pystynyt laittamaan rahaa kuin vuoden ensimmäisenä kolmena kuukautena mikä hieman harmitti mutta raha ei riitä kaikkeen.

Vuosi 2013 näyttää nyt varovaisen positiiviselta, Kiinassa talous osoittaa kasvun kiihtymisen merkkejä, USA:ssa työttömyys on koko ajan laskussa ja talous myös kasvussa. Eurooppa on se mikä ratkaisee osakemarkkinoiden kehityksen, ensi vuosi jää talouskasvulla mitattuna vaatimattomaksi monissa maissa tai jopa negatiiviseksi ja velkaongelmiin ei ole nopeaa ratkaisua olemassa mikä tulee rasittamaan talouksia koko vuosikymmenen. Ensi vuosi ratkaisee myös Nokian kohtalon, itse olen ollut kyydissä nyt marraskuun alusta lähtien ja aion myydä osakkeet pois tammikuun alkupuolen nousuhuumaan nyt kun Fiscal Cliff vältettiin. Samoin harkitsen PKC:n myymistä sillä Fiscal Cliffin pelko ehti jo vaikuttaa reaalitalouden puolelle ja investointihanat menivät loppuvuonna kiinnipäin, voi olla että PKC joutuu sen takia antamaan 4Q:ta koskevan tulosvaroituksen. Euroopassahan on mennyt odotetun huonosti kuorma-autopuolella. Pitkän tähtäimen kasvupotentiaali on kyllä edelleen olemassa, mutta tässä voisi olla sauma tehdä salkkushortilla hieman rahaa. Noin 30% salkkuni sijoituksista on dollaripohjaisia ja uskon että dollari tulee hieman vahvistumaan euroa vastaan siitäkin huolimatta että myös USAssa on merkittävä vajeongelma.

Pitkässä juoksussa USA tulee hyötymään merkittävästi liuskekaasusta ja – öljystä sillä ne tekevät maasta energiaomavaraisen ja tuonevat myös maahan teollisuusinvestointeja kun energiaa riittää. Raha siis kiertää enemmän USA:n sisällä eikä valu arabimaihin jne. Saas nähdä johtaako liuskekaasu ja – öljy yleensäkin siihen että tuulivoima ja aurinkovoima, energian säästäminen jne. kiinnostaa viimeaikaista vähemmän. Kiinassa on merkittävät varannot, Euroopassa mm. Saksassa ja Puolassa on merkittäviä varantoja. Venäjälle tuo on huono asia, sillä se maakaasun ja öljyn hinta ei kehitykään kuten vielä joku aika sitten ennustettiin ja odotettiin. Venäjä on jäädyttänyt jo isoja investointeja maakaasuesiintymillä sillä niiden tuotto olisi aiemmin arvioitua matalampi johtuen tästä tulevasta hintakehityksestä. Venäjän talouskasvu jäänee vaatimattomammaksi ja se voinee näky negatiivisesti myös Suomessa ja suomalaisissa firmoissa. Pitää ottaa harkintaan ja tutkia mitkä yhtiöt tuosta liuskekaasusta ja – öljystä hyötyvät ja kenties ostaa niiden osakkeita.

Uskon että osakesalkkuni arvo tulee kasvamaan tänä vuonna kuten myös että osinkotuotto kasvaa kahden negatiivisen kasvuvuoden jälkeen. Sijoitusasuntoni nettoarvo kohoaa ensi vuonna myös. Olen jäämässä pitkäaikaisesta arvonnousutavoitteestani joten reilusti keskimääräistä parempaa tuottoa toivoisin ja yritän kaikkeni että se myös toteutuisi jotta pääsisin lähemmäs tavoitetta tänä vuonna mihin pääsin vuonna 2012.

Advertisements

Tags: , ,

6 Responses to “Eurokriisivuoden arvonnousu 1.9%”

 1. TT Says:

  En usko PKC:n negatiiviseen tulosvaroitukseen, sillä ainakin loka- ja marraskuussa kuorma-autojen myynti oli ihan kohtalaisella tasolla purkkalassa. Tietysti Euroopan osalta kehitys on ollut enemmän tai vähemmän surkeaa, mutta onneksi suurin osa liikevaihdosta tulee pohjois-amerikasta.

  • Laimea Silli Says:

   toivotaan että negaria ei tule. Sinällään kuorma-automarkkinassa on edelleen se tilanne että ajoneuvokanta vanhenee ja investoinnit ovat edelleen patoutuneessa tilanteessa. Reipasta ja tervettä kysyntää on tulossa paljon kun epävarmuus hellittää

 2. KL Says:

  Vertailuindeksisesi USAsta ovat hintaindeksejä! Miten tuo vertailussa käyttämäsi Hki CAP onko se tuotto- vai hintaindeksi?

  • Laimea Silli Says:

   en tiedä.

   • KL Says:

    Tässä sinulle varsin sopiva vertailuindeksi:
    the MSCI All-Country World Index rallying
    16.9 percent including dividends, after climbing 2.3 percent in December.
    (ko. lause lainattu Estlanderin vuoden 2012 rahastoraportista)

 3. PKC petti odotukset « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] tyhmyyttä. Kirjoitin näin: “Samoin harkitsen PKC:n myymistä sillä Fiscal Cliffin pelko ehti jo vaikuttaa […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: