Nokian arvo?

Innostuin arvioimaan Nokian arvoa, ilman kännykkäpuolta. Aloitetaan NSN:stä josta Nokia omistaa puolet ja Siemens toisen puolen. Ericssonin markkina-arvo on nyt 24 miljardia euroa (32 miljardia dollaria). NSN:n ja Ericssonin tilannetta vertailin 3Q aikaan tässä kirjoituksessa. Tuon perusteella voisi laskeskella että NSN:n markkina-arvo voisi olla jopa puolet Ericsson markkina-arvosta. NSN:n liikevaihto on 55% Ericssonin liikevaihdosta ja NSN on nyt noussut suhteellisesti kannattavammaksi kuin Ericsson joten 50% markkina-arvo olisi mielestäni perusteltu mikä tarkoittaisi 12 miljardia euroa josta Nokian osuus olisi 6 miljardia.  Nokialla on osakkeita noin 3.7 miljardia kappaletta joten per osake tuosta tulisi 1.6 euroa.

Navteq. Nokia maksoi siitä aikanaan 5.7 miljardia euroa ja missään tapauksessa noin paljoa siitä ei nyt saa. Arvo voisi olla puolet, ellei jopa enemmän, silloisesta ostohinnasta jos esim. Google, Apple ja Microsoft huutaisivat sitä kilpaa. Lasketaan että arvo olisi puolet eli 2.85 miljardia euroa ja per osake tuo tekee 0.8 euroa.

Patenttisalkku joka tuottaa vuodessa 0.5 miljardia euroa tuloa. Patenttisalkku on alan kattavin ja se kiinnostaisi kaikkia alan toimijoita ja patenttitrolleja. Muistellaan että Nortelin patenttisalkku tuotti omistajilleen huutokaupassa 4.5 miljardia dollaria. Tämän viime kesäkuussa tehdyn arvion mukaan Nokian patenttisalkun arvo olisi yli 7.6 miljardia euroa. Tuolla arvoa tulisi 2 euroa per osake.

Nettokassan arvo 3Q:n lopulla 3.6 miljardia eli kutakuinkin euro per osake.

Mitäs vielä? Nokia kait omistaa vielä jonkun verran kiinteistöjä, tehtaita sun muita. Mutta ei lasketa niille mitään arvoa eikä lasketa arvoa kännykkäpuolellekaan, ei euroakaan. Mitä saadaan kun lasketaan edelliset yhteen? 1.6 + 0.8 + 2 + 1 euroa = 5.4 euroa. Nokian arvo pilkottuna olisi siis 5.4 euroa per osake ilman kännykkäpuolta ja ilman kiinteistöjä, brändiä jne. Osake sulki tänään vähän päälle 3 euroon Helsingissä. Osakkeessa on kyllä mielestäni merkittävästi nousupotentiaalia kun ja jos luuripuoli saadaan kuntoon. Halpisluureissa Ashat ovat kai myyneet hyvin eli ongelmia on lähinnä älyluuripuolella. Pilkottuna Nokian arvo olisi helposti tuplat nykyisestä.

Myin kuitenkin eilen, epäilen että lyhyen aikavälin ongelmat varjostavat pitkän tähtäimen potentiaalia. Voin olla toki väärässä ja 4Q tulosjulkistuksen yhteydessä nähdään pyörremyrskynousu ja Sinkko rikkoo taas säästöpossunsa ja keittää Nokia-kahvit ja meikäläinen kiroaa että piti sitten mennä myymään. Näillä mennään, onnea matkaan kaikille.

Tags: , , , , , ,

7 Responses to “Nokian arvo?”

 1. visitor Says:

  Mielenkiintoinen laskelma. Vaikka Navteq ja NSN olisivat hieman yläkanttiin niin silti puhuttaisiin nelosella alkavasta kurssista. Olisiko tässä kenties pohjaa uudelle strategialle: kun Samsungille on mahdotonta pärjätä hw-sodassa ja oma OS-kehitys on mitä on – niin pitäisikö pikemminkin panostaa erilaisiin pilareihin (patentit, kartat, verkot) sekä ulkoistaa laitevalmistus ja käyttää brändiä laajasti (myös kännyköiden ja tablettien ulkopuolella)?

  • Laimea Silli Says:

   sitähän se joku analyysitalo jo tarjoili tapahtuvaksi tänä vuonna. En usko. Mutta eiköhän Nokia pilko tässä tänä tai ensi vuonna itsestään NSN:n kun myös Siemens haluaa siitä rahat pois.

   Omaa OS kehitystä Nokialle ei enää ole, senhän hoitaa arvoketjussa pari askelta korkeammalla nyt uudessa strategiassa keikkuva Microsoft joka toimittaa Nokialle softat. Qualcomm jne. toimittaa raudat jotka Nokia sitten kokoaa tai ostaa kokoamisen ulkoa. Itse se hoitaa siis lähinnä muotoilun ja pientä sovelluskehityshommaa. Myynti ja markkinointi sekin osittain Microsoftin ja operaattoreiden kanssa kimpassa. On tuolla strategialla mahdollisuudet jollainlailla pärjätä ja saada parhaimmillaan 10% katteet.

 2. Nokialta posari « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] On mielenkiintoista nähdä mitä Nokia ja Siemens NSN:lle tekevät. Firma alkaa olla listauskunnossa mutta onko pörssi siinä kunnossa että IPO kannattaa tehdä tänä vuonna? Itse laskeskelin NSN:n arvoksi 12 miljardia. […]

 3. Laimea Silli Says:

  FIM esitti omat laskelmansa. Aikalailla samoissa mennään mitä tulee Navteqin ja nettokassaan, mutta Nokian NSN osuudelle FIM on laittanut alhaisemmat arviot. Patenteille olivat laskeneet pilkkomisskenaariossa hieman alhaisemman arvioin kuin minä http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/fim+optimistisessa+skenaariossa+nokian+osake+75+euroa/a870496

 4. NSN löi Ericssonin « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] taas kasvatti liikevaihtoaan reippaampaa vauhtia. Noiden lukujen perusteella pidän edelleen 12 miljardin tavoitehinnan NSN:lle. Ericssonin osakkuusyhtiöt painoivat Ericssonin tuloksen kokonaisuudessaan tappiolle. Tästä […]

 5. Nokia teki loistokaupat | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Itse laskeskelin NSN:n (tai siis NN:n) arvoksi jopa 12 miljardia euroa, mikä on ehkä hiukan yläkanttiin. Oikea arvo löytynee sitten listauksen yhteydessä ja se on jotain selvästi ylempänä kuin 3.4 miljardia mutta alempana kuin 12 miljardia. Nokian markkina-arvo on nyt 11.5 miljardia euroa. Näyttäisi siltä että se muodostuu pelkästään NSN:stä ja muille osille ei anneta mitään arvoa. […]

 6. Nokian 3Q tulos oli odotettua parempi | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] ja osakekurssi pompsahti 6.99% nousuun eli 5.345 euroon, mikä taitaa olla vuoden korkein lukema. Nyt ollaan kutakuinkin siinä arvossa mitä Nokialle laskin tammikuussa (ilman luuripuolta ja NSN puolikkaalla). Kurssi oli ennen tulosta alle viiden euron lukemissa. Itse […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: