Nokialta posari

No niin… niinhän siinä sitten kävi että Nokia antoi posarin kaksi päivää sen jälkeen kun myit Nokiani pois. Näitä sattuu, näitä sattuu. Harmittaako? Oikeastaan ei. Olisi varmasti harmittanut jos posari olisi tullut heti myytyäni, mutta kun se tuli tänään kaksi päivää sen jälkeen kun myin ja kun kurssi oli laskenut 13% 3.276 eurosta 2.84 euroon niin tämänpäiväinen posari nosti Nokian kurssin vain hieman myyntihintani yläpuolelle.

Huomasin posarin vasta vajaa 10 minuuttia tiedotteen jälkeen ja pikaisen selauksen jälkeen päätin ostaa hieman Nokiaa, selvästi pienemmän määrän mitä myydessäni toissapäivänä. En tiedä olisinko ostanut jos olisin ehtinyt lukea tiedotteen loppuun.

Käydäänpä posaria hieman läpi ja aloitetaan NSN:stä joka teki sen isoimman yllätyksen 4Q:lla. Erittäin hyvää 4Q:ta osasin odottaa, mutta en voinut kuvitellakaan mitään tälläistä. Liikevaihto oli tiedotteen mukaan 4Q:lla peräti 4 miljardia euroa (3.5 miljardia 3Q:lla) ja liikevoittoprosentti oli 13-15% (9.2% 3Q:lla). Tuolla ei-IFRS voitoksi tulee peräti 520-600 miljoonaa euroa. Hurja luku ja se on siinä ja tässä että onko NSN tehnyt isomman voiton absoluuttisesti kuin Ericsson, mikä olisi historiallista. Liikevoittoprosentti lienee jokatapauksessa suurempi. Kannattaa vilkaista koko alkuvuoden vertailuluvut täältä NSN vs. Ericsson. Nokian 3Q tuloksen yhteydessä antama ennuste oli: “ei-IFRS-liiketoimintaprosentti vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä on noin 8, vaihteluvälin ollessa 4 prosenttiyksikköä tämän ylä- tai alapuolella” eli saavutettu lukema oli merkittävästi parempi.

Luuripuolella Ashat kävivät hyvin kaupaksi kuten olen arvellutkin mutta Lumiat eivät kuten olen vähän pelännytkin ja odottanutkin. Komponenttipula rajoitti tarjontaa ja Nokia ei pystynyt myymään yhtä paljon mitä kysyntää oli. Tämä oli laajalti mediassakin keskusteltu asia ja siksi pelkäsin miten Nokian 4Q mahtaa älyluurien osalta sujua. Lumiaa myytiin 4.4 miljoonaa (2.9 miljoonaa 3Q:lla) ja Symbianin myyntimäärä romahti 2.2 miljoonaan kappaleeseen (3.4 miljoonaa kappaletta) eli yhteensä Nokia myi 6.6 miljoonaa älyluuria 4Q:lla. 3Q:lla se sai kaupaksi 6.3 miljoonaa kappaletta. Kausiluonteisuus huomioiden, tämä 300 000 kappaleen lisäys oli huono suoritus, mutta kuten sanottu niin komponenttipula rajoitti. Vaikea on arvioida että kuinka paljon ja paljonko olisi myyty ilman tuota.  Jokatapauksessa luuripuoli teki voittoa 0 – 2% marginaalilla kun Nokian oma ennuste oli: “ei-IFRS-liikevoittoprosentti vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä on noin -6, vaihteluvälin ollessa 4 prosenttiyksikköä tämän ylä- tai alapuolella.” joten saavutettu tulos oli merkittävästi parempi. Kaikkien myytyjen kännyköiden+services liikevaihto oli 3.9 miljardia euroa eli 400 miljoonaa enemmän kuin 3Q:lla. Perusluurien Ashat mukaanlukien 2.5 miljardia euroa missä on kasvua vain 100 miljoonaa 3Q:lta eli aika huonosti. Älyluurien liikevaihto oli 1.2 miljardia euroa (0.976 miljardia euroa). Nokia menetti näiden lukujen perusteella markkina-osuutta aika selvästi, mikä nyt ei voi kenellekään olle yllätys.

IPR tuloja Nokian luuripuoli sai 50 miljoonaa ja NSN 30 miljoonaa.

Nokia näköjään luokittelee Asha-luurinsa älyluureiksi, tuosta voi olla montaa mieltä. Minusta ne eivät ole älyluureja mutta varmasti ne jotkut kriteerit täyttää. Ashoja se myi 14 miljoonaa kappaletta. Hyvä suoritus. Ja luureja se myi yhteensä 86.3 miljoonaa kappaletta (77 miljoonaa 3Q:lla).

Nokia antoi myös ennusteen alkuvuodelle ja se oli pienoinen pettymys. 1Q on toki aina se huonoin kvartaali mutta silti… Tosin alkoi tuntua siltä että Nokia vetää nuo ennusteet tarkoituksella alas. Toteutunut tulos 4Q:lla sekä verkkopuolella että luuripuolella oli niin paljon parempi kuin mitä ennuste. Jokatapauksessa tässä nämä ennusteet. Luuripuoli: “Nokia expects its non-IFRS Devices & Services operating margin in the first quarter 2013 to be approximately negative 2 percent, plus or minus four percentage points” ja verkkopuoli: “Nokia and Nokia Siemens Networks expect Nokia Siemens Networks non-IFRS operating margin in the first quarter 2013 to be approximately positive 3 percent, plus or minus four percentage points.

Nokian lähiajan kurssikehityksen kannalta ei ole nyt mitään suurempia pilviä, ellei tuosta Intian veroasiasta tule sellainen. 4Q tulos on julkistettu, 1Q ennuste on annettu ja tulosjulkistuksessa kiinnostaa lähinnä se että maksaako se keväällä osinkoa vai ei. Nokian käänne luuripuolella on edelleen kesken, 4Q:lla markkinaosuus laski selvästi edelleen. Alkuvuoden aikana Symbian myynti tulee laskemaan edelleen voimakkaasti ja Lumiaa saa myydä lujasti että edes tuo lasku saadaan katettua. Kurssi on noussut aika paljon viime kesästä ja ehkä sellaista isompaa nousuvaraa ei ole ennenkuin merkkejä luuripuolen käänteen jatkumisesta parempaan päin saadaan merkkejä ellei sitten shorttarit lähde hikisin sormin sulkemaan tappiolla(?) olevia positioitaan. Toisaalta mikä kurssia laskisi? Itse ajattelin omistaa nyt hiukan aikaa osakkeita mutta pidempää holdia en taida ottaa.

On mielenkiintoista nähdä mitä Nokia ja Siemens NSN:lle tekevät. Firma alkaa olla listauskunnossa mutta onko pörssi siinä kunnossa että IPO kannattaa tehdä tänä vuonna? Itse laskeskelin NSN:n arvoksi 12 miljardia.

Tags: ,

8 Responses to “Nokialta posari”

 1. Kinski Says:

  Miksi tappiolla olevaa firmaa pitäisi ostaa?

 2. Ari Says:

  Erinomainen kirjoitus, kiitos tästä!

 3. Mitä markkina oikein odotti Nokialta? « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] annettu posarin 10.1. en odottanut suurempia markkinaheilahteluita tälle päivällä kun tulos julkistettiin. Mutta niin […]

 4. NSN löi Ericssonin « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] 10.1. Nokian posaripäivänä näin: “Käydäänpä posaria hieman läpi ja aloitetaan NSN:stä joka teki sen isoimman […]

 5. Kaksi vuotta Nokian 112 strategiaa « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] myynytkin. Ja itseasiassa nytkin salkusta löytyy pienehkö määrä Nokiaa jota innostuin ostamaan Nokian posarin […]

 6. 112 osa II. Judgement Day | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] 10.1.2013 Nokian annettu posarin. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: