Mitä markkina oikein odotti Nokialta?

Nokian annettu posarin 10.1. en odottanut suurempia markkinaheilahteluita tälle päivällä kun tulos julkistettiin. Mutta niin sitä taas sai huomata olevansa väärässä kun seurasi markkinareaktioita tulosjulkistuksen jälkeen. Kurssi kävi 4-5% nousussa hetki julkistuksen jälkeen mutta alkoi sitten laskea ja kävi kait jossain yli 11% laskussa ja päätti sitten Helsingissä 5.5% laskuun tasan 3.3 euroon. Miksi moinen heilahtelu kun Nokia jo kertoi tuloksensa 10.1 ja antoi 1Q ennusteen? Tälle päivälle jäi oikeastaan auki se että maksaako Nokia osinkoa ja miten kassa on kehittynyt.

Nokian kassa kasvoi 4Q:n aikana peräti noin 800 miljoonalla eurolla, mistä NSN:n osuus oli 650 miljoonaa euroa. Kassaa kasvatti myös pääkonttorin myyminen. Kassan kasvu oli erittäin positiivinen uutinen. EI-IFRS osakekohtainen tulos oli 0.06 euroa ja raportoitu tulos peräti 0.05 euroa. Nokia siis teki voittoa 4Q:lla (439 miljoonaa euroa reportoitu ja EI-IFRS 635 miljoonaa euroa) ja kasvatti kassaansa toisin kuin monet odottivat. Ahonen taisi kesällä povata että Nokia on tässä vaiheessa konkurssissa tai kassa ainakin kuivana. Nyt Nokian nettokassa paisui 4.4 miljardiin euroon. Tässä on kasvua 22% 3Q lopun tilanteeseen.

Nokia päätti olla maksamatta osinkoa, minkä ei pitänyt olla yllätys kenellekään. Ihan fiksua tuossa taloustilanteessa, käteistä on hyvä pitää varalla jos firman käännös  ei etene suunnitellusti. Sinällään tämä on aika harmillinen asia maineen kannalta kun firma on kait maksanut osinkoja joka vuosi 1800-luvun lopulta lähtien. Erkki Sinkko oli tästä suorastaan järkyttynyt eikä aio osallistua yhtiökokoukseen protestoidakseen asiaa. Muisteli samalla että Kesko jätti joskus 60-luvulla osingon maksamatta ja että tätä vieläkin muistellaan.

Nokia konsernin patentteihin liittyvä tulovirta nykytasolla on noin 500 miljoonaa euroa. Hyvää kassavirtaa ja tuloa ilman että tarvii myydä mitään.

Devices & Services -liiketoiminnan kumulatiiviset uudelleenjärjestelyihin liittyvät kulut ovat yhteensä noin 1,6 miljardia euroa ennen vuoden 2013 loppua. Tämä on noin 200 miljoonaa euroa aikaisempaa arviotamme vähemmän. Tälle vuodelle noita kuluja tulee enää 200 miljoonaa euroa kun vuoden 2012 loppuun mennessä kuluja oli kirjattuna jo 1.4 miljardia. Raportoitu tulos tulee tuota kautta merkittävästi paranemaan kuluvana vuonna kun myös NSN:n uudelleenjärjestelykuluissa on sama tilanne. D&S puolella uudelleenjärjestelyihin liittyvät ulosmenevät kassavirrat ovat noin 150 miljoonaa euroa vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä ja noin 300 miljoonaa euroa koko vuonna 2013. Ulosmenevät kassavirrat ovat näin ollen myös noin 200 miljoonaa euroa aikaisempaa arviota pienemmät.

Nokia-konsernin helmi NSN teki operatiivista voittoa peräti 575 miljoonaa euroa ja raportoitua voittoa kertaerien (uudelleenjärjestelykustannukset yms.) jälkeen 251 miljoonaa euroa. Operatiivinen liikevoitto-% oli todella hyvä 14.4%. Vuodelle 2013 ei enää tule uudelleenjärjestelykustannuksia NSN:n osalta jos tämän seuraavan oikein ymmärsin: “Nokia Siemens Networksin kumulatiiviset uudelleenjärjestelyohjelmasta johtuvat kulukirjaukset ja muut niihin liittyvat kuluerat olivat vuoden 2012 viimeisen neljänneksen lopussa yhteensa noin 1,3 miljardia euroa. Arvioimme nyt, että uudelleenjärjestelyohjelmasta johtuvat kulukirjaukset ovat noin 1,3 miljardia euroa vuoden 2013 loppuun mennessa. Lahes kaikki naista kulukirjauksista on nyt jo kirjattu. Tämä on noin 100 miljoonaa euroa aikaisempaa arviotamme enemmän.” Tosin rahaa palaa edelleen kuluvana vuonna näihin uudelleenjärjestelyihin: “Nokia Siemens Networks arvioi, etta uudelleenjarjestelyohjelmaan liittyvät ulosmenevat kokonaiskassavirrat ovat noin 200 miljoonaa euroa vuoden 2013 ensimmäisellä neljanneksella, noin 450 miljoonaa euroa koko vuonna 2013 ja noin 200 miljoonaa euroa vuonna 2014. Tämä tarkoittaa sita, etta arvioimme nyt uudelleenjarjestelyihin liittyvien ulosmenevien kokonaiskassavirtojen olevan 100 miljoonaa euroa aikaisempaa arviotamme enemmän. “NSN nosti samalla tavoitettaan kuluvähennyksien osalta: “Nokia Siemens Networksin tavoitteena on nyt alentaa liiketoiminnan vuosittaisia ei-IFRS -toimintakuluja ja välillisiä tuotantokustannuksia yli 1 miljardilla eurolla vuoden 2013 loppuun mennessa vuoden 2011 lopun tasoon verrattuna. Nokia Siemens Networksin aikaisempana tavoitteena oli alentaa liiketoiminnan vuosittaisia ei-IFRS -toimintakuluja ja välillisiä tuotantokustannuksia 1 miljardilla eurolla vuoden 2013 loppuun mennessä vuoden 2011 lopun tasoon verrattuna

NSN alkaa olla listauskunnossa. Rahaakin sillä on kassassa jo ihan mukavasti: “Nokia Siemens Networksin osuus Nokian bruttokassasta oli 2,4 miljardia euroa ja osuus nettokassasta 1,3 miljardia euroa vuoden 2012 lopussa.” Ja tänä vuonna tulee lisää.

Miksi kurssi sitten laski? Itse päädyin seuraaviin syihin. Ensinnäkin tähän asti joka kvartaali Nokia on vastaanottanut Microsoftilta 250 miljoonan Yhdysvaltain dollarin (noin 196 miljoonaa euroa) suuruisia alustatukimaksuja ja Nokia on ollut siis nettosaajan osassa. Tämä muuttuu nyt. Nokian ja Microsoftin vuonna 2011 solmiman sopimuksen mukaan koko sopimuskauden aikana Nokia arvioi että alustatukimaksujen kokonaismääarä on hieman suurempi kuin minimirojaltimaksujen kokonaismäärä. Nokia on vastaanottanut tahan mennessa enemmän alustatukimaksuja kuin se on maksanut minimirojaltimaksuja, joten Nokia arvoi nyt että jatkossa sopimuskauden aikana minimirojaltimaksujen kokonaismäärä on suurempi kuin alustatukimaksujen kokonaismaara.

Negatiivinen uutinen oli myös se että luurien varastotasot olivat normaalin vaihtovälin yläpäässä. Laitteiden kappalemaaralla mitattuna myyntikanavan varastotasot nousivat edelliseen neljannekseen verrattuna. Siis komponenttipulasta huolimatta. Melko yllättävää.

Negatiivinen uutinen lienee myös se että Pohjois-Amerikassa luurimyynti oli vain 0.7 miljoonaa kappaletta, missä oli toki kasvua 40% vuodentakaiseen ja 133% 3Q:lta (liikevaihto kasvoi vielä enemmän) mutta silti. Vähiä ovat määrät kaikesta markkinoinnista huolimatta. Kiinassa Nokian kappalemääräinen myynti laski 69% mikä on melko paljon ja kaikkialla muuallakin tuli laskua, siis P-Amerikkaan lukuunottamatta. Kiinassahan Symbian oli todella suosittu ja Symbianin alasajo näkyy. Toivottavasti Nokia saa nyt luurinsa myymään siellä hyvin ettei markkina-osuus rapaudu lisää.

Olen kyllä hieman ymmälläni, odotin aika flättiä päivää ja kun tulosjulkistuksessa oli sekä hyviä että huonoja uutisia heilui kurssi noin paljon ja jäi noinkin paljon miinukselle. Ei kait tuon osingon maksamatta jättäminen voinut olla yllätys? Minulla on salkussa hieman Nokiaa, kokonaisuuteen nähden merkityksetön määrä ja selvästi vähemmän mitä oli kun myin tammikuun alkupuolella. Nokiat ovat nyt hieman tappiolla, olisi ehkä pitänyt myydä tänään kun se oli nousussa mutta oli vähän kiireitä eikä oikein ehtinyt seurata tuota niin tarkkaan. Uskoisin kyllä että pahin on Nokialla takana ja että se tästä pikkuhiljaa nousee, toki kilpailu on kovaa ja veristä eli mitään takuita ei ole. Riskiä on paljon ja itse en aio Nokian osuutta salkussani kasvattaa.

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: