YIT:n 4Q tulos suht. OK

YIT nousi tänään 7.51% tulosjulkistuksen siivittämänä. Aika kova nousu siihen nähden että tulos oli ehkä jopa hiukan alakanttiin odotetusta. Toki osinkoehdotus oli vastaavasti pikkaisen yläkanttiin. Suurin uutinen toki oli se että YIT aikoo jakaantua kahdeksi eri pörssiyhtiöksi: YIT:ksi (rakentamispalvelut) ja Caverion:ksi (kiinteistötekniset palvelut).

Muutamia poimintoja tuloksesta:

 • Toimialojen liikevoitto loka-joulukuussa laski 11 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta ja oli 67,5 milj. euroa (10-12/2011: 76,2 milj. e).
 • Kansainvälisissä rakentamispalveluissa liikevoitto kasvoi merkittävästi edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.
 • Myös Suomen rakentamispalveluissa liikevoitto kasvoi edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta ja kannattavuus oli hyvällä tasolla.
 • Pohjois-Euroopan kiinteistöteknisissä palveluissa projektiliiketoiminnassa päättyneiden ja päättymässä olevien hankkeiden kannattavuus oli ennakoitua alhaisempi, ja projektien ennustemuutoksilla oli noin 20 milj. euron negatiivinen tulosvaikutus viimeisen neljänneksen liikevoittoon. –> YIT (tai Caverion) on käynnistänyt tätä koskevat YT-neuvottelut: “Kustannusten sopeuttamista jatketaan erityisesti projektiliiketoiminnassa ja käynnissä on neuvottelut noin 600 henkilön vähentämiseksi vuonna 2013. Projektiliiketoiminnan kannattavuutta pyritään parantamaan selektiivisemmällä projektivalinnalla, entistä systemaattisemmalla riskien hallinnalla sekä hankintoja tehostamalla.”
 • Toimialojen liikevaihto säilyi vuoden viimeisellä neljänneksellä edellisvuoden vastaavan ajankohdan tasolla ja oli 1 277,8 milj. euroa (10-12/2011: 1 264,5 milj. e).
 • Liikevaihto kasvoi selvästi Kansainvälisissä rakentamispalveluissa, jossa liikevaihdon kasvua tukivat asuntotuotannon korkea volyymi, ennätyksellinen asuntomyynti Venäjällä sekä selvästi vahvistunut liikevaihto Baltiassa ja Keskisessä Itä-Euroopassa.
 • Suomen rakentamispalveluissa ja Keski-Euroopan kiinteistöteknisissä palveluissa liikevaihto pysyi edellisvuoden vastaavan ajankohdan tasolla, Pohjois-Euroopan kiinteistöteknisissä palveluissa liikevaihto laski.
 • Konsernin toimialaraportoinnin mukainen tulos ennen veroja laski 10 prosenttia loka-joulukuussa edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta ja oli 62,0 milj. euroa (10-12/2011: 68,6 milj. e).
 • Konsernin toimialaraportoinnin mukainen osakekohtainen tulos loka-joulukuussa laski 12 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta ja oli 0,36 euroa (10-12/2011: 0,41 e)
 • Koko vuoden liikevoitto kasvoi katsauskaudella 3 prosenttia edellisvuodesta ja oli 248,8 milj. euroa (1-12/2011: 240,5 milj. e).
 • Liikevoitto lähes kaksinkertaistui Kansainvälisissä rakentamispalveluissa ja kasvoi 14 prosenttia Suomen rakentamispalveluissa.
 • Koko vuoden liikevaihto oli tammi-joulukuussa edellisvuoden tasolla ja oli 4 675,9 milj. euroa (1-12/2011: 4 524,7 milj. e).
 • Liikevaihto kasvoi Kansainvälisissä rakentamispalveluissa ja Suomen rakentamispalveluissa.
 • Koko vuoden tulos ennen veroja kasvoi 5 prosenttia ja oli 227,6 milj. euroa (1-12/2011: 215,8 milj. e).
 • Koko vuoden osakekohtainen tulos kasvoi 10 prosenttia ja oli 1,37 euroa (1-12/2011: 1,25 e).
 • Toimialojen tilauskanta oli vahva, 4 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin nousten 3 901,5 milj. euroon (12/2011: 3 752,7 milj. e)
 • Osinko on 0.75 euroa mikä tuo 4.3% osinkotuoton päätöskurssille 17.46 euroa
 • Omavaraisuusaste on 35%

YIT jatkaisi rakentamispalvelut-liiketoimintaa, johon kuuluisivat Suomen rakentamispalvelut sekä Kansainväliset rakentamispalvelut (toimialojen yhteenlaskettu raportoitu liikevaihto 1 929 milj. euroa vuonna 2012). Rakentamispalvelut -liiketoiminnan organisaation ja liiketoiminnan kehittämisestä on jakautumisvalmistelujen yhteydessä vastuussa YIT:n nykyinen varatoimitusjohtaja ja Kansainväliset rakentamispalvelut -toimialan johtaja Kari Kauniskangas. Pohjois-Euroopan kiinteistötekniset palvelut sekä Keski-Euroopan kiinteistötekniset palvelut (yhteenlaskettu raportoitu liikevaihto 2 803 milj. euroa vuonna 2012) erotettaisiin suunnitelman mukaan osittaisjakautumisessa YIT Oyj:stä Caverion Oyj -nimiseen itsenäiseen yhtiöön, joka listataan Helsingin Pörssiin. Kiinteistöteknisten palveluiden organisaatiota ja liiketoimintaa on valittu valmistelemaan YIT:n nykyinen toimitusjohtaja Juhani Pitkäkoski.

Jakaantumisessa YIT:n osakkeiden määrä ei muutu mihinkään mutta Caverionin osakkeita jaetaan jakautumisvastikkeena osakkeille omistus mukaisessa suhteessa. Mitenkähän tuo verotetaan? Tiedotteessa lukee näin: “YIT Oyj:n Konserniverokeskukselta saama ennakkotieto vahvistaa yhtiön näkemyksen siitä, että suunniteltu osittaisjakautuminen on yhtiölle verotuksellisesti neutraali

Venäjä tuo kasvua YIT:lle ja sen osuus YIT:n bisneksestä on aika suuri ja kasvaa entisestään tulevina vuosina ja katteet ovat hyviä mutta ala on suhdanneherkkää. Caverionin bisnes on matalakatteista mutta suhdanteilla aika immuunia. Osakkaat voivat sitten valita että kumman kyydissä haluavat olla vaiko molempien. Itseäni kiinnostaa selvästi enemmän tuo YIT. Voisi kuvitella että YIT:n osake tulee heilumaan reippaasti tulevaisuudessa kun taas Caverion menee kuin juna kiskoilla mutta hiljaista vauhtia ja osinko on se main driveri. Caverionilla on myös hieman ongelmia kasvun kanssa.

Koko konsernille YIT ennustaa ihan kohtuullista vuotta: “YIT arvioi, että vuonna 2013 konsernin toimialaraportoinnin mukainen liikevaihto säilyy vuoden 2012 tasolla ja että liikevoitto kasvaa vuonna 2013.“. Osake säilyy salkussa ja jakaantumisen jälkeen saatan myydä Caverionit pois.

Advertisements

Tags: ,

One Response to “YIT:n 4Q tulos suht. OK”

 1. Helmikuussa nousuputki sai jatkoa | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] paremmin sillä tulos olikin odottamaani huonompi. Sen sijaan Sampo takoi mahtavan tuloksen. YIT ilmoitti kohtuullisesti tuloksesta ja jakaantumisesta kahteen eri pörssifirmaan. Osinkoesitykset ovat […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: