Metson tulos aika tarkaan odotuksiin

Metson 4Q osui aika tarkkaan odotuksiin eikä suurempi kurssiheilahteluita nähty. Alussa oltiin tosin useampi prosentti nousussa, sitten vähän miinuksella ja lopulta suljettiin 0.33% nousuun. Muutami poimintoja tuloksesta:

 • Uusia tilauksia saatiin loka-joulukuussa 1 699 miljoonan euron arvosta (1 313 milj. e). Saadut tilaukset kasvoivat kaikissa raportointisegmenteissä.
 • Myös palveluliiketoiminnan saadut tilaukset kasvoivat voimakkaasti kaikissa segmenteissä, 11 prosenttia ja olivat 741 miljoonaa euroa eli 45 prosenttia kaikista tilauksista (669 milj. e ja 54 %).
 • Liikevaihto oli vertailukauden tasolla eli 2 098 miljoonaa euroa (2 074 milj. e).
 • Palveluliiketoiminnan liikevaihto kasvoi 5 prosenttia ja oli 870 miljoonaa euroa eli 42 prosenttia konsernin liikevaihdosta (829 milj. e ja 41 %).
 • EBITA (tulos ennen rahoituseriä, veroja ja aineettomien hyödykkeiden poistoja) ennen kertaluonteisia eriä laski 3 prosenttia ja oli 196 miljoonaa euroa eli 9,3 prosenttia liikevaihdosta (202 milj. e ja 9,7 %).
 • Osakekohtainen tulos oli 0,49 euroa (0,81 e).
 • Vapaa kassavirta oli 69 miljoonaa euroa (45 milj. e).
 • Uusia tilauksia saatiin vuoden aikana 6 865 miljoonan euron arvosta (7 961 milj. e). Palveluliiketoiminnan saadut tilaukset kasvoivat 5 prosenttia ja olivat 3 264 miljoonaa euroa eli 49 prosenttia kaikista tilauksista (3 100 milj. e ja 40 %).
 • Liikevaihto kasvoi 13 prosenttia vertailuvuodesta ja oli 7 504 miljoonaa euroa (6 646 milj. e).
 • Palveluliiketoiminnan liikevaihto kasvoi 11 prosenttia ja oli 3 174 miljoonaa euroa eli 44 prosenttia konsernin liikevaihdosta (2 871 milj. e ja 45 %).
 • EBITA (tulos ennen rahoituseriä, veroja ja aineettomien hyödykkeiden poistoja) ennen kertaluonteisia eriä kasvoi 9 prosenttia ja oli 684 miljoonaa euroa eli 9,1 prosenttia liikevaihdosta (629 milj. e ja 9,5 %).
 • Kertaluonteisia kuluja oli 36,0 miljoonaa euroa (5,1 milj. e) lähinnä liittyen kapasiteetin sopeuttamistoimiin.
 • Osakekohtainen tulos oli 2,49 euroa (2,38 e).
 • Vapaa kassavirta oli 257 miljoonaa euroa (375 milj. e).
 • Hallitus ehdottaa osingoksi 1,85 euroa osakkeelta eli 74 prosenttia osakekohtaisesta tuloksesta (1,70 e ja 71 % osakekohtaisesta tuloksesta). Osinkotuotto 5.5% prosenttia päivän päätöskurssilla 33.58 euroa
 • PE-luku viime vuoden tuloksella on 13,5 mikä on maltillinen.
 • Tilauskanta 4Q:n lopulla oli 4.5 miljardia euroa, missä on laskua 500 miljoonaa euroa 3Q:n lopulta. Vuotta aiemmin tilauskanta oli 5.3 miljardia euroa.
 • Nettovelkaantumisaste 14.2%

Metso ei nostanut CMD:ssä antamaansa ennustetta kuluvalle vuodelle. Eikä tuon suhteen muutenkaan ollut yllätyksiä.

Osingon suhteen Metso saattoi jättää lisäosingolle tilaa syksyyn. Katsotaan nyt uskaltavatko kun viimeksi tuosta nousi niin kauhea kohu. Metso on salkkuni toiseksi suurin sijoitus (vaikkakin TTWO saattaa ohittaa sen minä tahansa päivänä) ja osake säilyy salkussa.

Advertisements

Tags: ,

8 Responses to “Metson tulos aika tarkaan odotuksiin”

 1. Argh! Says:

  Itse päädyin eilen myymään löppukesällä 2011 ostetut Metsot (keskihinta 23,30) hintaan 34,29€. Kiva tuotto ja vielä yhdet osingot päälle.

  En usko osakkeella olevan kovinkaan paljon nousupotentiaalia lähiaikoina. En povaa romahdusta, luulen vaan että tämä on lyhyellä tähtäimellä täysin hinnoiteltu ja markkinoilta löytyy houkutelevampia kohteita.

  • Laimea Silli Says:

   Et varmaan kaukana ole totuudesta. En itsekään odota tälle juurikaan nousua puolen vuoden sisään, mutta en kyllä laskuakaan ja tuleehan sieltä kunnon osingot

 2. Argh! Says:

  Osinko oli minulle yksi syy myydä. Se ei mielestäni viestittänyt vahvaa luottamusta lähitulevaisuuteen. Jos otetaan huomioon peruttu 0,5€ lisäosinko (joka siis sisältyy nyt maksettavaan 1,85€ osinkoon), niin osinko laski viime vuodesta. Osakekohtainen tulos oli Q4:llä pettymys ja liikevaihto on nyt koko vuoden ollut tilauksia korkeammalla tasolla.

  Näyttää siis varsin todennäköiseltä, että liikevaihto tulee laskemaan vuonna 2013, ja vaikka liikevaihdon sisällä hyvän marginaalin palvelut kasvaisivat niin että ebit pysyisi ennallaan, on tässä minulle liikaa epävarmuustekijöitä nousupotentiaaliin nähden.

  Paperikoneiden menekki pysynee heikkona, joten kyllä tässä ladataan paljon odotuksia eteenkin kaivospuolen palveluiden kehitykselle.

  Toisaalta, tässä on se kiinakortti ja kulujen karsinta vähemmän kannatavista segmenteistä. Mietin tätä, ja totesin että en ostaisi lisää hintaan 34€/osake, joten myin.

  • Laimea Silli Says:

   Okei. Normiosinkona se on hyvä ja Metson osinkopolitiikan mukainen tai oikeastaan jopa liian hyvä normiosingoksi sillä niin suuri osuus (ulkomuistista 79%) tuloksesta jaetaan osinkoina. Itse elättelen vielä toivoa siitä erillisestä lisäosingosta syksyllä.

   Itse uskon ja toivon että liikevaihto hieman nousee mutta ei merkittävästi. Jonkinlainen välivuosi tästä on kuitenkin tulossa sillä kaivospuoli ei kykene paikkaamaan paperipuolen ongelmia.

   Mitä ajattelit ostaa tilalle?

 3. Argh! Says:

  Mahdollisesti Metsoa 🙂

  Jos laskee 30€ tasolle, ostan takaisin. Siihen en tosin usko. Muuten PKC:tä takaisin mahdollisesta dipistä. Myin Tammikuussa PKC:n osakkeet ja ostin koko rahalla Fortumia alelaarista. Tämä päivä on kyllä hymyilyttänyt…

  Logiikka PKC:n myynnissä oli seuraava:

  – Eurooppa yhä ihan jäässä (30% liikevaihdosta)
  – Kuorma-autojen myynnit USA:ssa Q4 matalalla tasolla (60% liikevaihdosta)
  – Ongelmat jatkuneet Etelä-Amerikassa (10% liik vaht.)
  – Euro vahvistunut merkittävästi, vähemmän rahaa jenkeistä

  Luulen, että Q4 on PKC:llä heikko, mutta pelkään että ne fakiirit on silti onnistuneet taikomaan kelvollisen tuloksen enkä pääse ostamaan tätä takaisin järkevään hintaan. Se harmittaisi, koska pidemmällä tähtäimellä haluan omistaa PKC:tä.

  • Laimea Silli Says:

   Joo, mulla on PKC:tä ja vähän pelottaa tuo 4Q juuri mainitsemistasi syistä. Velkakattokriisi painoi investointeja USA:ssa 4Q:lla joka on se tärkein markkina.

 4. Argh! Says:

  Tuloksella ja kurssireaktiolla ei vain aina näytä olevan etäisintäkään yhteyttä toisiinsa. Minulle ei aukea kenen mielestä Cargotecin julkaisemat surkeat luvut ja näkymät olivat lähtölaukaus jo valmiiksi ylihinnoitellun osakkeen 4% rallille.

  Muistelen hyvillä mielin ja samalla vähän peloissani tasan vuosi sitten 31,70€ myytyjä Cargotecin osakkeitani. Tapani vastaisesti ostin huonona pitämäni yrityksen papereita puhtaasti spekuloidakseni lyhyen tähtäimen kurssireaktiolla. Tuo arpa voitti tuurilla, ei taidolla, ja yhtä hyvin leikistä olisi voinut jäädä karmeat tappiot käteen. Jatkossa jätän moiset voitot pöydälle.

  PKC:n suhteen joudun jännittämään kahta täysin eri asiaa, tulosta ja sitä miten markkina siihen suhtautuu. Omistaminen on sikäli helpompaa ettei välittömästä markkinareaktiosta tarvitse piitata jos firmalla menee hyvin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: