Hallitus romuttamassa sijoitusstrategiani

Sijoitusstrategiani jossa panostetaan firmoihin joiden osinkotuotto kasvaa ja sitä kautta salkun osinkovirrat kasvavat vuosittain taisi kokea tänään kuoliniskun. Hallitus päätti laittaa pörssiyhtiöistä saatavat osingot kokonaan tuplaverotuksen pariin eli jokaisesta osinkoeurosta menee vero pääomatuloveroprosentin mukaan. Eli osinkoverotus kiristyy vaatimattomat 43% kun osinkoverotus nousee 21 prosenttiyksiköstä nykyisen pääomatuloveroprosentin 30% mukaiseksi. Hallitus lyö nyrkillä suomalaista osakesijoittajaa suoraan silmään. Rahastosijoittaja hyötyy kun yhteisöverokanta laskee peräti 4.5%-yksikköä tasan 20%:iin eli firmojen verotus kevenee merkittävästi ja jos ne edelleen maksavat osinkoa niin ne voivat maksaa niitä jopa entistä enemmän ja rahastothan eivät osinkoveroja maksa. Verotus ajaa suoria osakesijoituksia tekevät kyllä huomattavasti huonompaan asemaan kuin rahastosäästäjät. Hyvin ovat pankkien ja rahastoyhtiöiden lobbarit hommansa hoitaneet. Kansankapitalismi sai kunnolla köniinsä tänään, Kokoomus taisi luvata vaalien aikaan pienille pörssiosingoille verovapautta (siis tuplaverosta) ja lopputulema on se että osinkoverotus kiristyy 43%. Suoraan sanottuna vituttaa.

*UPDATE* Tämä hallituksen nyt päättämä yhteisövero- ja osinkoveropaketti on suoraan muinaisen Hetemäen työryhmän ehdotuksen mukainen. Kirjoittelinkin vuonna 2010 aiheesta aika hyvän bloggauksen.

Yrittäjien osinkoverotuksen muutosta en ymmärrä: “Muista kuin julkisesti noteeratuista yhtiöstä saadusta osingosta on veronalaista 25 % siihen määrään saakka, joka vastaa osakkeen matemaattiselle arvolle laskettua 8 % vuotuista tuottoa. Ylimenevä osa on kokonaan veronalaista pääomatuloa“. Mikä on osakkeen matemaattinen arvo, miten se lasketaan ja kuka sen laskee? Keveneekö vai kiristyykö siis yrittäjien verotus kokonaisuudessaan?

En tiedä mitä sieniä hallituksen jäsenet ovat syöneet tätä lausetta muodostaessaan: “Teollisuuden vero- ja kustannustaakkaa vähennetään suunnitellun windfall-veron helpotuksella. Aiemmin 170 miljoonan euron vero peritään vain 50 miljoonan euron osalta“. Eli kun laitetaan uusi vero jonka arvioitu verotuotto on 50 miljoonaa niin sitä kutsutaan vero- ja kustannustaakan helpottamiseksi. Uusi vero on helpotus buaahh 🙂 Sinällään tuo on selvä helpotus aikaisempiin kaavailuihin ja siksi Fortumin osake sulki 3.66% nousuun 15.86 euroon.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä kohoaa 2400 euroon 2000 eurosta johon se pudotettiin viime vuonna sitä edellisen vuoden 3000 eurosta. Tämä muutos on ihan hyvä.

Hallituksen valtiontalouden säästöohjelman koko on noin 600 miljoonaa euroa joista vain puolet ovat säästötoimia ja toinen puolisko veronkorotuksia. Melkoinen pettymys tuokin. Julkista taloutta pitäisi reivata miljardeilla ja veroja ei ole oikein varaa korottaa. Julkisen talouden velkaantuminen jatkuu, se on selvä.

Tarvii varmaan miettiä uudeksi sijoitusstrategiaksi panostaa kasvufirmoihin jotka maksavat pieni osinkoja mutta joiden kurssi voisi tuoda nousua ja toisaalta satsata ETF:iin jotka uudelleensijoittajat osingot. Rahastosäästäjäksi en aio alentua, ennemmin lopetan koko harrastuksen.

Blogi oli pari viikkoa lepotilassa kun lomailin lämpimässä rantakohteessa. Kivasti salkku nousi sinä aikana, taisi arvo nousta enemmän mitä reissu maksoi.

Tags: ,

21 Responses to “Hallitus romuttamassa sijoitusstrategiani”

 1. äänestäjä Says:

  Keskusta ajoi jo edellisellä hallituskaudella pienten pääomatulojen verovapautta (Vaihteluvälillä 1500-5000 euroa). Kokoomus torppasi sen. Kannattaa siis miettiä ketä äänestää!

 2. Anonyymi Says:

  Kieltämättä oli melkoinen märkä rätti naamalle. Mutta itselleni tuo rykäisi käyntiin harkinnan sijoitusyhtiön perustamisesta… ja toki kovaan harkintaan menee sen perustaminen Viroon.

 3. Make Says:

  Kyllähän tässä aika epäuskoinen olo on, vähän kuin laillistetun ryöston uhrilla. Itsellä suurimmat sijoitukset Fortum, Sampo ja Nordea sekä Wal-Martia alettu hankkia joten eihän tää paljon naurata. Suunnitelmat uusiksi täälläkin. WMT:n tulevista mulle tuloutettavista rahavirroista veroprossa pomppasi 21->30% eli tulot tuota kautta aleni vaatimattomat lähes 12%. Ulkomainen lappu joten yhteisöveron alennus ei kompensoi yhtään – onneksi sentään ostelevat omia osakkeita takaisin.

  Mutta kyllä jos tuota lähes 12%:n pudotusta vertaa siihen että meillä AY-liikkeelle ei kelvannut nollalinjakaan niin eihän tää nyt ihan reilulta tunnu. Olisi kiva seurata kansan reaktiota kun kaikilta olisi leikattu 10% palkasta.

  Osingot uudelleensijoittavat ETF:t harkintaan täälläkin. Pitää myös kartoittaa sijoitusvakuutusten tilannetta, oma tällä hetkellä kivijalkapankissa joten valinnat sitten noita rahastoja. Mitä Talouselämästä olen lukenut niin jotkin pienemmät toimijat (Evli?) ovat viime aikoina esim. tiputtaneet Private banking asiakkuuksien pääomarajoja reilusti. En tiedä pääsisikö noiden avulla jotenkin sellaisiin sijoitusvakuutuksiin kiinni joissa kohteet voisi valita vapaasti. Pitää varmaan tosissaan alkaa selvitellä kunhan tää vitutus nyt vähän laskee 🙂

 4. KL Says:

  Luin sinun vanhan blogi-kirjoituksesi (Uusi Seelanti näyttää mallia Euromaille?), jota suosittelen!

  Verotuksesta voi vain todeta “suo siellä, vetelä täällä”. Edellä yhdessä kommentissa nostettiin esiin private banking veron minimoimiseksi. Mutta eikös sillekin palvelulle (siihen sisältyvän henkilötyön takia) tule vielä tänä keväänä uusi vero….

 5. Laimea Silli Says:

  Nukutun yön jälkeen mielessä on sijoitusyhtiön perustaminen Viroon. Mutta ei hötkyillä ja mulla on vähennyskelpoisia tappioita jotka kannattaa ensin hyödyntää.

 6. Timppa Says:

  Mielenkiintoisinta tässä on se, että suurin voittaja on ns. iso raha — siis isot listaamattomat yritykset, mukaanlukien ne Suomen vähälukuisten isorikkaiden sijoitusfirmat jotka omistavat pörssiyhtiöstä yli 10%. Samaan aikaan tämän aamun Turun Sanomien kolumnissa Arhinmäki myhäilee sitä, miten osinkoverotus laitettiin nyt oikeudenmukaiseen kondikseen.

  Valmiiksi rikkaiden verotus kevenee jos nämä niin haluavat (ts. tulouttavat firmoistaan isot osingot), rikastumaan pyrkivää piensijoittajaa taas vedettiin höyläämättömällä parrulla kakkoseen ilman sääliä. Listaamattomien yhtiöiden efektiivinen osinkoverotus tulee kai olemaan 7,5-8%; jos oletetaan, että yhtiöllä on rankasti varallisuutta, efektiivinen vero on nykymallilla kai suunnilleen samankokoinen viimeistään n. 100000€:n osinkojen kohdalla kun yli 60000€:n menevä osuus verotetaan ansiotulona — aikaisemminkin, jos osingonsaajalla on myös runsaasti palkkatuloja. Yli sadan tonnin menevien listaamattomien osinkojen todellinenverotus kevenee tulevaisuudessa siis todella hurjasti. Tuota Arhinmäen kolumnia lukiessa tuli mieleen, että “suurpääoman” ei ilmeisesti nykyään tarvitse enää edes lobata, kun vastapuoli on niin pirun tyhmä.

  Saapa nähdä miten verokertymän käy. Ainakin sen painopistettä siirrettiin reippaasti piensijoittajien suuntaan. En pidä ainakaan jyrkän progressiivista verotusta välttämättä loistoideana tai suurena oikeudenmukaisuuden voittona, mutta regressiivinen verotus (ja etenkin regressiivinen _pääoma_verotus) on kyllä vielä hullumpaa.

  • Laimea Silli Says:

   Juuri näin. Verokertymän uskon laskevan. Noissa kehysriihen arvioissa on että yhtiöt laittavat nyt alentuvan yhteisöveron takia enemmän rahaa investointeihin, palkkaavat porukkaa jne. Näinköhän käy?

 7. Tapio Rautaoja Says:

  Joo, hyvää pohdintaa Sinulta. Pitänee itsekin vielä takoin harkita mihin ja miten tulen tekemään jatkosijoituksia ja/tai koko salkkuni järjestelyä. Erilaisia vaihtoehtoja on tullut kommenteissa hyvin esille.

 8. Laimea Silli Says:

  http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/erkki+sinkko+osinkoveron+nostosta+katastrofi/a889137

 9. Arvopaperin lukija Says:

  Laskelma Arvopaperi-lehden uutisen kommenteista, joka ei saakaan osinkoverotuksen korotusta näyttämään aivan katastrofilta:

  Nykyinen verotus: Yrityksen tulos on 100 rahayksikköä, josta yhteisöveron (24.5%) jälkeen jää 75.5 yksikköä. Yhtiö jakaa osinkoina 50% 75.5:stä eli 37.75, josta osakkeenomistajille tulee verojen (21%) jälkeen 29.82 yksikköä.

  Uusi malli: 100 yksikön tuloksesta jää yhteisöveron jälkeen 80 yksikköä. Jos yhtiön kassaan jätetään sama määrä rahaa kuin vanhalla verotuksella eli 37.75, osinkoina voidaan jakaa nyt 42.25 yksikköä. 30% osinkoveron jälkeen tästä jää omistajille 29,58 yksikköä eli himpun verran (0.25 yksikköä) vähemmän kuin vanhalla mallilla. Prosentteina pudotus on 0.83%.

  • Laimea Silli Says:

   Mielenkiintoinen laskelma Mitä suurempi on ulos maksettavien osinkojen määrä sitä heikompi tämä uudistus on sijoittajalle mutta näin laskettuna se ei olisikaan niin paha.

  • Timppa Says:

   Nykyinen verotus: ulkomainen yhtiö maksaa osinkoa 0,50€/osake. Yhtiön kotimaa pidättää 15% lähdeveron eli 0,075€/osake, ja jälkiveroina maksetaan 0,03€/osake, käteen jää 0,395€/osake.

   Uusi malli: ulkomainen yhtiö maksaa osinkoa 0,50€/osake. Yhtiön kotimaa pidättää 15% lähdeveron eli 0,075€/osake, ja jälkiveroina maksetaan toinen mokoma. Käteen jää 0,35€/osake.

   Osakesäästäjää rokotetaan myös sellaisista omistuksista, jotka eivät hyödy uusista verolinjauksista tipan vertaa. Lisäksi sitä voi miettiä, mitä iloa koko verouudistuksesta on firmoille jos sen jälkeen osinkoja pitää osinkoverotuksen kiristyessä korottaa ja yhtiön kassaan jää investointeja varten tasan sama määrä rahaa kuin ennenkin.

 10. Sisyfos Says:

  Osinkopapereista luopuminen ETF:ien kautta + jenkkiläisten osakkeiden ostoja suosivien yritysten paprut itselläkin tulee nyt todennäköiseksi strategiamuutokseksi. Sitten aikanaan salkun kotiuttaminen jonkun pidemmän ulkomaan keikan jälkeen sellaisessa maassa, jonka kanssa Suomella hyvä verosopimus. En muuten viitsisi kikkailla, mutta ärsyyntymiskynnys ylitettiin vihdoin.

  • Laimea Silli Says:

   Sama juttu… nyt ylittyi kynnys itselläkin. Ahneella verottajalla voi olla nyt todellakin se paskainen loppu! Toivottavasti ainakin

 11. Timppa Says:

  Jos tragikomediasta pitää, kannattaa hankkia käsiinsä tämän päivän Hesari. Siinä on koko aukeaman verran osinkoverouudistuksesta juttua, ja sieltä käy aika hyvin selville, että ainakaan Arhinmäellä ei ollut mitään tietoa siitä, mitä tuli päätettyä.

  Ei tässä silti mitään uutta ole. Axel Oxenstierna sanoi jo 1600-luvulla sanat “poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.”

 12. Laimea Silli Says:

  Osakesäästäjien Rothoviukselta loistava esitys osinkoveritukseen http://app.kauppalehti.fi/news/article/paauutiset?article=201304392507

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: