Nousu jatkui maaliskuussa

Lomailin suuren osan maaliskuuta ja markkinan seurantakin oli vähän niin ja näin loman aikana mutta osakkeet jaksoivat väsymättä jauhaa tuottoa senkin aikaa. Salkun arvo kohosi 2.8% ja jo viidettä kuukautta peräkkäin. Vuoden ensimmäisen kvartaalin arvonnousu on jo 10% ja ilman lisäpääomaa. Tarkoitus on nyt aloittaa tässä kuussa taas säännöllinen osakesäästäminen kun sain remontin maksettua. OMX Cap laski maaliskuussa 1.5% kun sekä S&P500 että Nasdaq nousivat vajaa 3%. Olen ihan suhteellinen tyytyväinen alkuvuoden arvonnousuun.

Maaliskuun suurin uutinen oli epäilemättä hallituksen katastrofaalinen osinkoveron 43% korotus mikä tulee aiheuttamaan merkittävää haittaa piensijoittajille (ja vähän suuremmillekin), listatuille firmoille ja listauksesta aiemmin haaveilleille, Helsingin pörssille sekä julkiselle taloudelle sillä ei tämä muutos verotuloja lisää. Verotulot tulevat tämän muutoksen takia laskemaan. Jokainen joka osaa laskea ymmärtää että nyt astuttiin yli sen rajan jonka jälkeen riskit versus nettotuotto alkaa olla suoraa osakesijoittamista vastaan kotimaisella rahalla. Osinkojen tuplaverotuksen käyttöönotto jokunen vuosi sitten ja tämä kiristys ovat kuolisku kotimaiselle piensijoittamiselle. Ulkomaalaisia sijoittajia ja hallintarekistrin kautta pelaavilla kotimaisilla sijoittajilla ei ole tätä ongelmaa ja he pelkästään hyötyvät tästä kun yhtiövero laskee ja markkinoille tulee myyntiin kotimaisten piensijoittajien osakkeita heidän luopuessaan sijoittamisesta kannattamattona riskitasoon nähden. Ulkomaalaissijoittajat ja hallintarekisterin takaa operoivat eivät maksa Suomeen veroja. Osinkoveroa eivät myöskään maksa rahastosäästäjät jonka kannattavuus ja suosio tämän muutoksen takia kasvaa.

Monet vähän enemmän pääomaa jo keränneet yksityis(pien)sijoittajat miettivät tarkaan nyt vaihtoehtojaan. Perustaako sijoitusyhtiö Suomeen vaiko kenties Viroon? Tässäkin on omat riskinsä sillä kotimaassa poliitikot voivat korottaa merkittävästikin yhtiöverotusta taas (lähi)tulevaisuudessa. Minkäänlaista pitkän tähtäimen  strategiaa ei tässä sosialisti”onnelassa” oikein pysty tekemään. Virossa taas on omat riskinsä, kukin voi miettiä miten kävi Kyproksen tallettajien. Viron tilanne toki on nyt aika hyvä ellei jopa loistava ja maalla on järkeviä poliitikkoja jotka ymmärtävät talouden päälle toisin kuin täällä Suomessa. Yksi laillinen vaihtoehto sijoitusyhtiölle on sijoitusvakuutus, mutta palvelu maksaa ja ihan pienellä salkulla se ei ole taloudellisesti kannattavaa ja löytyykö sellaista palvelua jossa voisi ihan itse pyörittää omaa osakesakkuaan ja valita osakkeet ihan itse yhtä laajasta valikoimasta mitä esim. Nordnetin kautta on mahdollista. Varmasti monet sijoittajat miettivät myös laitonta veronkiertoa menemällä ulkomaisen sijoitusfirman asiakkaaksi ja jättämällä sitten voitot kertomatta verottajalle.

Osakevälittäjiinkin tämä muutos iskee, sillä kun kaupankäyntivolyymit pienenevät pienevät voitot ja alan työpaikkojen määrä kutistuu. Saattaa siinä joku yhtiökin lopettaa Suomessa. Välitysmaksut kohoavat? Tuo ajaisi lisää piensijoittajia pois.

Ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaville tämä veromuutos on pelkkää miinusta. Yhtiöveron lasku ei koske ulkomaalaisia firmoja mutta osinkoveron korotus kylläkin.

Hallitus tuhosi käytännössä myös listautumismarkkinan. Miksi mikään vanha nettovarallisuutta kerryttänyt firma haluaisi listautua pörssiin kun siellä sen omistajien verokohtelu on rankasti kireämpää? Lähinnä uudet kovaan kasvuun tähtäävät firmat kuten Rovio voisivat olla listautumiskandidaatteja mutta haluavatko ne listautua Euroopan periferian pörssiin josta piensijoittajat tekevät lähtöä pois veromuutoksen takia? Tänä vuonna nähdään silti ainakin kaksi ellei kolmekin uutta isompaa pörssiyhtiötä. Metsosta ja YIT:stä jakaantumisen seurauksena pörssiin tulevat uudet yhtiöt ja mahdollisesti NSN jonka Siemens ja Nokia voisivat listauttaa. Nokian ja Siemensin sopimus NSN:stä on katkolla ihan pari viikon sisällä muistaakseni ja sen jälkeen voi alkaa tapahtua. Tuo toisi myös aneemiselle Nokian osakkeelle potkua. Itse ainakin pidän tällä hetkellä NSN:ää paljon mielenkiintoisempana sijoituskohteena kuin Nokiaa.

Olen äänestänyt vaaleissa tähän asti Kokoomusta, mutta nyt alkaa olla mitta täysi. En ymmärrä miten Kokoomus voi olla mukana tekemässä noin käsittämättömän huonoja veropäätöksiä kuin mitä tämä osinkoveropäätös oli. Eikä tuo ole ainoa ongelma, julkista talouden menoja pitäisi merkittävästi laskea ja tässä kehysriihessä hallitus taisi löytää noin parinsadan miljoonan menokevennykset, loput hoidetaan veronkorotuksilla. Ongelmana on että Kokoomukselle ei ole oikein vaihtoehtoja, se on huonoista vaihtoehdoista vähiten huonoin. Toivottavasti maahan syntyisi uusi puolue joka ajaisi järkevää talouspolitiikkaa kuten vaikkapa 30% tasavero kaikille tuloille (ensimmäiset 10 000 euroa ilman veroa), autoveron ja perintöveron poistaminen, ALVin laskeminen jne.. Kokonaisveroaste pitää saada merkittävästi alemmaksi. Ja sitä että julkisen talouden menot laitetaan vastaamaan tuloja ja vieläpä siten että lainoja voidaan lyhentää. Laitoin palautetta kansanedustajalleni, jonka suhtautuminen asiaan oli jokseenkin ylimielinen. Jokatapauksessa seuraavissa vaaleissa äänestän eri henkilöä. Näkemiin ja kiitos.

Maaliskuussa sekä YIT:stä että Stockmannista irtosivat osingot ja YIT:n osinko ehti jo tilillekin. Kuun aikana tein yhden oston jonka unohdin muuten blogata tänne. Ostin pari päivää sitten lisää YIT:tä, uskon että jakaantuminen tulee nostamaan kurssia ja Venäjällä tuntuu menevän hyvin.

Maaliskuun voittajaosakkeet:

 • TTWO +10% GTA V lähestyy, uskon että osakkeessa on nousuvaraa vielä kymmeniä prosentteja. Arvonnousua on kasassa jo 35% ostohetkestä.
 • Fortum +7.6%. Windfall vero toteutuu pelättyä pienempänä mikä selittää ainakin osan noususta ja Fortum saa loppuvuoden aikana jopa 5 miljardia euroa kun myy sähkönsiirtoverkkonsa
 • Sampo +6%. Nalle on nalle

Maaliskuun luuseriosakkeet:

 • Nokia -9%. Surkeaa muttei mitenkään yllättävää. Harmi että menin ostamaan sen posarin myötä enkä tajunnut myydä kun voitolla olisin päässyt irtautumaan. Onneksi tuota on aika mitätön määrä salkussa
 • Stockmann -11%. Irronnot osinko selittää osan laskusta ja voi olla että tuleva osinkoveromuutoskin alkaa näkymään. Stockmannin raportoimat myyntiluvut ovat olleet huonohkoja. Talous hyytyy
 • YIT -5%. Irronnut osinko
 • FXI ETF -5% dollareissa
 • RSX (Venäjä) ETF -4% dollareissa
 • Atria -3%

Saas nähdä miten huhtikuussa kurssit kehittyy. Euroopassa epävarmuus ei hellitä ja Kyproksen päätökset voivat johtaa Bank run – ilmiöihin maissa joissa pankkisektorilla on vähänkään epävarmuutta. Espanja, Slovenia? Huhtikuussa irtoaa suurin osa osingoista ja ne jotka miettivät vanhaa sanontaa “sell in May and go away” saattavat jo alkaa myymään. Osakekurssit notkahtavat aika usein keväällä ja alkukesästä.

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , , , ,

11 Responses to “Nousu jatkui maaliskuussa”

 1. feenix7777@hotmail.com Says:

  Edistyspuolue voisi olla hyvä vaihtoehto ensi vaaleissa. Puolue kannattaa esim. perintö- ja lahjaveron poistamista, arvonlisäveron laskemista jonnekin 10% tienoille, tulo- ja yritysverotuksen tuntuvaa keventämistä. Lainaus puolueen sivuilta:
  Edistyspuolue kannattaa koko verojärjestelmän yksinkertaistamista ja veroasteen laskemista kaikissa tuloluokissa. Kannatamme myös yritysverotuksen huomattavaa keventämistä, koska kaikki yritysverot jäävät lopulta ensisijaisesti yritysten asiakkaiden ja työntekijöiden maksettaviksi. Yritysverotuksen keventäminen laskisi tuotteiden ja palveluiden hintoja, nostaisi palkkatasoa, vähentäisi työttömyyttä ja tekisi Suomesta houkuttelevamman maan ulkomaalaisille sijoituksille.
  http://edistyspuolue.fi/edistyspuolue-kannat/

  • Laimea Silli Says:

   Vaikuttaa lupaavalta. Toivottavasti saavat hyviä ehdokkaita ympäri maata. Tuota voisin vaikkapa äänestää

 2. Palle Ramstedt Says:

  Tiivistit aika hyvin omat mietteeni Kokoomuksen äänestämisestä. Minäkin olen aina aikaisemmin äänestänyt Kokoomusta mutta nyt tunnen itseni petetyksi. Laitoin myös juuri kansanedustajalleni palautetta. Luulen että paine kasvaa mutta tapahtuuko mitään, sen aika näyttää. Hyvä kirjoitus kaiken kaikkiaan, kiitos siitä.

  • Laimea Silli Says:

   eipä kestä. Nyt pitää antaa painetta ja yrittää vaikuttaa. Jos tuo toteutuu tuollaisenaan niin annetaan sitten painetta seuraavaksi äänestyskopissa vaikkapa Edistyspuoluetta äänestämällä. Muutos pitää maahan saada.

 3. Laimea Silli Says:

  Osakesäästäjien Rothoviukselta loistava ehdotus osinkoverotukseen. Toivottavasti tämä toteutuisi http://app.kauppalehti.fi/news/article/paauutiset?article=201304392507

  • Timppa Says:

   Rothoviuksen ehdotus on yksinkertainen, helposti ymmärrettävä, tasapuolinen ja siinä monet (valtio, veronsa lainkuuliaisesti Suomeen maksavat sijoittajat) voittavat paljon ja harvat (rahastot, hallintarekisterien kautta veroja kiertävät, jotkut suursijoittajat) häviävät, hekin vähän.

   Siis sanalla sanoen, mahdoton. Ainakin vasemmistopuolueet hyökkäisivät tuollaista ehdotusta vastaan jihadistisella kiihkolla. Joillekin vaan verotuksen primaaritehtävä ei ole hyvinvointivaltion rahoittaminen vaan tuloerojen tasaaminen. Rothoviuksen mallihan tietysti tasaisi tuloeroja lainkuuliaisten veronmaksajien ja veroparatiisien tai sijoitusvakuutusten kautta veroja välttelevien välillä, mutta koska jälkimmäiset eivät näy tilastoissa, niillä ei ole väliä.

 4. Palle Ramstedt Says:

  https://www.facebook.com/EntisetKokoomuksenAanestajat

  Tuota voisi kans käydä tykkäämässä, jos asian tuntee omakseen.

 5. Timppa Says:

  Nyt tuli Kepulta oma osinkoveroehdotus. Ainakin piensijoittajan kannalta se on tietysti hallituksen kehysriihen ehdotusta parempi, koska idiootiltakin olisi vaatinut ponnistelua saada aikaan huonompi malli, ja Sipilä vaikuttaa minusta itse asiassa henkilönä puoluejohtajista fiksuimmalta. (Ei, en ole Keskustan äänestäjä. Kasvoin 1970- ja 1980-luvuilla maalla palkansaajaperheessä, ja kovin paljon tehokkaampaa antikepulaisrokotetta ihminen tuskin voi saada.)

  Ehdotuksessa pörssiosingot ovat verovapaita tuhanteen euroon asti, sen jälkeen ne verotetaan pääomatulona. Vähän ihmetyttää, miksi malli on nimenomaan tämä, kun osuuspääoman korot ovat verovapaita 1500 euroon asti ja sen jälkeen verollisia vain 70% osalta.

  • Laimea Silli Says:

   heh 🙂

   Joo Sipilähän ehdotus oli parempi kuin hallituksen alkuperäinen mutta huomattavasti heikompi kuin Osakesäästäjien Rothoviuksen ehdotus.

 6. Fortum myi Suomen sähkönsiirtoverkkonsa | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Markkinaodotus koko siirtoverkkopotille oli 5 miljardia ja se tulee ylittymään. Kirjoittelin mm. tästä asiasta aikanaan tässä kirjoituksessa. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: