Osinkoveroehdotus muuttui! Verotus kiristyy vain hieman

Täyskatastrofi vältettiin kun hallitus yksimielisesti (taas) muutti osinkoveroehdotustaan. Saas nähdä kauanko tämä ehdotus nyt kestää. Muutokset: “Listaamattoman yhtiön osakkeen matemaattiselle arvolle lasketun kahdeksan prosentin vuotuisen tuoton osalta osinko on 25-prosenttisesti veronalaista tuloa 150 000 euroon saakka. Tämän euromääräisen rajan ylittävästä osingosta 85 prosenttia on jatkossa veronalaista pääomatuloa.

Listaamattoman yhtiön kahdeksan prosentin vuotuisen tuoton ylittävä osinko verotetaan jatkossa kokonaan pörssinoteerattujen yhtiöiden tavoin 85 prosenttisesti pääomatulona.

Pörssinoteerattujen yhtiöiden osingot ovat jatkossa 85 prosentin osuudelta veronalaisia.

Osana kehyspäätöstä päätetyn verouudistuksen rakenne ja pääkohdat säilyvät ennallaan. Yhteisövero kevenee 20 prosenttiin. Veropääomatuloista säilyy 30 prosentissa. Pääomatuloveron progressio kiristyy siten, että yli 40 000 euron pääomatuloista vero on jatkossa 32 prosenttia. Listaamattomien yhtiöiden osinkoverohuojennuksen ns. tuottoprosentti laskee kahdeksaan prosenttiin. Tämän tuoton osalta osinko on 25-prosenttisesti veronalaista tuloa.”

Alkuperäiseen ehdotukseen verrattuna listattujen pörssiyhtiöiden osinkoverotus on keveämpi (25.5% vs. nykyinen 21% versus 30% vanha ehdotus) ja samalla tasolla kuin listaamattomissa yhtiöissä kun puhutaan isoista osingoista eli yhtiöitä kohdellaan samoin mikä on aika järkevää ja tärkeää ja poistaa osaltaan listautumiskynnystä mikä ensimmäisessä ehdotuksessa oli. Listaamattomien yhtiöiden puolella verotus on aikaisempaa ehdotusta kireämpi isojen osinkojen osalta.

Verrataanpa mitä tämä tarkoittaa sijoittajalle. Nykyinen malli (laskettu 30%:lla tietoisesti eikä tuolla progressiivisella portaalla):

Yhtiö tekee voittoa 100 000. Yhtiövero on 24.5% eli 75 500 euroa jää rahaa yhtiölle mistä se
A) jakaa osinkoina 100% eli 75 500 euroa. Omistaja maksaa vielä tuplaveroa 21% osingosta eli käteen jää 59 645 euroa

B) Jakaa osinkoina 50% eli 37 750. Yhtiön kassaan jää 37 750 euroa investointeihin. Omistaja maksaa vielä tuplaveroa 21% osingosta eli käteen jää 29 823 euroa

Uusi malli:

Yhtiö tekee voittoa 100 000. Yhtiövero on 20% eli 80 000 euroa jää rahaa yhtiölle mistä se
A) jakaa osinkoina 100% eli 80 000 euroa. Omistaja maksaa vielä tuplaveroa 25.5% osingosta eli käteen jää 59 600 euroa

B) Jakaa osinkoina 50% eli 40 000. Yhtiön kassaan jää 40 000 euroa investointeihin. Omistaja maksaa vielä tuplaveroa 25.5% osingosta eli käteen jää 29 800 euroa

C) Yhtiö jättää kassaan saman verran kuin nykyisessä mallissa B ja jakaa loput osinkoina. Kassaan jää siis sama 37 750 euroa ja osinkoina jaetaan loput 42 250 euroa. Omistaja maksaa tuosta vielä tuplaveroa 25.5% osingosta eli käteen jää 31 476 euroa  (nykyinen malli 29 823 euroa). Omistaja siis hyötyy aika selvästi tästä uudesta mallista mikäli yhteisöveron alennus käytetään tällä tavalla hyödyksi kasvattamaan osingonjakoa.

Käteen jää siis uudessa mallissa hieman vähemmän (tai hieman enemmän) pörssilistatun yhtiön omistajille mutta pörssiyhtiölle jää enemmän rahaa versus nykyinen malli. Tämähän kuulostaa ihan kohtuulliselta verrattuna alkuperäiseen ehdotukseen ja itse olen melko tyytyväinen ja taidan tulevaisuudessakin äänestää Kokoomusta! Toki ulkomaalaisiin firmoihin sijoittajille yhtiöveron kevennystä ei tietenkään tule mutta osinkoverotus nousee.

Toki tässäkin mallissa on edelleen epäkohtia. Sijoittajia kohdellaan eri tavalla riippuen siitä ovatko suoria osakesijoittajia vai rahastosijoittajia. Jälkimmäiset eivät osinkoveroa maksa eli tämä muutos lisää rahastosijoittamisen suhteellista kannattavuutta. Säätiöt eivät edelleenkään maksa osinkoveroa ja kasvottomien sijoittajien (ulkomaalaiset ja kotimaiset hallintarekisterin takaa toimivat). On epäoikeudenmukaista että jotkut joutuvat maksamaan samasta asiasta veroa kun toiset eivät maksa mitään. Osakesäästäjien Rotviuksen mallia olisi paljon parempi.

Tags: ,

10 Responses to “Osinkoveroehdotus muuttui! Verotus kiristyy vain hieman”

 1. Laimea Silli Says:

  Rothoviuksen kommentti: http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/04/04/osakesaastajien-rothovius-vahemman-huono-ehdotus-hallitukselta/20134929/12

 2. Make Says:

  On tämä kyllä melkoinen farssi, pitäisikö tässä nyt itkeä vai nauraa 🙂 Suomeahan markkinoidaan vakaana maana investoida, eikös juu?

  Kommentoinkin jo viimeksi että pitää selvitellä mahdollisuuksia. Mulle kävi niin että muutama päivä myöhemmin eräs pankkiiriliike otti yhteyttä *minuun* päin. Huvittavaa sinänsä, liekkö lukevat Sillin palstaa! Mutta anyway, selvisi että heillä olisi tarjota vakuutuskuori (sijoitusvakuutus) johon voi hyvinkin valita yksittäisiä osakkeita (tosin meklarin kautta). Ja ETF:iä, rahastoja, jne. Minimisummakin vain 25k EUR, eli useimpien vähänkin pidempään/vakavammin sijoittavien ulottuvilla. Kuluista ei vielä tietoa, menen lähiaikoina kuulemaan tarjouksen. Pitää nyt vakavasti harkita mitä tekisi. Kotimaisissahan vero ei nouse mutta ulkeissa nousee ja juuri sinnepäin oli tarkoitus laajentaa. Saattaa olla että odotan muutaman vuoden (tai seuraavaan ryöstöön asti…) ja laitan pelkät ulkkilaput kuoreen kun niissä on riittävästi kiinni. Ja toki pitää huomioida kulut sekä juridiset seikat (osakkeet eivät olisi näin omissa nimissä -> vastapuoliriski).

  Propsit nyt kuitenkin hallitukselle että (julmetun julkisen kohun jälkeen) korjasivat malliaan edes tämän verran. Sinänsä hienoa nähdä että tarpeeksi iso porukka kun älähtää (ja kokkareiden kannatusviisari tipahtaa 20:n alle) niin tämäkin sekemetelisoppa on pakotettu reagoimaan.

  • Laimea Silli Says:

   Kuulostaa mielenkiintoiselta. Laitathan tänne taikka maililla vähän tietoa että millaiset kulut ja millaiset ehdot on tarjolla. Kiitoksia jo etukäteen.

   > Propsit nyt kuitenkin hallitukselle että (julmetun julkisen kohun >jälkeen) korjasivat malliaan edes tämän verran.

   Kyllä. En olisi näin hyvää lopputulosta tulevan mitä nyt tuli tuolla hallituspohjalla ja tuon ensimmäisen esityksen jälkeen. Oli kyllä melkoinen vitutus päällä viimeiset pari viikkoa. Nyt helpottaa.

 3. Timppa Says:

  EI tätä kukaan täysijärkinen osakesäästäjä pitäisi hyvänä mallina, ellei välissä olisi ollut sitä kehysriihen katastrofia.Kotimaahan sijoittava osakesäästäjä on periaatteessa ensi vuonna samassa tilanteessa kuin nyt, ulkomaille järkevästi hajauttanut häviää — jos tämä malli nyt sitten elää kahta viikkoa pidempään. Sijoita tässä sitten pitkäjänteisesti, kun hallituksen pellelauma sinkoilee sinne tänne.

  Onhan se tietysti hyvä, että ison “Nyt v***u siis oikeesti” -metelin jälkeen hallitus sentään korjasi pahimpia tunarointejaan. Aika karulla tavalla tämä farssi toisaalta paljasti muutaman ministerin osaamattomuuden; on meillä varmaan aiemminkin ollut kulttuuriministereitä, jotka eivät tajua taloudesta tuon taivaallista, mutta onko ollut valtiovarainministereitä?

  Presidentti vinoilee näille Iltalehdessä aika rankasti: “Meillä oli aikanaan tapana valvoa yökausia erinäköisissä riihissä, joissa sitten viilattiin edestakaisin isompia ja pienempiä asioita aika tarkkaan, eikä sitten ehkä niin jaksettu aina tiedotustilaisuuksissa niistä enää riemuita. Silloin toimittiin niin päin.” Niinistön kiemuraisen ilmaisun huomioon ottaen tämä vastaa suunnilleen samaa kuin Kekkosen “Saatanan tunarit”.

  • Laimea Silli Says:

   Aivan, sinällään tuo muutamien ministerien osaamattomuus ei tullut yllätyksenä. Suomessa kun ei vaadita mitään muuta kuin kovaa aatteen paloa ja sillä pätevöityy hoitamaan ja päättämään kymmenien miljardien eurojen asioista. Aika pahalta kuulostaa.

   Niinistön kuitti oli kyllä ihan oikeaan osuva. Ymmärtääkseni hänellä ja Kataisella ei ole kauhean hyvät välit. Kyllä, Saatanan Tunarit!

   Paljonkohan vahinkoa hallitus jo ehti aiheuttaa? Moniko sijoittaja jo ehti siirtää rahansa muualle?

 4. Timppa Says:

  Laitetaan nyt tieto tännekin, mitä laajemmalle tuo leviää sen parempi:

  Kansalaisaloitesivustolla on aloite pörssiosinkojen ja osuuspääoman korkojen verokohtelun yhdenmukaistamisesta, eli siis 1500 euron verottoman rajan saamisesta myös osingoille. Ei ole minun tekemäni, mutta kannatan tuota mitä lämpimimmin.

 5. Paapaa Says:

  Itse tarkastelisin myös siltä kantilta, että yritys jättää vakiosumman sisään ja jakaa kaikki loput rahat osinkoina.

  Esim. B-kohdassa siis investointeihin jätetään uudessa mallissa samat 37750 kuin vanhassakin veromallissa, jolloin jaettavaksi jää 42250e. Siitä kun vähennetään osinkovero jää netto-osingoksi 31476.25e. Eli reilusti enemmän kuin vanhalla mallilla!

  Sijoittajan on siis kaikissa tapauksissa oleellista ymmärtää, että hänen varallisuuttaan on niin ulos maksettu osinko, kuin myös yrityksen kassaan jäävä raha. Ja mitä pienempi on ulosjakoprosentti, sitä parempi on uusi veromalli. Uusi veromalli on neutraali lähinnä niiden firmojen kohdalla, jotka jakavat kaiken ulos. Jos eivät jaa kaikkea, tulee uusi malli sijoittajalle aina edullisemmaksi. Se on hyvin tärkeä asia ymmärtää.

  Ulkomaisia toki kohdellaan huonommin kuin aikaisemmin. Se on sääli.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: