Fortum sakkasi tänään!!

Vilkaisin jossain vaiheessa päivää pörssikursseja ja huomasin että Fortum oli oikein reilusti laskussa ja etsin uutisia. Ei löytynyt negaria (mitä en missään tapauksessa odotakaan) eikä muutakaan. Sitten muistin että tänään oli EU-parlamentin äänestys päästöoikeuksien hintojen nostamisesta siten että tarjontaa vähennetään. Päätös olisi nostanut hintoja hieman nykyisistä n. 5 euron tasoista per hiilidioksitonni jonkun euron. Aikanaanhan Fortum takoi rutkasti noilla oikeuksilla rahaa päästöttömän energiantuotantonsa ansiosta kun oikeuksien hinta liikkui 30 eurossa. Nyt hinta laskenee euron tai pari ja tuon takia Fortumin kurssi laski peräti 7.53%  13.88 euroon. En ihan ymmärrä että miksi se noin reilusti laski, kurssiin oli kait sitten leivottuna tuota korotusta ja odotusarvoja mukaan.

Melko tempoilevaa ja poukkoilevaa on poliitikkojen päätökset Euroopassa. Ennen finanssikriisiä kauhealla tohinalla otettiin päästöoikeuksia käyttöön ja niiden avulla tapahtuvaa ohjausta kohti päästöttömää energiantuotantoa kohti. Kun päästöoikeuksien hinta pyöri siellä 30 eurossa niin järjestelmä todellakin ohjasi ja hyödytti niitä jotka olivat investoineet päästöttömään tuotantoon. Tuokaan ei silti kelvannut poliitikoille Suomess ja alettiin kaavailla “ansiottomille” päästöoikeuksien myyntivoitoille Windfall veroa Mauri Pekkarisen johdolla. Nerokasta touhua, ensin luodaan systeemi joka tuo hyötyä niille jotka rakentaa ympäristöystävällistä energiantuotantoa ja sitten kun näin tapahtuu ja yhtiö hyötyy siitä, haluaa poliitikko verottaa näitä “ansiottomia” tuottoja. Hallitushan aikoo ottaa ensi vuonna Windfall veron käyttöön. Taitaa tuotto olla nykyisillä ja tulevilla päästöoikeuksien hinnoilla olematon. Julkisen talouden vajeet kasvaa.

Miksi nyt sitten poliitikoille ei kelvannutkaan tämä ohjaussysteemi, jonka rakensivat? Ettei vaan Saksan ydinvoimapäätös ole taustalla? Saksan “vihreä” energia on tulevaisuudessa aika pitkälti hiilivoimaa eli ydinvoimalat korvataan hiilivoimaloilla, päästötön energiatuotanto korvataan päästöllisellä. Eihän saksalainen halua huonontaa kilpailukykyään ja siksi päästöoikeuksien hinta ei saa kohota. En ole tarkistanut kuka äänesti ja miten mutta menikö niin että Saksa äänesti esitystä vastaan eli että päästöoikeuksien tarjontaa ei vähennetä?

Fortumin osinkotuotto nykykurssilla 13.88 euroa on 7.2%. En näe syytä myydä. Uskoisin että tuo tänään nähty lasku on ylilyönti joka tulee korjaantumaan. Mutta poliitikkojen tempoileva kohellus on iso riski osakkeessa, mistä on saatu osoituksia. Mahtaako muuten Fortumia enää kiinnostaa Ranskan vesivoima? Siitä saatavat myytävät päästöoikeudet eivät ole oikein minkään arvoisia lähivuosien aikana.

Advertisements

Tags: ,

2 Responses to “Fortum sakkasi tänään!!”

  1. Keijo Says:

    Saksan uusiutuvien business case vain pahenee tämän päätöksen myötä. Samoin myös Suomessa syöttötariffikustannukset kasvavat kun sähkön tukkumarkkina hinnat laskevat. Alkaa Fennovoimankin taru olemaan lopussa, kun takaisinmaksuaika karkaa pitkälle tulevaisuuten ja loputkin omistajat vetäytyvät hankkeesta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: