Stockmannilta aika odotettu negari

Hallituksen veroja kiristävän talouspolitiikan vaikutukset alkavat näkyä. On se kumma että säästöjä ei saada aikaan menopuolelle, mutta julkisen talouden pohjattomaan kassaan pitää yrittää aina vaan ahnehtia lisää rahaa veroja kiristämällä. Mahtaako tuo enää näillä verotasoilla kannattaa kun verotuotto saattaa jopa laskea kiristysten jälkeen. Mietitäänpä vaikka Stockmannia. Yhtiö antoi tulosvaroituksen kun myynti on hyytynyt ja samaa viestiä kertoi Kesko. Olisikohan ALVin kiristys ja muut tehdyt veronkiristykset tämän takana? Ihmisten ostovoima kun laskee, niin ostetaan vähemmän. Hyötyykö valtio ja kunnat näistä veronkiristyksistä? Stockmannin voitot pienenevät eli yhtiöveron, pääomaveron ja osinkoveron tuotto saattaa laskea. Ja kun Stockmann lomauttaa palkka laskee ja palkkaveron tuotto jää alhaisemmaksi. Ja kun palkka on pienempi on ostovoima pienempi. Päälle vielä epävarmuus minkä työnantajan tilanne aiheuttaa, niin ostot menee minimiin ja ALVien ja muiden verojen tuotto laskee jne. Toki huonot säät ja viivästynyt kevät myös myötävaikuttivat Stockmannin huonoon 1Q:hen kun kevätsesonki siirtyi 2Q:n puolelle. Joten tilanne ei ehkä ole niin paha mitä luvut näyttää ja juuri päättynyt Hullut Päivät kampanja sujui ennätyshyvin.

Stockmannin tulos ei siis parane tänä vuonna ja 1Q:lla tulee tappiota 34.5 miljoonaa euroa kun vuosi sitten tuli tappiota vain 16.2 miljoonaa euroa. Ennuste koko vuodelle: “Stockmann arvioi konsernin liikevaihdon kasvavan vuonna 2013, kun mukaan ei lasketa lopetettuja franchising-toimintoja. Liikevoiton ei arvioida ylittävän vuoden 2012 tasoa“. Jos oletetaan että Stockmann pystyisi tasan samaan tulokseen kuin viime vuonna eli 53.6 miljoonaan euroon, 0.74 euroon per osake olisi nykykurssilla 11.65 euroa hieman vajaa 16. Tänään varmaan kurssi laskee joten PE lukukin pienenee. Kurssi tuskin laskee missään tapauksessa alle 10 euron sillä se pysyi noiden tasojen päällä vuoden 2009 romahduksessakin.

Tulosvaroitus sinällään ei varmasti ollut yllätys kenellekään tämän tiedotteen jälkeen.

Minulla on hieman Stockmannia salkussa (ei merkittävästi), jos laskua tulee lisää saattaa tämä avata tankkausmahdollisuuksia loppuvuoden aikana. Voi olla että käänne tulee, erityisesti jos hallitus keventää verotusta.

*UPDATE* Stockmannin B-osake laski lopulta tasan 3% 11.3 euroon eli tämä oli jo aikalailla leivottuna sisään ja kustannussäästöt tukevat kurssia osaltaan. Osinkotuotto ja tasepohjainen arvostus tukee kurssia. Mutta eipä tässä nousupotentiaalikaan ole näkyvissä ehkä ainakaan loppuvuoden aikana. No nousua ehkä voisi tuoda se että Stockmann myisi Pietarin tavaratalonsa.

Advertisements

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: