Nokian 1Q 2013 tuloksesta

Kun ei mitään odota, ei voi pettyä! Ennen Nokian tulosjulkaisu oli todella odotettu tapahtuma ja itse julkaisu piti lukea samalla sekunnilla kun se julkaistiin. Tulosjulkaisu oli globaalistikin iso juttu, nyt on nyt. Ei paljon syke nouse kun julkaisu tulee.

Nokialta tuli tänään yllätyksetön tulos, tai ehkä siinä oli lievä negatiivisen yllätyksen maku. NSN:llä kulki hyvin ottaen huomioon että 1Q on aina vuoden huonoin kvartaali. Operatiivinen voitto ja marginaali oli huipputasolla siihen nähden. Toki kertaluointoiset irtisanomiskustannukset ja alaskirjaukset painoivat IFRS tuloksen lähelle nollaa. Liikevaihtokin hieman laski mikä johtui varmaankin kokonaan myydyistä ja lopetuista toiminnoista. Nokian CFO:n mukaan NSN on nyt itsenäisen pörssiyhtiön edellyttämässä kunnossa. NSN generoi 1Q:lla Nokian kassaan 270 miljoonaa euroa ja NSN:n osuus Nokian nettokassasta on 1.5 miljardia euroa, kun koko Nokian nettokassa on 4.5 miljardia euroa. Nokian kassa paisui 1Q:lla 3% edelliseltä kvartaalilta. 2Q:lla kassa paisunee lisää kun yhtiö ei jaa osinkojakaan.

Luuripuolella menikin sitten pieleen. Perusluurit sakkasivat ja volyymit laskivat 55.8 miljoonaan kappaleeseen (21% vuoden takaisesta).  Myynti laski vieläkin enemmän eli hinnat laskivat myös. Älyluureja myytiin vain 6.1 miljoonaa kappaletta eli 50% vähemmän kuin vuotta aiemmin. Hyvä uutinen on se Symbian luureja meni kaupaksi enää 0.5 miljoonaa eli pohja ja loppu on lähellä. Tästedes Symbian myynnin lasku kohti nollaa ei enää juuri laske älyluurien kokonaismyyntiä. Lumioiden kasvu on paljon suurempi kuin mitä Symbian myynti laskee. 1Q:lla Lumioiden volyymikyynti kasvoi 27% joulukvartaalilta ja Nokia ennustaa että kasvu 2Q:lla on vielä kovempaa eli jos 1Q:lla myytiin 5.6 miljoonaa Lumiaa tulee se myymään 2Q:lla jo yli 7 miljoonaa Lumiaa. Vaikka Symbian myynti menisi nollaan saisi Nokia kasvua  yli 10% älyluurien volyymimyyntiinsä. Ennuste ei ole häävi, mikä oli varmaan päivän negatiivisn yllätys. Nokian luurimyynti tuottaa tappiota 2Q:llakin. Samaan aikaan Samsung tekee 1Q:lla ennätystuloksen ja myy yli 60 miljoonaa älyluuria. Ei ole monta vuotta kun Nokia oli vielä moninkertainen Samsungiin nähden. Itselläni oli pelkkiä Nokia-luureja. Nyt löytyy keittiöstä Samsungin laitteita ja Samsungin valmistaja Google Nexus 10.

Nokian luurimyynti romahti Kiinassa 69% vuodentakaisesta  ja USA:ssa kaiken hössötyksen ja markkinointiponnistelun jälkeenkin myytiin vain 0.4 miljoonaa Nokia kännykkää. Karmaisevan vähän. Muistaakseni Windows Phonen piti ratkaista ongelmat USA:ssa kun on helppokäyttöinen ja hieno amerikkalainen OS, josta kuluttajat suorastaan tappelevat. Ongelmat ovat vain pahentuneet 112:sta lähtien. Vieläköhän operaattorit ottavat USA:ssa WP luureja hyllyille ja markkinoivat niitä?

Ainoa hyvä puoli yhtiön kannalta on se että se on pystynyt vähentämään kustannuksia voimakkaasti ja vain on pitänyt yhtiön hengissä. Tosin jos ei ole tuotekehittäjiä niin sitten firma on kumppaneidensa kuten Microsoftin varassa. Täysin. Ei ihan riskitöntä touhua.

N0kian kurssi laski tänään HEXissä 8.28% 2.42 euroon.

Advertisements

Tags: , , , ,

2 Responses to “Nokian 1Q 2013 tuloksesta”

  1. Anonyymi Meikäläinen Says:

    Nokian romahdus:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: