YIT:n 1Q tulos oli iso pettymys

YIT toi tosiaan tänään ikävän yllätyksen ja montaa riviä ei tarvinnut lukea kun tein myyntipäätöksen. Muutamia poimintoja:

  • Toimialojen liikevoitto tammi-maaliskuussa laski 27 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta ja oli 40,2 milj. euroa (1-3/2012: 55,1 milj. e).Kansainvälisissä rakentamispalveluissa liikevoitto kasvoi edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Liikevoitto Pohjois-Euroopan kiinteistöteknisissä palveluissa laski merkittävästi.
  • Toimialojen liikevaihto laski hieman vuoden ensimmäisellä neljänneksellä edellisvuoden vastaavan ajankohdan tasosta ja oli 1 041,6 milj. euroa (1-3/2012: 1 098,3 milj. e). Liikevaihto kasvoi Kansainvälisissä rakentamispalveluissa, jossa liikevaihdon kasvua tukivat asuntotuotannon korkea volyymi ja hyvä asuntomyynti Venäjällä.
  • Toimialojen tilauskanta oli edellisvuoden vastaavan ajankohdan tasolla ja oli 3 956,2 milj. euroa (3/2012: 3 965,5 milj. e). Tilauskanta oli samalla tasolla kuin vuoden 2012 lopussa.
  • Konsernin toimialaraportoinnin mukainen tulos ennen veroja laski 27 prosenttia tammi-maaliskuussa edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta ja oli 33,8 milj. euroa (1-3/2012: 46,1 milj. e).
  • Konsernin toimialaraportoinnin mukainen osakekohtainen tulos tammi-maaliskuussa laski 26 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta ja oli 0,20 euroa (1-3/2012: 0,27 e).

Ohjeistus säilyi ainakin vielä ennallaan eli liikevaihto pysyy viime vuoden tasolla ja liikevoitto kasvaa viime vuodesta. Loppuvuodelle kasataan melkoisia odotuksia kun alkuvuosi meni näin pieleen. Voi hyvin olla että 2Q tuloksen yhteydessä YIT joutuu alentamaan ennustettaan. Ainoa positiivinen asia oli tilauskannan pysyminen ennallaan sekä kustannussäästöohjelman eteneminen. Lisäksi maaliskuulla toteutunut varainsiirtoveron korotus saattoi keinotekoisesti aktivoida asuntokauppaa alkuvuodelle ja nyt 2Q:lla hiljenee. YIT toteaa myös: “Kasvanut epävarmuus yleisestä makrotaloudellisesta kehityksestä vaikuttaa YIT:n liiketoimintaan ja asiakkaisiin.” YIT kertoo myös: “Pitkittyneen epävarmuuden seurauksena asiakkaat ovat edelleen lykänneet huollon ja kunnossapidon lisätöitä.” Toivottavasti työt ovat tosiaan vain siirtyneet eivätkä peruuntuneet tai menneet kilpailijoille. Lisäksi: “Ennakoimme kannattavuuden paranevan Pohjois-Euroopan kiinteistöteknisissä palveluissa alkaneen vuoden aikana. Tilauskannan vahvistuminen kiinteistöteknisissä palveluissa ja kysynnän piristyminen Saksassa osaltaan tukevat loppu-vuoden kehitystä.” Hieman ristiriitaisia viestejä…

YIT antoi nyt myös tarkemman aikataulun Caverionin listautumiselle. “Jakautumisen valmistelu on edennyt suunnitelmien mukaan, ja tavoitteenamme on listata kiinteistöteknisiin palveluihin keskittyvä Caverion Helsingin Pörssiin heinäkuun alussa. Suunniteltu rekisteröintiajankohta on 30.6.2013, minkä jälkeen Caverionin osakkeet otetaan julkisen kaupankäynnin kohteeksi Nasdaq OMX Helsinki Oy:n pörssilistalla” Hmmm.. ei ehdi 2Q tulos tulla julki ennenkuin jakaantuminen tapahtuu. Mielenkiintoinen ajoitus ajatellen sitä että 1Q:lla kiinteistötekninen puoli petti melko pahasti. Saas nähdä uskallanko ostaa YIT:tä ennen jakaantumista. Sinällään mua ei kiinnosta tuo Caverion vaan pelkkä YIT.

Advertisements

Tags:

One Response to “YIT:n 1Q tulos oli iso pettymys”

  1. YIT:ltä negari, Koneelta posari | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

    […] silloin kun näin mihin asti YIT:n ja Caverionin kurssit nousivat jakaantumispäivänä. 1Q tulosjulkistuksen yhteydessä arvelin että YIT joutuu antamaan loppuvuotta koskevan varoituksen, joka koskee enemmän tuota YIT:n puolta […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: