Kesäkuussa salkkuni arvo laski kuten yleensä

Tämän vuoden kesäkuu ei ollut poikkeus sillä laskuunhan sekin päättyi. Osakesalkun arvo laski 3.72%, olisi laskenut paljon enemmänkin ellen olisi toukokuussa myynyt tätä yleistä kesädippiä huomioiden. OMX HEX Cap laski peräti 5.11% ja näin alhaalla kuun lopussa on indeksi ollut viimeksi tammikuussa. Nasdaq ja S&P500 tippuivat maltilliset 1.5%. Tässä salkkuni kesäkuusarjaa:

 • Kesäkuu 2008: salkku laski 5.29%
 • Kesäkuu 2009: salkku laski 3.53%
 • Kesäkuu 2010: salkku laski 5.31%
 • Kesäkuu 2011: salkku laski 3.9%
 • Kesäkuu 2012: salkku laski 0.63%
 • Kesäkuu 2013: salkku laski 3.72%

Ensi vuonna voisi harkita koko salkun myymistä tyhjäksi toukokuun aikana. Entäs sitten heinäkuu?

 • Heinäkuu 2008: salkku nousi 0.62%
 • Heinäkuu 2009: salkku nousi 3.41%
 • Heinäkuu 2010: salkku nousi 8.79%
 • Heinäkuu 2011: salkku laski 5.31%
 • Heinäkuu 2012: salkku nousi 4.76%

Aika vahvaa nousua ollut yleensä vuotta 2011 lukuunottamatta. Mitä tapahtui heinäkuussa 2011? No silloin hermoiltiin USA:n velkakaton ja Euroopan velkakriisin takia. Ja lasku jatkui kovana myös elokuussa 2011 jolloin hetkellisesti myin koko salkkuni ja olin 100% käteisenä.

Kesäkuun 2013 aikana salkkuni käteisen määrä väheni. Ostin TTWO:ta lisää kahteen otteeseen kun hinta laski, ostin myös halvemmalla takaisin osan Sammon osakkeista mitä myin toukokuussa. Ja ostin ja myin YIT:tä. Ideana YIT:n osalta oli tehdä pikavoitto ostamalla sitä ennen jakaantumista ja myydä pois hetimiten jakaantumisen jälkeen vähintään Caverionin osakkeet. Sitten tuli YIT:n tulosvaroitus ja myin. Onneksi pääsin irtoamaan pienellä tappiolla, kurssi on laskenut myynnistäni aika reilusti ja uhkaa laskea jo alle 13 euron. Ensi maanantaina nähdään että mikä tulee olemaan YIT:n ja Caverionin yhteenlaskettu markkina-arvo. Tuleeko nousua jakaantumattoman YIT:n nykyiseen 1.68 miljardin euron markkina-arvoon. Perjantaina tuli jälleen yksi negatiivinen uutinen Caverionille kun Hochtief-kauppa peruuntui.

Vielä olisi käteistä, mutta mitä ostaisi? Pitäiskö ostaa jenkkiosakkeita? USA:ssa talous on toipumassa, liuskekaasu tulee hyödyttämään merkittävästi USA:ta sillä energian hinta siellä on jo laskenut ja saattaa entisestään laskea. Teollisuusinvestointeja on jo syntynyt paljon ja uusia on tulossa mm. terästehtaita. Kun energiaa ei tarvitse ostaa ulkoa ja kun tuotantoa palailee USA:han niin raha jää kiertämään maassa ja hyödyttää mm. kotimarkkinoilla toimivia firmoja. Kontrasti velkaiseen rikkidirektiivi Eurooppaan on melkoinen. Vältän jokatapauksessa ainakin lähiajat pääosin Suomen kotimarkkinoilla toimivia yrityksiä, sillä työttömyys kasvaa ja kokonaisuudessaan ostovoima heikkenee ja mitähän mahtaa olla tulossa seuraavissa eduskuntavaaleissa? Jos kovaa verotusta ajavat persut ja SDP muodostavat Kepun kanssa seuraavan hallituksen voi ostovoimakehitys olla vielä murheellisempaa? Suomalaisia vientifirmoja, mm. PKC:ta seuraan tarkasti.

Salkkuni sankariosakkeet kesäkuussa:

 • Nokia + 7.72%. Yrityskauppahuhut nostivat Nokiaa

Salkkuni pahimmat luuserit:

 • EWZ ETF (Brasilia) -14%. USA:n liuskekaasu tehnee kiusaa Brasilialle?
 • Metso -12% alkaako kaivospuolellakin näkyä jo taantuma?
 • FXI ETF (Kiina) -10%. Kiinassa halvan velkarahan hanoja laitetaan kiinnipäin ja talouskasvu on vähän hyytymässä
 • IFN ETF (Intia) -9%
 • TTWO -10% Vaihtovelkakirjalaina painoi kurssia alas noinkin paljon vielä näin lähellä massiivista GTA V julkaisua elokuussa. Yllätävää mutta avasi ostotilaisuuksia

Salkun ulkopuolelta mainittakoon Rautaruukki jonka kurssi putosi kesäkuussa liki 14% 4.41 euroon. Näin alhaalla kurssi ei olekaan ollut sitten heinäkuun 2003. Markkina-arvo on enää 600 miljoonaa euroa. Alkaisikohan tässä olemaan kohta oston paikka? Toisiko painottuminen erikoisteräksiin kannattavaa kasvua? Rautaruukin CMD tiedote. ” Tavoitteena on kasvattaa erikoisterästuotteiden vuotuinen myynti 850 miljoonaan euroon vuonna 2015 (2012: 550 miljoonaa euroa).”. Toisaalta Euroopan taantuma painaa myös rakentamista.

Uskoisin että salkkuni arvo nousee heinäkuussa selvästi ellei TTWO ilmoita että GTA V myöhästyy. Uskoisin myös ostavani lisää osakkeita heinäkuun aikana, kun vaan tietäisi että mitä.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

One Response to “Kesäkuussa salkkuni arvo laski kuten yleensä”

 1. Ostin Rautaruukkia | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Viikonloppuna ihmettelin kovin alhaiseksi vajonnutta Rautaruukin pörssikurssia ja päätin ostaa sitä tänään ensimmäisen erän noin 4.45 eurolla. Uskoisin että kurssi tulee pitkässä juoksussa nousemaan selvästi. Lyhyestä aikavälistä ei koskaan tiedä, siksi hajautan ostoja ajallisesti. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: