Nokia teki loistokaupat

Nokia ostaa Siemensin osuuden NSN:stä 1.7 miljardilla eurolla (1.2 miljardia käteisellä ja 0.5 miljardia Siemensin myöntämällä vuoden lainalla). Nokia omistaa siis kaupan jälkeen 100% NSN:stä tai siis Nokia Networkista. Mielestäni kauppa on loistava sillä kokonaishinnaksi muodostuu vain 3.4 miljardia euroa. NSN tekee parhaimmilla kvartaaleilla liikevaihtoa yli tuon ja viimeisen neljän kvartaalin yhteenlaskettu operatiivinen voitto on 1.1 miljardia euroa. Ja voitot ovat olleet nousussa. Lukuja täältä.

Itse laskeskelin NSN:n (tai siis NN:n) arvoksi jopa 12 miljardia euroa, mikä on ehkä hiukan yläkanttiin. Oikea arvo löytynee sitten listauksen yhteydessä ja se on jotain selvästi ylempänä kuin 3.4 miljardia mutta alempana kuin 12 miljardia. Nokian markkina-arvo on nyt 11.5 miljardia euroa. Näyttäisi siltä että se muodostuu pelkästään NSN:stä ja muille osille ei anneta mitään arvoa.

Ostin juuri Nokiaa lisää kun kurssi on vain vajaan 10% nousussa ja saatan ostaa vielä toisenkin satsin tänään.

*UPDATE* Nokian kurssi valui sitten jopa alle kolmen euron eli tätä kirjoittaessa noin kello 18:00 kurssi on 2.97 euroa ja nousua vain 4.29%. Todella outoa. Kuvittelin että kun 4-6 miljardin arvoisen omaisuuserän saa ostettua 1.7 miljardilla tulisi 11.5 miljardin markkina-arvon omaavan firman osakkeeseen aikalailla erilaista positiivista pöhinää mitä tänään nähtiin. Nokia on nyt sitäpaitsi vapaa tekemään haluamansa yritysjärjestelyt, kuten mahdollisen ja todennäköisen verkkoyhtiön listaamisen ensi vuonna, täysin itsenäisesti. Uskon että ensi vuonna NSN / Nokia Networks nähdään itsenäisenä firmana pörssissä ja silloin Nokia nettoaa kassaansa aika paljon enemmän kuin 3.4 miljardia euroa.

Siemens on jo pitkään halunnut myydä ja Siemensin johto on saanut ikävää palautetta ja huomiota NSN:n uudelleenjärjestelyistä ja väenvähennyksistä Saksassa. Jos Saksassa nähdään uusia uudelleenjärjelyitä NSN osalta (siellähän taitaa olla vielä pari tehdastakin?)  niin siinä voisi olla yksi syy miksi Siemens luopui halvalla. Se välttyy negatiiviselta huomiolta mikä mahdollisesti tuosta tulisi.

Tags: , , , ,

8 Responses to “Nokia teki loistokaupat”

 1. Aapo Varis Says:

  Ajatteletko todella, että saksalaiset olisivat myynyyt yhtiönsä tuollaisella alennuksella kuin annat ymmärtää. Minä en siihen usko.
  Syykin paljastunee vielä joskus.
  NSN:n veloista ei ole puhuttu mitään. Löytyisikön selitys sltä suunnalta?

  • Laimea Silli Says:

   Niinpä minä tässä vähän ajattelen. Enkä ihan vähääkään vaan ihan täysillä. Kuten olen kirjoittanut niin NSN on Ericssonia kannattavampi ja liikevaihto noin puolet Ericssonista ja NSN:n asema LTE:ssä on erittäin vahva. Ericssonin markkina-arvo on noin 30 miljardia euroa.

   Miksei NSN:n markkina-arvo voisi olla jopa 15 miljardia euroa. Sehän teki yli 700 miljoonan euron voiton 4Q:lla ja tänä vuonna voisi tehdä kokonaisuudessaan yli miljardin voiton.

   Eikä NSN:llä taida olla nettovelkaa ollenkaan. Sillä oli rahaa kassassa 1Q:n lopulla 1.5 miljardia euroa ja velkaa ilmeisesti 1.3 miljardia euroa.

   • Kike Says:

    Niin eikös nsn omista aika hyvän 4g patenttisalkun ja luultavasti myös 5g salkku on vahva.

    Myynnin syyksi epäilisin että verkot ei ole enää siemensin ydinliiketoimintaa eikä muutenkaan merkittävässä asemassa.

    • Laimea Silli Says:

     Patenttisalkku on vahva. Alan vahvimpia.

     Siemensille verkot eivät tosiaankaan ole ydinliiketoimintaa ja taisivat viedä aivan liikaa aikaa ylimmältä johdolta ja tuoda huonoa julkisuutta aina kun Saksasta vähennettiin porukkaa.

 2. 112 osa II. Judgement Day | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] 1.7.2013 Nokian tiedotettua ostavansa halvalla Siemensin osuuden NSN:stä […]

 3. Vuosi 2013 oli erinomainen sijoitusvuosi! | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] teki vuoden aikana merkittäviä ja valtavia muutoksia. Se hankki Siemensin osuuden NSN:stä erittäin halvalla. Tuo lienee Suomen taloushistorian yksi parhammista kaupoista koskaan. Myöhemmin yhtiö päätti […]

 4. Microsoftin luuridivisioona teki karmeat luvut 2Q:lla | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Nokia on tehnyt kaksi tämän vuosikymmenen ihan globaalistikin parhaimmistoa olevaan kauppaa. NSN puolikkaan osto Siemensiltä jota hehkutin heti tuoreeltaan että luurien myynti Microsoftille. Moni ei ymmärtänyt kumpaakaan […]

 5. Nokia fuusioitumassa Alcatel-Lucentin kanssa? | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] uusi johto ja hallitus ovat tehneet kaksi maailmanluokan kauppaa: NSN-puolikkaan osto Siemensiltä ja luurien myyminen Microsoftille. Track record on siis hyvä ja uskon kyllä että johto tietää […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: