Blackberryn loppu lähestyy

Kuten blogiani tarkasti seuraavat tietävät olen ennustanut Blackberryn luuribisneksen loppumista jo 3-4 vuoden ajan. No nyt se loppu on todella lähellä. Blackberry (entinen RIM) ilmoitti olevansa myynnissä tai olevansa avoimia yhteisyritysehdotuksille tai kumppanuusehdotuksille. Tuollainen julkinen ilmoitus on hätähuuto sillä taatusti firma on jo taustalla pidemmän aikaa selvittänyt ja kysellyt mahdollisuuksia muilta alan firmoilta tai potentiaalisilta sijoittajilta ja ostajakandidaateilta. Niitä ei ole löytynyt. Todennäköisesti muutokset johtavat myös pörssistä vetäytymiseen.

Tammikuussa julkaistut uudet Blackberry puhelimet uudella OS:lla eivät ole kasvattaneet Blackberryn myyntiä, päinvastoin. Blackberry ilmoitti tiedotteessaan hakevansa näillä muutoksilla boostia nimenomaan Blackberry 10 myyntiin, mutta enpä usko että on kovin realistista odottaa että nuo luurit enää myyvät. Kilpailu tuli ja tappoi. Android jyrää, Windows kasvattaa hieman markkinaosuutta, iOS menettää osuuksia ja Blackberryn osuus on suorastaan romahtanut. Olen jo kauan aikaa sitten tässä blogissa esittänyt että Blackberry kannattaisi luopua laitemyynnistä ja keskittyä sähköposti- ja viestipalvelun tuomiseen Android, iOS ja Windows alustoille. Firma voisi menestyä ihan kohtalaisesti noin, toki pienempänä ja todennäköisesti pörssin ulkopuolella. Viimeisen kvartaalin liikevaihto palveluista oli noin 800 miljoonaa dollaria.

Viimeiseimmällä kvartaalillaan Blackberry myi 6.8 miljoonaa luuria (40% oli uusia Blackberry 10 luureja) ja 0.1 miljoonaa tablettia ja teki tappiota 68 miljoonaa dollaria. Blackberryn käyttäjäkanta oli 72 miljoonaa laitetta / tilausta kesäkuussa päättyneen kvartaalin lopussa ja tässä oli vähennystä 6 miljoonaa vuoden takaisesta. Jos ja kun Blackberry päätyy lopettamaan laitebisneksensä tuo 72 miljoonan käyttäjän massa joutuu etsimään itselleen uuden alustan. Veikkaan että tuosta määrästä päätyy Windowsille osa joka on paljon suurempi kuin mitä on Windowsin markkinaosuus muuten. Toki jos Blackberry tosiaan vain jatkaa sähköposti- ja viestintäpalvelunsa tarjoamista eri alustoilla ja päätyy toteuttamaan sen ensin Androidille niin on selvää että tuonne tuo käyttäjämassa muuttaa. Microsoft voi myös halutessaan jopa ostaa tuon palvelun ja sisällyttää sen WIndows Phone alustaan tai tehdä exlusive-sopimuksen Blackberryn kanssa palvelun tuomisesta Windows alustalle ja tarjota vähän kompensaatiota sille että Blackberry luopuu luureistaan. Mutta oletettavasti Blackberry on tästäkin jo keskustellut Microsoftin kanssa.

Mielenkiintoista on nähdä miten tässä käy. Blackberry muuten ilmoitti viimeisimmän kvartaalinsa tulosjulkistuksessa että se ei enää anna tietoja käyttäjäkannastaan.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: