Elokuu se sujahti, kesäloma loppui ja salkku nousi

Elokuun lopulla salkku oli tämän vuoden huippulukemissa. Eikä pelkästään tämän vuoden, sillä viimeksi näillä tasoilla oltiin elokuun aikana 2011. Tosin elokuun 2011 lopulla oltiin lopulta aikalailla alempana mitä salkkuni nyt on. Tosin vielä vajaa viikko sitten salkkuni arvo oli muutaman prosentin korkeammalla ennenkuin tämä Syyria-hermoilu alkoi. Salkkuni arvo kasvoi 3.42% heinäkuun lopulta. Samaan aikaan HEX Cap nousi 2.56%, Nasdaq laski 4.6% ja S&P500 laski 2.14%. Hivenen huolestuttavaa on tuo USA:n indeksien lasku, alkaako osakkeet olla siellä jo täyteen hinnoiteltuja ajatellen FEDin elvytyshanan tulevaa kiinnippäin menoa? Sinällään elpyminen sujuu hyvää vauhtia siellä ja Syyrian kriisillä tulee olemaan hyvin lyhytaikaiset vaikutukset pörssille. Ilmeisesti vielä tämän vuoden puolella USA joutuu taas nostamaan velkakattoa ja se on edellisillä kerroillakin hermostuttanut markkinoita.

Elokuun sankariosakkeet:

  • Rautaruukki +21%. Oli samalla ainoa osake mitä ostin elokuun aikana.
  • Metso +10%. Komeeta lentoa ja palautumista huhti-touko-kesäkuun laskusta. Vielä on paljon kirittävää että tuo lasku saadaan kiinni
  • TTWO +4.6%. Tämä oli pettymys, odotin suurempaa nousua
  • FXI (Kiina) ETF +2.5%
  • Fortum +1.4%

Elokuun luuseriosakkeet:

  • IFN (Intia) ETF -12.7%
  • EWM (Malesia) ETF – 4.4%
  • EWZ (Brasilia) ETF -2.6%

Ei ollut hyvä kuukausi BRIC ETF:lle, Kiinaa lukuunottamatta. Saas nähdä jos USA ja Ranska aloittavat syyskuussa ilmahyökkäykset Syyriaan niin öljyn hinta voi kohota nykyisistä lukemista aikalailla ylös, mikä tukisi sekä Venäjä että Brasilia ETF:iä. Myös Fortum voisi hyötyä. Heinäkuun lopulla ennustin että TTWO tulee olemaan salkkuni nousuveturi elokuussa. No nousihan se mutta isompaa odotin. Syyskuulla kun GTA V vihdoinkin tulee kauppoihin ja rikkoo myyntiennätykset niin onhan se niin että kurssikin nousee vaikka toki tuota julkaisua ja sen menestystä on jo hinnoiteltu osakkeeseen.

Sijoittaminen Suomeen pitkällä tähtäimellä on nyt ehkä järkevämpää kuin mitä vielä viikko sitten näytti. Hallitus sai kasaan raamisopimuksen jolla julkisen talouden menoja on tarkoitus karsia miljardikaupalla niin että julkisen talouden vajeet saadaan kuriin. Vaikka kyseessä on vasta raamisopimus jossa konkreettiset asiat ovat vielä raakileasteella on hienoa että vihdoin hallitus tunnustaa ongelman ja on tekemässä sille jotain. Lisäksi työmarkkinaosapuolet pääsivät helpon näköisesti sopuun erittäin maltillisista palkankorotuksista seuraavalle kahdelle vuodelle. Kilpailukykyä saadaan siten pikkuisen paremmaksi kilpailijamaihin nähden. Hallitus on mukana paketissa keventämällä melkein inflaation verran verotusta. Toki vielä parempi paketti olisi ollut jos julkinen talous olisi tehnyt nollakorotus-paketin. Kuntien ja valtion vajeet ovat sellaiset että kovia toimia on tehtävä. Itse laskisin reilusti kuntien ja valtion hallintovirkamiesten palkkoja. Käsittämätöntä että esim. Helsingin kaupunginjohtajan palkka on suurempi kuin New Yorkin tai Lontoon pormestareilla. Kuvaa vaan sitä kuinka maltti ja realistisuus on julkisella puolella karannut jo kauan sitten.

Advertisements

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: