112 osa II. Judgement Day

11.2.2011 Nokia tiedotti luopuvansa omista kännykkäalustoistaan ja siirtyvänsä Microsoftin alustalle älyluureissaan. Samalla se luopui itsenäisen kännykkävalmistajan asemastaan ja minä luovuin Nokian osakkeista. Pidin strategiaa huonona ja suoraan sanottuna en ymmärtänyt sitä Nokian ja Nokian osakkeenomistajien kannalta ollenkaan. (Suosittelen lukemaan edellä olevan linkin.). Ja tulevina kukausina ihmettelin Elopin kommmunikointia, jossa vastaili kysymyksiin kuin olisi edelleen Microsoftilla töissä. Entäpä se “vuotanut” Palava Porauslautta – memo? Memo, jossa luvut olivat aivan päin honkia, memo jossa päätelmät olivat päättömiä. Memo, jonka seurauksena Nokian kurssilasku sai vauhtia ja joka merkittävästi vauhditti Symbian-laitteiden myynninlaskua.

No, kelataan tähän päiväänNokia ilmoitti tänään, 3.9.2013 Kekkosen syntymäpäivänä, myyvänsä Services & Devices yksikkönsä Microsoftille 5.44 miljardilla dollarilla. Tai itseasiassa luuribisneksistä tehtaineen, tuotekehitysyksikköineen päivineen Nokia sai vain 3.79 miljardia euroa. Loput 1.65 miljardia euroa liittyy patenttien lisensiointiin Nokialta 10-vuotisella sopimuksella. Yllätyinkö? En. Tässä vielä linkki Microsoftin antamaan taustatietoon.  Kauppa toteutunee lopullisesti vasta ensi vuoden alussa, Nokian ylimääräinen yhtiökokeus joka myymisestä päättää kokoontuu marraskuussa.

32 000 nokialaista, joista 4700 Suomesta, siirtyvät Microsoftin palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Nokian pääkonttori säilyy Suomessa. Nokiaan jää jäljelle NSN, HERE-kartat (Navteq) ja patenttien hallinnointi. Nokiaan jää myös Nokia-brändi, tosin se ei saa käyttää sitä luuripuolella ennen vuotta 2016.

Oliko tämä tänään julkistettu  myynti hyvä asia Nokialle? Minusta oli. Windows Phone strategia ei toiminut Nokian odottamalla tavalla, eli homma meni aivan kuten tuoreeltaan arvelinkin 11.2.2011. Nokian myynti ja markkinaosuus romahtivat ja mikä pahinta peruspuhelimienkin myynti oli lujaa vauhtia sakkaamassa koska kysyntää kohdistui enemmän älyluureihin ja koska Android-luurien hinnat olivat laskeneet. Ihan viimeaikoina oli sentään nähtävissä jonkinlaista valoa tunnelin päässsä kun halpis Lumian myynti kasvoi hyvää vauhtia. MIksi kauppa toteutui nyt kun Lumia-myynti alkoi näyttää vähän paremmalta ja Symbian myynti oli jo laskenut nolliin. Ehkä juuri siksi. Microsoftin antamista tiedoista selviää että Nokian ka Microsftin välinen 11.2 julkistettu sopimus oli loppumassa ensi vuonna, arvatenkin siinä 11.2 nurkilla. Eli alle puolen vuoden päästä. Olikohan Nokia mahdollisesti luopumassa Microsoftin alustasta tai tuomassa myös Android-luureja rinnalle? Tämä ei olisi tietystikään Microsoftille sopinut ja olisi luonnollinen syy yrityskaupalle.

Toisaalta ihmetystä herättää Nokian tiedotteessa mainittu Microsoftilta saatavissa oleva 1.5 miljardin euron rahoituspaketti. Mihin hittoon tuota tarvitaan? Oliko Nokian kassa kuivumassa NSN oston myötä ja oliko 3Q:n aikana tullut jotain sellaista luuripuolella joka oli kuivattamassa kassaa? Mielestäni kassassa piti olla pelivaraa tarpeeksi, siksi tuo tiedotteessa erikseen mainittu rahoituspaketti ja sen yksityiskohdat ihmetyttävät.

Luuripuolen myynnin jälkeen kaikki Nokian jäljelle jäävät osat ovat voitollisia. NSN:ää olen blogissa käsitellyt jo aiemmin ja löydätte blogista siihen liittyvät viestit. Lyhyenä kertauksena mainittakoon että NSN on ollut jo yli vuoden kannattavampi kuin Ericsson ja tehnyt jopa absoluuttisesti enemmän operaativista voittoa kahtena kvartaalina kuin Ericsson. Liikevaihto on noin puolet Ericssonista. HERE tulee saamaan lisenssimaksuja Microsoftilta tänään julkistetun sopimuksen mukaan ja voi laajentaa sopimuksia muuallekin. Lisenssipuolelta Nokia voi saada merkittävästi lisää myyntiä tulevaisuudessa. Kun se luopuu luuribisneksestä, sen ei tarvitse enää solmia ristiinlisensiointisopimuksia muiden luurivalmistajien kanssa ja se voi purkaa jo olemassaolevat. Kun ristiinlisensiointisopimukset poistuvat, tulevat Nokian tulovirrat kasvamaan uskoakseni merkittävästi.

Nokia voi myös tehdä hallittuja yritysostoja, mites olisi Jolla? SIllä se voisi aloittaa täysin alusta luuripuolella. Tai miten olisi paluu renkaisiin, kumisaappaisiin, kaapeleihin 😉 Nokia voi myös halutessaan myydä HERE-kartat pois jos saa siitä sopivan hinnan. Nokia tulee jakamaan myös osinkoja tulevaisuudessa ja suunnittelee pääomanpalautusta, kenties jopa loppuvuoden aikana. Uskoisin että Nokian osakkeen arvo voisi kohota jopa 6-7 euroon. NSN:n markkina-arvo voisi olla puolet Ericssonin markkina-arvosta eli noin 3.2 euroa per osake. Navteqin arvo voisi olla puolet siitä 5.7 miljardin euron ostohinnasta mitä Nokia siitä maksoi eli 2.85 miljardia euroa. Noin 0.8 euroa per osake. Patentit tuottavat nyt 0.5 miljardia euroa vuodessa. Ristiinlisensiointisoppareiden poistuminen tulee uskoakseni lisäämään tuottoa likemmäs jopa miljardia euroa vuodessa. Eiköhän patenttien kokonaisarvo ole luokkaa 3-4 miljardia euroa vähintään eli vähintään euro per osake. Yhteensä tuosta tulee siis 5 euroa. Päälle kassa, johon näiden operaatioiden jälkeen jää nähdäkseni useampi miljardi.

Kalliiksi tämä Microsoftin kimppaan meno koitui Nokialle, aivan kuten niin monelle muullekin Microsoftin kelkkaan hypänneille firmoille on käynyt. Nokian kurssi huiteli 8 erosssa kun 112 strategia julkistettiin. Kurssi oli tänään aamulla alle 3 euroa. Tänään se nousi 33.94% 3.97 euroon, mutta kävi päivän mittaan 4.4 eurossa saakka. Olisi ehkä pitänyt ottaa siinä tai myöhemmin päivällä nähdyssä yli 4.3 eurossa voitot kotiin mutta jätin ottamatta. Uskon kuitenkin että pitkässä juoksussa Nokian kurssi kohoaa lähemmäs 6-7 euroa.

Saas nähdä miten Microsoft tulee ilman Nokiaa pärjäämään luureissa. Toki koko Nokian luuritiimi on nyt Microsoftin hommissa. Helppoa sillä ei tule olemaaan, Android on niin vahvassa vedossa ja tuleekohan Applelta tässä kuussa halpis iPhone, joka boostaa Applen menettämää markkinaosuutta? Mitä Microsoft aikoo tehdä Nokian halpisluureille? Tuleeko Elopista Microsoftin CEO?

Microsoft aikoo avata datakeskuksen Suomeen, ilmeisesti Ouluun. 200 miljoonan investointi olisi tietysti hyvä asia Suomelle. Ja mikäli Microstf todellakin toimii lupauksensa mukaisesti ja pitää luuripuolen työpaikat Suomessa on se hyvä asia Suomelle ja mobiiliklusterin rippeille mitä maassa vielä on. Microsoftin Nokia-kaappaus on oppikirjamateriaalia. Maailmanlukan operaatio jolla hankittiin maailman entinen ykkösluurivalmistaja tehtaineen ja pääsy patentteihin todella halvalla. Uskomattoman hienoa työtä.

Yksi selvä voittaja ainakin löytyy. Jolla. Se saanee merkittävästi lisää kysyntää ainakin Suomesta, kenties muualtakin. Itse olen Jolla-junassa ja odottelen ennakkotilaamaani kotimaista älyluuria.

Osakesalkkuni teki tänään kaikkien aikojen päivänousun euroissa mitattuna. Salkku nousi noin 6%, eikä pelkästään Nokian ansiosta. Rautaruukki säesti mainiosti 5.5% nousulla ja muitakin nousijoita riitti. Nokiaa tuli ostettua neljässä erässä:

Sen pituinen se. Nokian nousu ja tuho globaalina luuripuolen valtiaana. RIP. Eläköön uusi Nokia.

Tags: , , , , , ,

21 Responses to “112 osa II. Judgement Day”

 1. Laimea Silli Says:

  http://communities-dominate.blogs.com/brands/2013/09/the-full-story-of-nokia-and-microsoft-how-we-got-here-and-why-microsoft-will-fail-with-nokia-handset.html

 2. Kike Says:

  Jäiköhän pureview Nokian käyttöön? Puhuttiinko noiden patenttien lisensoinnista jossain? Onko Microsoftilla yksinoikeus? Jolla olisi varmaan hyvä ostos, mutta ehkä pieni tauko tekee nokialle hyvää.

  • Laimea Silli Says:

   Siellähän nuo patenttiasiat mainitiin tiedotteissa. Kannattaa lukea erityisesti se Microsoftin materiaali.

 3. Tommy Says:

  Todella hölmö liike Nokialta myydä matkapuhelinliiketoiminta noin halvalla. WP-käyttishän on jo nyt erittäin suosittu ensimmäistä älypuhelintaan ostavien keskuudessa:

  ” – Ensimmäisen älypuhelimensa ostavista 42 prosenttia valitsee Windows Phonen.”
  http://www.digitoday.fi/bisnes/2013/09/02/windows-phone-parantaa-lumia-520n-johdolla/201312170/66

  • Laimea Silli Says:

   Minä ja osakemarkkinat olemme eri mieltä kanssasi. Nokian taival luurivalmistajana päättyi käytännössä jo 11.2.2011 kun tuo katastrofaalisen huono strategia otettiin käyttöön ja sen jälkeen vielä Elop viimeisteli tuhon katastrofaalisen huonolla kommunikoinnilla,

   Älypuhelimet on jo suurimmalla osalla Euroopassa ja laittamastasi linkistä poimin: “vain 27 prosenttia Applen ja Androidin käyttäjistä vaihtaa käyttöjärjestelmää puhelinta uusiessaan”.

   • Timppa Says:

    “Minä ja osakemarkkinat olemme eri mieltä kanssasi.”

    Noin juuri. Markkinareaktion perusteella Nokia sai yli 5 miljardia euroa lähes arvottomasta liiketoiminnasta. Microsoftin markkina-arvosta puolestaan haihtui reippaasti toistakymmentä miljardia taalaa uutisen julkistuspäivänä (mikä ihan oikeasti tarkoittaa sitä, että markkinoiden mielestä tuo raha olisi mennyt parempaan käyttöön esim. Bill Gatesin kartanon pannuhuoneessa).

    Tuon kaupan uutisointi oli monin osin ala-arvoista, eikä esim. tähän tuntunut juuri kukaan kiinnittävän huomiota; monet jutut kuulostivat siltä, kuin Nokia olisi edelleen kännykkämarkkinoiden kunkku joka juuri on myyty kokonaisuudessaan Microsoftille.

 4. Visitor Says:

  Sillin kanssa samoilla linjoilla. Julkista keskustelua seuratessa tulee mieleen vanha viisaus “ei se pudotus vaan äkkipysähdys”. Järkyttävää ei ole se että kännykkätoiminta myyntiin 3.9.2013 vaan se että yli 100 miljardin arvoinen bisnes oli saatu muutamassa vuodessa alle neljän miljardin arvoiseksi. Jako kolmeen uuteen alueeseen on ainoa oikea ratkaisu… kuten täällä aikaisemmin kommenttikentässä taisinkin jo ehdottaa 🙂 http://bit.ly/14sPWiW

  Palavasta porauslautasta: Nokiassa oli vuodesta 2007-2008 lähtien kasvava kuilu Symbian-uskovaisten (enemmistö) ja Symbian-kriittisten (vähemmistö) leirien välillä. Jälkimmäinen ei voinut ymmärtää kuinka edellinen kutsui esim. 5800-mallia vakavaksi vastaukseksi iPhonelle ja olisi halunnut enemmän kehityspanoksia Maemo/Meego-platformille. Kun vielä laatuongelmaisen ja suorituskyvyltään vajavaisen N97:n jälkeenkin uskovaiset puolustivat Symbiania syntyi tilanne kriitikot olivat yhä vahvemmin sitä mieltä että uskovaiset elävät täysin kuplassa eivätkä tajua mitä ulkomaailmassa tapahtuu. Palava porauslautta oli Elopin suulla pidetty mutta Symbian-kriitikoiden “kirjoittama” puhe koko Nokian henkilöstölle (ei siis mikään salainen memo). Itse olen sitä mieltä että puheen sisältö oli täyttä asiaa (Symbianilla ei oikeasti ollut tulevaisuutta) mutta foorumi katastrofaalisen väärä. Nokian henkilöstö kaipasi herätystä mutta tapa jolla se tehtiin tarkoitti sitä että yritykseltä lähti tilaukset ja kassavirta alta. Lisäksi hätäiltiin uuden platformin valinnassa ja lähdettiin Microsoftin kelkkaan siinä missä olisi pitänyt pistää kaikki paukut Maemo/Meegon kehitykseen ja hoitaa Qt:n avulla transition uuteen alustaan.

  • Laimea Silli Says:

   Kiitos erinomaisesta viestistä. Olen pitkälti tuosta samaa mieltä ja sulla tuntuu olevan enemmänkin taustatietoa. Sinällään mitä tulee tuohon memoon niin muistelen että siellä esitetyt luvut (markkinaosuus jne.) olivat aivan pielessä. Tuotahan Ahonenkin blogissaan tuoreeltaan silloin kommentoi.

   • Visitor Says:

    Ahosella on hyviä tekstejä, mutta omaan makuuni hän tässä kohtaa venyttää totuutta. Kaikkien Symbian 3.x.x sarjan puhelimien laskeminen älypuhelimiksi ja vertaaminen Applen myyntiin ei ole järkevää. Sitä paitsi puhutaan ihan eri hintaluokan laitteista. Voi olla että volyymi-markkinaosuus näyttikin Nokian kannalta hyvältä mutta value-markkinaosuudessa hävittiin kunnolla. Ja mikä tärkeintä – volyymi-markkinaosuudesta olisi ollut hyötyä jos sitä kautta olisi saatu devaajia koodaamaan Symbian-alustalle, mutta käytännössä alusta oli niin fragmentoitunut että ohjelmat piti tehdä jokaiselle puhelinmallille erikseen, mikä vei volyymihyödyn pois. Tämä oli suorituskyvyn puutettakin vakavampi Symbian-alustan ongelma.

    Android taasen oli vielä 2010 alkuvaiheissaan. Samsungin, HTC:n ja kiinalaisten nousu on alkanut vasta sen jälkeen.

 5. Visitor Says:

  “Oliko Nokian kassa kuivumassa NSN oston myötä ja oliko 3Q:n aikana tullut jotain sellaista luuripuolella joka oli kuivattamassa kassaa?”

  Uskon että peruspuhelin-toiminta on kääntynyt vahvasti negatiiviseksi. Asha oli pelkkää tekohengitystä Kiina-Androideja (ZTE, Micromax ym.) vastaan ja tila on käymässä entistä ahtaammaksi.

 6. Laimea Silli Says:

  http://allthingsd.com/20130904/from-can-we-talk-to-a-coffee-table-mishap-the-inside-story-of-microsofts-nokia-purchase/

 7. Uusi Nokia ja patentit | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Kirjoittelin jo tuoreeltaan 3.9 että Uusi Nokia voisi saada huomattavasti lisää tulovirtaa patenteilla. JP Morgan on samoilal linjoilla että patenteilla olisi Nokian mahdollista merkittävästi lisätä tulojaan. Kannattaa lukaista tämä Digitodayn uutinen aiheesta. Mietin itsekin tuoreeltaan että Nokialla olisi mahdollisuus rakentaa samanlainen asema alalla kuin Qualcommilla mitä tulee patenttitulovirtoihin. […]

 8. Vuosi 2013 oli erinomainen sijoitusvuosi! | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] halvalla. Tuo lienee Suomen taloushistorian yksi parhammista kaupoista koskaan. Myöhemmin yhtiö päätti myydä kännykät pois Microsoftille. Mielestäni erittäin hyvä päätös osakkeenomistajien ja Nokian kannalta. En koskaan tätä […]

 9. Microsoftin luuridivisioona teki karmeat luvut 2Q:lla | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] parhaimmistoa olevaan kauppaa. NSN puolikkaan osto Siemensiltä jota hehkutin heti tuoreeltaan että luurien myynti Microsoftille. Moni ei ymmärtänyt kumpaakaan kauppaa tuoreeltaan eikä ehkä vieläkään, mutta luulisi että […]

 10. Nokialla nyt useita nousudraivereita | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] ensi vuonna. Eikä korealaiset firmat ole ainoita, tämä koskee kaikkia luurivalmistajia. Kirjoitin tästä tuottopotentiaalista jo tuoreeltaan heti sen jälkeen kun Nokia ilmoitti myyvänsä luurit Microsoftille. Analyysinä näyttää […]

 11. Nokia fuusioitumassa Alcatel-Lucentin kanssa? | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] johto ja hallitus ovat tehneet kaksi maailmanluokan kauppaa: NSN-puolikkaan osto Siemensiltä ja luurien myyminen Microsoftille. Track record on siis hyvä ja uskon kyllä että johto tietää mitä on […]

 12. 112 osa III. The End | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] ensin osa I ja sitten osa II. Tänään tuli sitten trilogian loppuosa. Kukaan ei varmaan enää yllättynyt kun Microsoft […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: