YIT:ltä negari, Koneelta posari

Päivä oli hyvin erilainen YIT:lle ja Koneelle. YIT joutui antamaan negarin ja toiseen kertaan tänä vuonna. Eka negarihan on tuoreessa muistissa kun aiemmin samana päivänä olin juuri tankannut salkkuuni YIT:tä hamutessani pikavoittoja tulevasta jakaantumisesta YIT:ksi ja Caverioniksi. Tosin tuo varoitus koski lopulta Caverionia eikä YIT:tä ja myynti kadutti viimeistään silloin kun näin mihin asti YIT:n ja Caverionin kurssit nousivat jakaantumispäivänä. 1Q tulosjulkistuksen yhteydessä arvelin että YIT joutuu antamaan loppuvuotta koskevan varoituksen, joka koskee enemmän tuota YIT:n puolta ja tänäänhän se sitten tuli: “YIT arvioi nyt, että vuonna 2013 konsernin toimialaraportoinnin mukainen liikevaihto ja liikevoitto alenevat vuoden 2012 tasolta ilman kertaluonteisia eriä.

Makrotalouden epävarmuus on kesän aikana heijastunut YIT:n ja sen asiakkaiden toimintaan ja päätöksentekoon. Suomessa kerrostaloasuntojen myynti on noussut alkusyksyllä normaalille tasolle, mutta pien- ja rivitaloasuntojen myynti on pysynyt YIT:n tarjontaan nähden alhaisella tasolla. Tämän johdosta Suomen asuntomyyntiennustetta loppuvuoden osalta on alennettu.

Venäjällä asuntokauppa on jatkunut YIT:n kaikissa yksiköissä varsin vilkkaana, mutta varovaisemmiksi muuttuneet talousennusteet sekä muutamissa YIT:n toimintakaupungeissa lisääntynyt asuntotarjonta eivät ole mahdollistaneet asuntojen hintojen korotuksia tavoitteiden mukaisesti. Asuntohintojen odotetaan säilyvän vakaina kaikilla YIT:n markkinoilla loppuvuoden aikana.

YIT voisi olla hyvä sijoituskohde jos katsoo vähänkään pidemmälle. Taantuma taitaa olla menossa ohi erilaisten indikaattoreiden (kuten ostopäällikköideksit) mukaan ja Tampereella YIT tulee hyötymään kun ensi maanantaina valtuusto nuijii päätöksen vihdoin läpi rantatunnelin rakentamisesta ja negarissa mainittiin nämä: “YIT on onnistuneesti toteuttanut keväällä vahvistettua strategiaa kesän ja alkusyksyn aikana. YIT:n valinta Helsingin Keski-Pasilan kehittäjäksi ja yhteensä noin miljardin euron hankkeet antavat merkittävän liiketoimintavolyymin Suomessa alkaen vuodesta 2015. Pietarissa, Venäjällä myönteinen edistyminen sekä Smolniy- että Novo Orlovski –hankkeiden kaavoituksessa mahdollistavat näiden monivuotisten, lähes 1,5 miljardin euron arvoisten hankkeiden rakentamisen käynnistämisen vielä tämän syksyn ja talven aikana. YIT:n tavoitteena on käynnistää myös ensimmäisen asuntokohteen rakentaminen Tjumenissa, Venäjällä syksyllä suunnitelman mukaisesti. Suomen asuntorakentamisessa YIT panostaa kuluttajamyynnin ohella sijoittajamyyntiin. Pääomien vapauttamista hitaasti kiertävistä omaisuuseristä jatketaan.

Kone antoi ties monenko posarin, joka ei ollut ensimmäinen kuluvana vuonnakaan. Voi pojat, olen aina pitänyt Konetta kalliina mutta aina se kurssi vaan nousee ja firman bisnes kehittyy parempaan ja parempaan. Olisi ollut mahtava lappu omistaa kunhan vain olisi malttanut pysyä kyydissä. Muistaakseni olen Konetta muutamaan otteeseen omistanut mutta salkussa sitä ei ole ollut ihan vähään aikaan. Viidessä vuodessa kurssi on noussut 20 eurosta nykyiseen 68 euroon ja osingot päälle joka vuosi. On sellainen kutina että tämä posari ei ollut viimeinen tänä vuonna Koneelta.

Koneen kurssi nousi tänään 4.58% ja YIT:n kurssi laski 5.65%.

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: