Jollan Android yhteensopivuudesta

Jolla tiedotti tänään että sen Sailfish käyttöjärjestelmän Android yhteensopiva sekä rauta- että softamielessä. Softayhteensopivuudesta yhtiö onkin jo kertonut aiemmin ja jo yli vuosi sitten spekuloimani asia sai jo jokin aika sitten vahvistuksensa. Android applikaatiot toimivat sellaisinaan ilman porttausta Jollassa ja Jolla luurilla pääsee useampaan eri Android sovelluskauppaan kuten millä tahansa Android luurilla. Mutta Google Playhin sillä ei ole ilmeisesti asiaa: “Users enjoying the unique gesture-based and modern Sailfish OS user experience will be able to take full advantage of the Android application ecosystem available through various app stores globally. Jolla will co-operate with leading global app stores to ensure users can seamlessly download Android apps just as they would do on any Android device.

Isompi uusi uutinen oli se että Sailfish käyttöjärjestelmä on täysin rautayhteensopiva Android kännyköiden ja tableteiden kanssa: “Jolla has made a major breakthrough in Android hardware compatibility by developing Sailfish OS to run on common hardware produced for Android, particularly smartphones and tablets. Vendors interested to utilize Sailfish OS are now able to develop phones and tablets based on many different chipset and hardware configurations. This new level of compatibility will enable device vendors who use Sailfish OS to fully utilize the existing Android hardware ecosystem.Tämä on iso juttu!! Sailfishin kiinnostavuus eri valmistajille on nyt kohdillaan. Samalla raudalla mitä ne muutenkin käyttävät Android luureilleen ne saavat hyvin helposti pyörimään myös Sailfish OS:n ja voivat sitten halutessaan erottua muista valmistajista ja tuoda Sailfish luureja ja tabletteja myyntiin.

Ja ehkä kiehtovin juttu tuossa rautayhteensopivuudessa on se että jos se mahdollistaa loppukäyttäjille Sailfish käyttiksen asentamisen jo omistamaansa Android-luuriin. Tämä on täysin omaa spekulaatiotani ja tarvitsee tietysti asennusohjelmat Jollalta etä tuo toimisi mutta sillä tavalla halukkaan käyttäjät voisivat kokeilla vanhaan Android luuriinsa Sailfishiä ja jos tykkäävät niin seuraava luuri voisi olla Jollan tai jonkun muun valmistava Sailfish luuri.

Jolla kertoi myös että lähipäivinä aukeaa uusi ennakkotilausmahdollisuus Jollan kännykkään Suomessa. Nokian päätös myydä luurinsa Microsoftilla on aiheuttanut kysyntäpiikin Jollan luureihin. Tällä viikolla pitäisi tulla lisätietoja Jollan ekan luurin spekseistä: “There is no exact date as yet, to when the #Jolla devices will be available, but they will be by this Christmas. (2) Full specs and details of the device will be made public later this week – Antti Saarnio, Jolla Chairman

Advertisements

Tags: , ,

2 Responses to “Jollan Android yhteensopivuudesta”

 1. Visitor Says:

  Tämä on hieno homma! Pitää kuitenkin muistaa Android-appsit tullevat toimimaan Qt:n tyyppisen “väliplatformin” päällä jolloin kaikkein eniten suorituskykyä vaativat sovellukset kuten pelit eivät todennäköisesti pyöri.

  Erinomainen juttu silti ja tulee vahvistamaan varmasti Jollan mainetta koodarihenkisten hc-käyttäjien joukossa. Silläkin strategialla voi menestyä!

  • Laimea Silli Says:

   En ole perehtynyt kuinka hyvin tuo Dalvik-virtuaalikone Jollaan on toteutettu ja kuinka tehokas se on verrattuna Androidin aitoon Dalvikiin. Tuo virtuaalikone on toteutettu Myriadin Alien Dalvikilla eli kolmannen osapuolen softalla.

   Jollan viesti Facebookissa tammikuussa: “Thanks to the Alien Dalvik layer (effectively, a translation layer which allows Android apps to run on non-Android Linux-based devices) many Android apps will run on Sailfish phones, along with the relatively few Meego apps out there – since Sailfish’s native apps are, as you may have guessed, coded in QT/QML.”

   Tuon jälkeenhän tuota on optimoitu ja testattu ja nyt lausunto tuossa tiedotteessa oli että “kaikki Android appsit toimii…”

   Voi hyvin olla kuten sanot tai sitten nuo appsit pelaa ihan hienosti. Muutaman kuukauden päästä sen näkee.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: