Metsolta surkea 3Q

Metso lämmitteli tulosjulkistustaan antamalla aamulla tiedotteen jälleen uudesta säästöohjelmasta. Ohjelman koko on 100 miljoonaa euroa vuoden 2015 mennessä ja suurin osa tuosta toteutuu jo ensi vuonna. Juurihan Metso ja Valmet ilmoittivat säästöohjelmista ja YT:stä eikä edellisistäkään ole kauaa aikaa ja taas ilmoitetaan uudesta. Firmasta on viime aikoina muodostunut melkoisen sekava kuva ja vähän sellainen fiilis että tietääkö johto missä mennään. Eihän tuossa nyt ole mitään järkeä ilmoitella joka viikko uusista ohjelmista. Nyt valot päälle siellä ja miettikää säästötarve sen jälkeen kun on arvioitu miten myynti ja kannattavuus kehittyy ja sitten yksi ohjelma päälle joka kattaa kaiken ja sitten yksi tiedote että tässä on ohjelma ja sen suuruus on tämä ja sitämukaan kun ohjelmaa toteutetaan ilmoitetaan että tämä on osa tätä jo tiedotettu säästöohjelmaa. Nyt vaikutelma on se että paniikissa tehdään päätöksiä ja päätökset ja tiedottaminen hoidetaan täysin hajautetusti. Ei hyvä kenenkään kannalta, ei työntekijöiden, ei sidosryhmien eikä sijoittajien. Olen pettynyt Metson johtoon!

Caterpillar toi omat mausteensa Metson tulospäivään julkaisemalla eilen huonon tuloksen, laskemalla ennusteitaan ja ilmoittamalla säästöohjelmasta. Kaivospuolella ei mene nyt hyvin. Kuulostaa tutulta. CATin Kurssi laski eilen reilusti eli 5 dollaria 84 dollariin. Tänään kurssi on hieman toipunut.

Muutamia poimintoja Metson 3Q tuloksesta:

  • Liikevaihto oli 1 579 miljoonaa euroa (1 754 milj. e). Laskua 10%
    • Palveluliiketoiminnan liikevaihto laski 3 prosenttia ja toi tasan 50% liikevaihdosta.
  • Saadut tilaukset olivat 1 249 miljoonaa euroa (1 511 milj. e), laskua 17%
  • Tilauskanta oli 3.74 miljardia euroa (5.03 miljardia). Laskua 26%
  • EBITA (tulos ennen rahoituseriä, veroja ja aineettomien hyödykkeiden poistoja) ennen kertaluonteisia eriä oli 143 miljoonaa euroa eli 9,1 prosenttia liikevaihdosta (171 milj. e ja 9,8 %). Tuloksen heikkeneminen johtui lähinnä Valmet Automotiven alhaisemmasta kannattavuudesta.
  • Osakekohtainen tulos oli 0,39 euroa (0,73 e)
  • Vapaa kassavirta oli 95 miljoonaa euroa (118 milj. e)

Erityisen huolestuttavalta näyttää tilauskannan kehittyminen, se ei lupaa hyvää tulevaisuuden kannalta. Kannattavuus pysyi ainakin vielä hyvällä tasolla erityisesti jos ottaa huomioon että 3Q:lla lasku voitossa syntyi lähinnä Valmet Automotiven kertaluontoisista eristä: “Tappio oli seurausta lähinnä Fisker Karman tuotannon päättymisestä, tiettyihin kehitysprojekteihin liittyvistä kysymyksistä ja kapasiteetin käyttöasteesta suunnittelu- ja valmistuspalveluissa sekä kattojärjestelmäliiketoiminnassa“.

Firman ennuste tällä vuodelle pysyy samana kuin viime viikolla. Kurssi laski tänään 1.42% 27.73 euroon. Eli kurssi on nyt 26 centtiä myyntihintaani alempana. Kannattaisiko nyt ostaa? Ensi vuoden alusta Metso jakaantuu Metsoksi ja Valmetiksi ja se saattaa hyvinkin tukea kurssia ja nostaakin erityisesti kun jakaantuminen tapahtuu. Toisessa vaakakupissa painaa se että näkymät loppuvuodelle ja ensi vuodelle eivät ole kauhean hyviä ja yhtiön johto sekoilee noiden säästöohjelmiensa kanssa. Saisikohan Metsoa halvemmalla ensi vuonna?

Advertisements

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: