Ostin Netflixiä

Perjantai-iltana palattuani kotiin salibandyliigan ottelua seuraamasta vilkaisin miten pörssissä menee ja törmäsin uutiseen joka sai painamaan ostonappia Netflixin osalta. Olen jo jonkun aikaa seurannut osaketta mutten ole uskaltanut hypätä kyytiin, mutta nyt kun näin uutisen Blockbustersin (videovuokrauspalvelu) konkurssista niin uskaltauduin aloittamaan osto-ohjelman. Miksen aikaisemmin? Koska järkiperustein tätä ostoa ei voi perustella, ei ainakaan jos katsoo kuinka kalliiksi yhtiö on arvostettu. Markkina-arvoa on noin 20 miljardia dollaria, PE-luku vaatimattomat 280 ja forward PE 84. Osake ei läpäise mitenkään minun ostokriteereitäni, mutta ostin silti. Miksi?

Muutamia poimintoja parin viikon takaisesta 3Q tuloksesta:

 • Asiakkaita on nyt 40 miljoonaa. Vuosi sitten 30 miljoonaa. Asiakaskunta on siis vielä pientä, mutta kasvupotentiaalia on kovaa. Itse olen ollut asiakkaana nyt puolisen vajaan vuoden ja olen ollut kyllä erittäin tyytyväinen tekniseen toteutukseen. Palvelu toimii hienosti niin tabletilla, tietokoneilla, Playstationilla (mikä on pääasiallinen käyttötapani) kuin myös kännykällä.
  • Asiakkaita USA:ssa 31 miljoonaa kappaletta, voittoa 166 miljoonaa dollaria
  • Asiakkaita USA:n ulkopuolella 9 miljoonaa kappaletta, tappiota 74 miljoonaa dollaria
 • Firma toimii 41 maassa, isoja maita kuten Saksa vielä puuttuu joukosta.
 • Firman pitkän tähtäimen suunnitelma on luettavissa täällä
  • Netflix on alansa markkinajohtaja
  • Internet-TV ja Internet elokuvavälitys on tulevaisuutta ja markkina kasvaa nykyisestä muutamasta kymmenestä miljoonasta miljardeihin. Kasvupotentiaali on valtava.
  • 4K (Ultra HD) televisiot ja videotykit alkavat pikkuhiljaa yleistyä mutta 4K sisältöä on turha odottaa kaapelissa vielä vuosiin ja antennissa tuskin koskaan. Netflix aloittaa 4K materiaalin striimauksen jo ensi vuonna. Tämä tulee varmaankin boostaamaan Netflixiä entisestään. Ultra HD:n tarjoama kuvanlaatu on käsittämättömän hyvä verrattuna tavalliseen Full HD kuvaan. Toki se vaatii vähintään 15 Mbps kaistenlevyisen internet-yhteyden. ADSL-yhteys ei siis riitä, kotona pitää olla kaapelimodeemi tai valokuituyhteys. Tämä toki hidastaa ja rajoittaa 4K video leviämistä ja samoin Netflixin kasvua
  • Netflix tarjoaa omia ohjelmiaan lähinnä sarjoja ja aikoo kuvata niitä 4K:lla ensi vuodesta lähtien.
  • Netflix toimii kuukausimaksuperiaatteella ja ilman mainoksia. Kuukausimaksu on maltillinen ja se ei liene este kenellekään. Suosituimmat kaapelikanavapaketit Suomessa ovat kolme kertaa kalliimpia.
 • Liikevaihto 1.1 miljardia dollaria 3Q:lla eli noin 28 dollaria per asiakas

Kuten jo mainitsin firma on järjettömän kallis ja nykyinen markkina-arvo edellyttää valtavaa kasvua tulevaisuudessa. Tosin maltillinenhan tuo arvostus on verrattuna Amazonin 1269 PE-lukuun (forward PE 131) Uskon kuitenkin että Netflixillä on hyvä mhadollisuudet tulla globaaliksi internet-pohjaiseksi elokuva- / TV-sarjakanavaksi ja miksei laajentua vaikka suorien urheilulähetysten tarjoajaksi. Riski tälläisessä sijoituksessa on suuri ja sijoitukseni koko on aika pieni suhteessa muuhun salkkuun. Jos firman kehitys jatkuu hyvänä, saatan ostaa lisää.

Advertisements

Tags:

One Response to “Ostin Netflixiä”

 1. Netflix reippaassa laskussa tulosjulkistuksen jälkeen | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Kirjoittelin marraskuussa 2013 Netflixin osakkeita ostaessani näin: “Kuten jo mainitsin firma on järjettömän kallis ja nykyinen markkina-arvo edellyttää valtavaa kasvua tulevaisuudessa”. Osakkeet tuli sittemmin myytyä ja eilen kun Netflix julkaisi tuloksensa kävi sitten niin kuten ylikalliille osakkeille käy kun tulee pienikin hikka kuten tässä tapauksessa odotettua pienempi kasvu tippuu kurssi yli 13%. Kurssi on nyt 85 dollarissa, kurssihuippu nähtiin viime vuoden joulukuussa 130 dollarissa. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: