Huomenna iso Nokia-päivä. Ylimääräinen yhtiökokous

Huomenna Nokia tekee lähihistoriansa suurimman päätöksen myydä tai olla myymättä kännykkäbisnestä Microsoftille. Luulisin että kokous sinällään on muodollisuus ja selvästi suurin osuus omistajista ja osakkeista äänestää ehdotuksen puolesta.

Nokian omistajaksi on noussut kovamaineinen aktivistisijoittaja Daniel Loeb, joka puuttuu hyvinkin aktiivisesti omistamiensa firmojen toimintaa. Aiemmin hän mm. erotutti Yahoon toimitusjohtajan noustuaan hallitukseen, Sonyssa vaati yhtiön pilkkomista osiin. Sothebyssä hän yrittää myös nousta hallitukseen ja erottaa toimitusjohtajan. Mitähän hän mahtaa vaatia Nokian osalta? Ilmeisesti hän on ainakin kiinnostunut Nokian isosta kassasta ja osinkojen nostamisessa.

Nokian kurssi nousi tänään yli kuuden euron. Olen kyydissä.

Advertisements

Tags: , , , ,

2 Responses to “Huomenna iso Nokia-päivä. Ylimääräinen yhtiökokous”

 1. Johtava Analyytikko Says:

  Kaupat tuli.

  Nokia sai aikalisän. Sijoittajan on kuitenkin hyvä huomata, että kyseessä on firma vailla johtajaa, visiota(?) ja strategiaa. Tänään ja huomennakin menee ihan hyvin, mutta NSN on syklisellä toimialalla ja juuri nyt vahvassa vaiheessa kiertoa. Nokian on keksittävä verkkojen rinnalle jotain muuta ja realisoitava kartoissa mahdollisesti piilevä potentiaali.

  Aivan ensimmäiseksi Nokian tulee uusia johtoporrastaan. Nykyinen muppetshow ajoi kännykkäbisneksen metsään ja koko poppoolta, NSN:n Suria lukuunottamatta, puuttuvat positiiviset näytöt. Tässä komennossa ei tulla keksimään mitään uutta ja vallankumouksellista – todennäköisemmin jäädään kellumaan itsetyytyväisyydessä kun saatiin omat mokat siivottua maton alle (=myytyä pois) ja akuutti kassakriisi on toistaiseksi ohi. Verkkopuolen(kin) R&D on kuitenkin kallista ja kallistunee tulevaisuudessa kun järjestelmät monimutkaistuvat edelleen .(älykkäät verkot jne jne).

  Suomi Oy:lle tämä luultavimmin oli huono päivä. Kunhan pöly ehtii laskeutua, tulee Microsoft takuuvarmasti keskittämään ja optimoimaan toimintojaan, eli vähennyskierre alkaa. Olkoonkin, että Microsoft on rikas, se kasvatti juuri nuppilukuaan noin 30%. Lisäksi yhtiö on monelta osin samanlaisten haasteiden ja ongelmien edessä kuin Nokian puhelinbisnes 5 vuotta sitten – lypsylehmä antaa vielä, mutta uhkakuvia on näkyvissä kaikilla rintamilla.

  Toimipisteitä tullaan sulkemaan ja samoin tehtaita, jotka eivät tosin ole Suomessa. Tekemistä keskitetään Redmondiin ja Suomeen jäänee pieniä erikoisosaamisen tiimejä, joiten kompetenssit eivät ole helposti siirrettävissä.

  Puhelinbisneksen pelastaminen olisi vaatinut rajuja toimia, eikä siltikään välttämättä olisi onnistunut. Elopin aikaansaamat vahingot ovat niin perustavanlaatuiset, että takamatka on todella pitkä ja toisaalta tulomallit olisi keksittävä uudelleen jostain muusta kuin raudasta. 10-15% markkinaosuus Android-valmistajana olisi ollut täysin realistista, koska Nokia on osoittanut edelleen osaavansa valmistaa rautaa – Lumiat ovat aivan eri planeetalta kuin Samsungin rimpulat. Mutta kannattavuus olisi tässäkin tilanteessa kysymysmerkki.

  • Laimea Silli Says:

   Mä en nyt tiedä onko tuo verkkobisnes kauhean syklistä toimintaa. Aika tasaista liikevaihtoa alan frmat tahkoaa ja tänä vuonna kuten viime vuonnakin taisi alan liikevaihto hieman laskea. Ja tuosta huolimatta NSN:n tulos oli noin hyvä. Olen tässä blogissa vertaillut NSN:ää ja Ericssonia ja NSN on kyllä nyt selvästi rakenteelllisesti terve ja kannattavampi kuin Ericsson. Ei tuossa ole mitään syklisyyttä takana. Alan on ennustettu kasvavan muutamia prosentteja vuosittain seuraavat 4-5 vuotta (kaummas tuskin kannattaa ennustellakaan) ja NSN tuntuisi napsivan markkinaosuutta mm. USA:ssa.

   1Q:n aikana odotellaan sitten mitä yhtiön johto kertoo strategiasta. Erityisesti kiinnostaa HERE ja patentit. Miten tuolta saadaan kasvua ja lisää voittoja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: