Nokialta hieno liike Intian verokiistassa

Nokia on tehnyt pelimiehen liikkeen Intian verokiistassa ja siirtänyt rahat turvaan Intian tytäryhtiöstä emoyhtiölle Suomeen 562 miljoonaa dollaria osinkoina. Tilille jäi vielä sata miljoonaa dollaria. Intian veroviranomaiset vaativat miljardia dollaria ja tähän asti Nokia on todennut että se on hoitanut kaiken sopimusten ja sääntöjen mukaan. Tällä liikkeellä Nokia on nyt rajannut mahdolliset korvaukset tuohon 100 miljoonaan plus tehtaan arvoon parisataa miljoonaa dollaria. Nokia on tarjonnut 361 miljoonaa dollaria Intian veroviranomaisille kiistan päättämiseksi mutta ei kelpaa. Nokia voi halutessaan ajaa tytäryhtiönsä konkurssiin jolloin 38 000 intialaista työntekijää, joista Nokialaisia on 8000, menettää työpaikkansa ja Nokia menettää tuon 300 miljoonaa dollaria. Saas nähdä miten käy.

Mitenkähän tuo osinko mahtaa näkyä Nokian 4Q tuloksessa? Nokiahan tässä ei taida lopulta menettää mitään sillä Nokian mukaan maiden välisen verosopimuksen mukaan verot on maksettava Suomeen, koska kyse on suomalaisen emoyhtiön ulkomaiselle konserniyhtiölle myymistä ohjelmistoista. Ja Suomeenhan se nuo verot on siis jo maksanut. Jos jostain syystä Nokia joutuu verot Intiaan maksamaan, joutuu Suomen verottaja maksamaan nuo Nokian maksamat verot sitten takaisin Nokialle eli häviäjä olisi suomalainen veronmaksaja.

Pitisiköhän kotiuttaa Intia-sijoitukset. Omistan Intia ETF:ää (IFN). Näyttää siltä että Intiassa sijoitusympäristö ja firmojen toimintaympäristö alkaa olla huono.

Advertisements

Tags: ,

One Response to “Nokialta hieno liike Intian verokiistassa”

 1. Hessu Says:

  Muutama vuosi sitten harkitsin liikeyrityksen perustamista Intiaan.

  Uutisista voi päätellä, että Intia ei ole mikään ihanteellinen paikka toimia yrittäjänä. Kiusaamista viranomaisten ja poliitikkojen taholta saattaa ilmetä hyvin arvaamattomasti.

  Intian markkinat ovat tietysti valtavat. Yrittäjän pitääkin päättää, kuinka paljon kiusantekoa hän on valmis sietämään päästäkseen osalliseksi Intian valtavista markkinoista.

  Intian veroviranomaiset eivät kyllä auta yhtään uusien investointien houkuttelemisessa Intiaan. Itse olen päättänyt jättää investoinnit sinne kokonaan tekemättä, lukuunottamatta mahdollisia rahastosijoituksia. Konepajan voisi perustaa Intian sijasta vaikka Thaimaahan, Vietnamiin, Viroon tai – herra paratkoon – Suomeen!

  Intiahan yritti verottaa F1-tallejakin jotenkin erikoisesti, ja F1-tallien päälliköt joutuivat miettimään, että uskaltavatko he matkustaa Intiaan ollenkaan. Heidät olisi saatettu vangita “verovelkojen” takia. Intia ensin järjesti yhteistyössä F1-sarjan kaupallisten oikeuksien omistajan kanssa F1-kisan Intiaan, ja sitten Intian veroviranomaiset alkoivat väittämään, että F1-tallien pitää maksaa veroja Intiaan. Taisi jopa olla kyse jonkinlaisesta liikevoiton verottamisesta. Perustelu meni muistaakseni siten, että F1 ei kuulemma ole urheilua, joten verovapautta ei voida myöntää.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: