Rautaruukki fuusioituu SSAB:n kanssa

Rautaruukki tiedotti tänään ennen markkinoiden aukeamista fuusiostaan ruotsalaisen SSAB:n kanssa. Aloite tuli Rautaruukin ja sen pääomistajien suunnalta ja se sekä varmaan RR:n viimeaikainen heikko taloudellinen kehitys näkyy siinä miten omistus ja äänivalta yhtiössä jakaantuvat. Toki SSAB on liikevaihdoltaan selvästi suurempi yhtiö. Viime vuonna SSAB teki selvästi suuremman tappion kuin Rautaruukki. SSAB:n nykyiset osakkeenomistajat tulevat omistamaan 58% yhdistyneen yhtiön pääomasta ja 75% äänivallasta ja Rautaruukin nykyiset osakkeenomistajat tulevat omistamaan 42% yhdistyneen yhtiön pääomasta ja 25% äänivallasta. Hieman ihmetyttää tämä omistussuhde ja erityisesti äänivaltasuhde. Pääkonttori tulee olemaan Tukholmassa. Kauppa toteutuu loppuvuoden aikana.

Kiristynyt kilpailu ja taantuma ja osin myös väärät strategiset valinnat päättivät siis Rautaruukin elon itsenäisenä yhtiönä. Jälleen yksi yhtiö päätyy Ruotsiin kuten Sonera ja Nordea. Yhdistyneen yhtiön osakkeilla voi toki käydä kauppaa aikanaan myös HEXissä. Kuinkahan kauan tätä on suunniteltu? Rautaruukkia on viime aikoin laitettu kovasti solakampaan kuntoon. Toki tuo olisi ollut pakko tehdä muutenkin, mutta liekö tässä ollut lisäksi jonkinlaista myyntikuntoon laittamista samalla. Molemmat yhtiöt tarvitsevat tätä fuusiota, se on selvä.

Myin Rautaruukin osakkeeni pois kivalla voitolla syyskuussa 6.3 euroon. Jos olisin holdannut tähän päivään saakka niin olisin saanut osakkeistani parhaimmillaan 9.25 euroa eli likimain 50% enemmän. Kurssinousua tuli päätöskurssilla 9.17 euroa 33%. Myös SSAB nousi reilusti, taisi olla 15% nurkilla.

Kannattaisiko tätä fuusioituvaa teräsfirmaa nyt sitten ostaa? Firma hakee synergiaetuja ja aikoo irtisanoa satoja päällekkäisiä tehtäviä. Kilpailu säilyy kireänä ja asiakasyrityksien kasvua saa odottaa. Mielenkiintoinen yhtiö kuitenkin. Toivottavasti vähennykset eivät osu pelkästään Suomeen.

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: