Tammikuu alkoi huonosti ja päättyi huonosti

Tammikuun ja vuoden ensimmäinen pörssipäivä alkoi huonosti. Indeksit laskivat niin Suomessa kuin muuallakin. Huonon alun jälkeen salkkuni nousi korkeimmille lukemilleen kolmeen vuoteen kiitos TTWO:n. Mutta sitten alkoi tapahtua. Ensin Netflix alkoi laskea ja päädyin myymään tappiolla kun hermot pettivät. Haalin tilalle mm. lisää Nokiaa ja niinhän siinä sitten kävi että Nokian tulos olikin pettymys ja myös näkymät nähtiin pettymykseksi. Myöhemmin Netflix julkaisi huipputuloksen ja kurssi nousi 18% ja nousu jatkui myös loppukuun aikana. Myyntihinnastani tuli kuun loppuun nousua sellaiset 27%. Homman kruunasi se että osakkeet laskivat muutenkin yleisesti, erityisesti BRIC-maiden ETF:äni. Ja jotenkin siinä kävi niin että lyhyeksi peliksi ajattelemani Metson osto jumiutui salkkuuni entkä myynyt Metso+Valmet komboa pois parin ekan pörssipäivän aikana. Laskua toki on aika kiva seurata lähietäisyydeltä.

TTWO pelasti salkkuni tammikuussa, laskua tuli vain 1.8%, vähemmän kuin seuraamissani indekseissä. Kaikki muut salkkuni osakkeet olivatkin miinuksella. OMX HEX Cap laski 3,83%, Nasdaq laski 1.8% ja S&P500 laski 3.5%. Ilman salkkuni selvästi suurinta osaketta TTWO:ta olisi jälki ollut murhaavaa. TTWO:n nousua boostasi myös dollarin vahvistuminen 1.9% euroa vastaan.

Tammikuun sankariosakkeet:

 • TTWO +10% dollareissa

Tammikuun luuseriosasto:

 • Metso -25%. Lasku toki selittyy Valmetin irtoamisella
 • Venäjä (RSX) ETF -13%
 • Brasilia (EWZ) ETF -12%
 • Nokia -12%
 • Kiina (FXI) ETF -10%
 • YIT -8%
 • Malesia (EWM) ETF -7%
 • Valmet laski myös ekan päivän hinnastaan sellaiset 6%
 • Intia (IFN) ETF -4%
 • Fortum -4%
 • PKC -4%
 • Sampo -4%

Tammikuussa nähtiin siis kunnon laskurekyyli ja onnistuin pahentamaan tilannetta myymällä Netflixit pois tappiolla kun parin viikon päästä olisi tullut kunnon voitot liki 30% korkeammalla hinnalla. Globaalia hermoilua FEDin keventäessä elvytystään ja hermoilu oli pahinta kehittyvissä talouksissa. Rahaa vedettiin pois sieltä muualle, kenties USA:han jossa talous näyttää päivä päivältä paremmalta. Salkkuni laskua oli “mukava” seurata lomalla ja laskuhan jatkui myös helmikuun alussa. Aika usein tuntuu siltä että osakkeet laskevat lomani aikana. Huono tuuria ajoituksen kanssa? Rekyyli sinällään oli ihan tervetullut sillä niitä tarvitaan nousun jatkumiseksi. Osakevaihdot kasvavat, kyytiin tulee uusia omistajia ja vanhat luopuvat kenties isollakin voitolla ja ostavat sitten kenties muita osakkeita.

Lomailun takia kirjoittelen tätä vasta 11.2. jolloin indekseissä ja myös salkussani nähtiin kuudes vai seitsämäs peräkkäinen nousupäivä joka on palauttanut kurssit laskua edeltäneille tasoille ja itseasiassa salkkuni on nyt korkeimmilla tasoille sitten toukokuun 2011 ja 4% alempana mitä huhtikuussa 2011 saavuttamani ATH. Tässä on vaellettu siis kohta kolme vuotta varjoisassa ja viileässä laaksossa mutta kohta toivottavasti päästään aurinkoiseen vuoristoon!

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , ,

One Response to “Tammikuu alkoi huonosti ja päättyi huonosti”

 1. Vuosi 2015 alkoi hyvin. Salkku nousi vahvasti tammikuussa | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] halventuvan dollarin vauhdittamana, sensijaan USA:ssa Nasdaq laski 2.13% ja S&P500 laski 3.11%. Viime vuonna muuten tammikuu sujui huomattavasti huonommin, mutta helmikuussa nousu oli […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: