Intian veropelleily jatkuu

Tänään uutisoitiin että Nokian Chennain kännytehtaan siirtyminen Microsoftille onkin jälleen epävarmaa. Intian verottajalle ei kelvannutkaan se että Nokia maksaisi 270 miljoonaa euroa sulkutilille odottelemaan kenties 12 vuoden päästä lopullisesti ratkeavaa kiistaa vaan nyt tulisi lisää vaatimuksia ja pykäliä joihin Nokia ei voi suostua. Jossain puhuttiin suostumuksesta 2.5 miljardin euron maksuihin. On selvää että Nokia ei moista summaa maksa. Jos ei maaliskuun loppuun kiista tehtaan siirtymisestä ratkea voi Nokia sulkea koko tehtaan ja ajaa lopullisesti alas. Nokian tappiot rajoittuvat tehtaaseen, Intia menettää 30 000 ihmisen työpaikat ja tulevat verotulot. Jotenkin on vaikea uskoa että intialaiset poliitikot ja virkamiehet olisivat niin tyhmiä että tilanne tuohon ajautuisi, mutta Intia on Intia.

Nokian kurssi laski tänään tämän takia 1.77%. Tulen luopumaan Intia-sijoituksistani kokonaan tämän vuoden aikana. En viitsi noin surkeassa maassa sijoituksiani pitää.

Tags: , , ,

5 Responses to “Intian veropelleily jatkuu”

 1. Jarno Says:

  Oletko varma ettei Intian verovaatimuksiin ole perusteita? Aiemmin sanottiin, että Nokian vahvuus oli tehokas tuotanto (+logistiikka). Chennain tehdas on valtava tuotantolaitos ja jos noin on niin Nokian arvosta luotiin siellä suuri osa. Onko Nokia maksanut veroja Intiaan? Sulkemisella pelottelu on retoriikkaa, MS sulkee tehtaan veroista huolimatta jos kauppa ei ala käymään paremmin. Mutta jostehdas ei kuuluu kauppaan, paljonko Nokian myyntihintaa lasketaan? Ja onko Kiinan kilpailuviranomaisilta tullut vielä kaupalle hyväksyntää? Lenovo ja kumppanit ovat valittaneet kaupasta

  • Laimea Silli Says:

   Oli perusteet tai ei niin niiden käsittelyssä menee 10-12 vuotta. Ja jos Nokia sinne joutuu maksamaan veroja sen pitäisi sitten saada Suomen verottajalta palautuksia kun verot tuosta on jo maksettu sinne. Saisivat puolestani Suomen ja Intian verottaja tapella noista rahoista ihan keskenään.

   Sulkemisella pelottelu tuskin on retoriikkaa. Jos Nokia ei tahdasta saa siirtää se tuskin ryhtyy Microsoftin sopimusvalmistajaksi vaan sulkee koko tehtaan ajamalla tuon tytäryhtiön konkurssiin jolloin verokiistakin päättyy ymmärtääkseni siihen.

   En ole nähnyt uutista että Kiinan kilpailuviranomaiset olisivat kaupan hyväksyneet. 4Q tulosjulkistuksen yhteydessä mainittiin että hyväksyntää ei vielä ole Kiinasta.

 2. Laimea Silli Says:

  Tehdas siirtyy http://press.nokia.com/2014/02/14/nokia-comments-on-the-tax-dispute-in-india-has-no-effect-on-the-timing-or-the-material-terms-of-the-planned-sale-of-the-devices-services-business-to-microsoft/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: