Reipasta nousua helmikuussa

Salkkuni nousi laajalla rintamalla helmikuussa, siinä missä salkku laski laajalla rintamalla tammikuussa. 4.16% kirjattiin arvonnousuprosentiksi kuukauden aikana. Hieno saavutus, mutta kaikille seuraamilleni indekseille hävisin: OXM HEX Cap nousi peräti 7%, Nasdaq 5% ja S&P500 4.26%.

Alkukuukausi oli pääosin nousua mutta heikot tulosjulkistukset, kuten PKC:n,  heiluttivat salkkua välillä laskuun kuten myös hyvätkin tulosjulkistukset: TTWO. Euro vahvistui kuukaudessa 2.4% dollaria vastaan. Salkkuni tärkein osake TTWO kävi jo asettamassani 20 dollarin minitavoitehinnassa mutta päätin olla aloittamatta myyntejä vielä vaan teen sen kunhan firma julkistaa GTA V PC-versionsa ja mahdollisesti samalla kertoo myös koska peli tulee uusille konsoleille. Kunhan saan TTWO:n myytyä sijoitan irtoavat rahat USA:n pörssiin sopiviin kohteisiin. Kohteet on vielä täysin hakusessa, uskoisin että hajautan nuo rahat kolmeen tai jopa neljään eri sijoitukseen. Helmikuun ainoa kauppa oli aivan loppukuusta tapahtunut Valmetin lisätankkaus velkavivulla.

Sankariosakkeet:

  • Nokia +8.6%
  • Intia (IFN) ETF +7.9%
  • Fortum +7.6%
  • Sampo +6.6%
  • Valmet +6.1%
  • Brasilia (EWZ) ETF +4.5%
  • Malesia (EWM) ETF +4.3%
  • TTWO +3.1%

Luuseriosakkeet:

  • YIT -4.1%
  • Venäjä (RSX) ETF -3.3%. Toinen laskukuukausi putkeen ja Ukrainan kriisin takia laskenee edelleen

“Rakas sijoituspäiväkirja” – blogini oli valittu Cisionin toimesta Suomen suosituimpien talousaiheisten blogien listalle sijalle 10. Tervetuloa vaan kaikille Cisionin linkin kautta vieraileville uusille lukijoille. Käyntejä oli blogissani helmikuussa noin 11 000.

Maaliskuusta saattaa tulla isojen heilahteluiden kuukausi. Siinä missä kaikki ainekset kunnon rytinään Ukrainassa ovat olemassa, ovat ne samalla myös osakemarkkinoilla. Jos siellä syttyy sota tai edes laajempi aseellinen selkkaus Venäjän joukkujen ja Ukrainan joukkojen kesken, on varmaa että sillä on isot seuraukset myös poliittisesti ja taloudellisesti. Venäjälle mahdollisesti määräytyvät taloudelliset ja poliittiset sanktiot: eristäminen, vientikiellot, tuontikiellot jne. voivat sotkea erityisen pahoin Suomen taloutta ja saattavat tappaa orastavan kasvun niille sijoilleen jos iso kauppakumppani äkkiä “katoaa”. Omassa salkussani isoin Venäjä riski liittyy luonnollisesti RSX (Venäjä) ETF:ään joka on parin kuukauden ajan jo reippaasti laskenutkin ja laskee lisää jos tilanne kärjistyy. Seuraavaksi suurin riski on YIT:llä jonka kasvu tulee pääosin Venäjältä. Onneksi nämä molemmat ovat suhteellisen pienellä painolla salkussani. Kolmantena riskilistallani on Fortum joka on saamaisillaan ison investointiohjelmansa Venäjällä valmiiksi ja seuraavaksi ohjelmassa pitäisi olla tasaista tuottojen nostelua. Pahin riski Fortumin kanssa on se että jos asiat oikein kärjistyvät voi Putin sosialisoida Fortumin voimalat. Tähän en tietenkään usko eikä markkinakaan sille isoa painoa anna. Toisaalta jos Venäjä eristetään joksikin aikaa ja mm. kaasu- ja öljyhanoja laitetaan pienemmälle tai kokonaan kiinni, kohoaa energian hinta Euroopassa selvästi ja Fortumin tuotot kasvavat voimakkaasti. Fortum on salkkuni kolmanneksi suurin sijoitus. Maanantaina kun pörssi aukeaa uskoisin että suomalaiset osakkeet ja erityisesti Venäjä-markkinoilla toimivien firmojen osakkeet tulevat laskemaan. Eiköhän tämä kriisi kuitenkin diplomatialla ratkea ja osakkeet tulevat toipumaan. Mutta kuinka ison kuopan tämä tekee? Ja Venäjä saa jokatapauksessa ansaitusti vähintään imagohaittoja ja kansainväliset sijoittajat karsastavat maata sitten jonkin aikaa.

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: