Viimeinen niitti herra Putin!

RSX (Venäjä) ETF, Fortum ja YIT. Myin ne kaikki pois tänään ja niin pääsin eroon suorista Venäjä-sidonnaisuuksitani ja vähän muustakin. Fortum lähti voitolla, YIT ja RSX tappiolla. Kokonaisuudessaan selvällä voitolla. Ja Fortumhan on maksellut lisäksi kivasti osinkoja. Käydään läpi myyntien syyt alla osakekohtaisesti.

Aloitetaan Fortumista. En ole vielä ehtinyt blogata 4Q tuloksesta mutta eihän se kauhean hyvä ollut. Keli oli lämmin ja siten sähkön ja lämmön kysyntä jäi odotettua pienemmäksi. 1Q:n aikana on ollut myös lämmin kohtalaisen lyhyttä pakkasjaksoa lukuunottamatta eli lämmön ja sähkön myynti 1Q tulevat olemaan pettymyksiä. Tämän päälle Fortumia tulee rasittamaan melkoisesti romahtanut rupla. Putinin Ukrainan-retki tuo mukanaan pieniä ja isompia riskejä joista pahimpana on erittäin epätodennäköinen mutta kuitenkin teoreetisesti mahdollinen eli Fortumin voimaloiden sosialisointi. Euroopan taantuma on painanut sähkön hintaa ja kysyntää ja näköpiirissä ei ole nopeaa tilanteen korjausta. Kurssia tukee nyt 1.1 euron irtoamaton osinko mutta mitä tapahtuu kun osinko irtoaa 9.4?

Fortumilla on hihassaan toki myös jokerikortti, Ruotsin ja Norjan sähkönsiirtoverkkojen myynti ja sieltä tulevat miljardit. Koska toteutuu?

YIT:n 4Q tulos oli huono kuten myös näkymät (en ole ehtinyt tästäkään bloggaamaan). Suomessa asuntojen hinnat kääntyivät hiljattain laskuun ja taantuma painaa asuntomarkkinaa. Venäjän piti olla se mahdollisuus jolla YIT neutralisoi Suomen ongelmia ja petaa kasvua ja voittoja. Mutta romahtanut rupla ja Putinin Ukrainan-retki pilasivat tämän kortin. 1Q tulos tullee olemaan aika huono ja kuinkahan nopeasti rupla tästä toipuu? YIT joutunee antamaan tulosvaroituksen lähiviikkoina uskoisin.

RSX (Venäjä) ETF.  Alkuperäinen ideani oli päästä nauttimaan kohoavan energianhinnan tuomasta kasvusta Venäjän talouteen ja erityisesti RSX ETF:n yhtiöille. Taantuma Euroopassa, liuskekaasun ja – öljyn hyödyntämisen aloittaminen teknisten edistysaskeleiden ansiosta toi lisää tarjontaa. Öljyn ja kaasun hinta eivät sitten nousseetkaan kuten odottelin ja nyt Putinin Ukrainan-retki ja sukeltava rupla ovat tuhonneet lopunkin idean.

Mutta miksi myin juuri tänään ja kaikki kerralla? Tämän uutisen takia. Venäjä siis valmistelee lakia ulkomaalaisten varojen takavarikoimiseksi. Tätä lakia käytettäisiin lähinnä uhkauksena estämässä Yhdysvaltain ja EU:n talouspakotteiden ja saarron aloittamista. Homma alkaa haisemaan aivan kylmän sodan aikaiselta asevarustelulta. Kukaan ei odota että ydinaseita käytetään koska se tuhoais koko ihmiskunnan, ehkä näissä on sama juttu eli lisätään arsenaaliin erilaisia mahdollisuuksia pakotteisiin ja saartoon mutta niitä ei koskaan tullaa käyttämään. Mutta jos Ukrainassa tilanne pahenee, onko lännellä muuta mahdollisuutta kuin käyttää taloudellisia aseita? Kolmatta maailmansotaa ne tuskin haluavat aloittaa. “Takavarikointi voisi kohdistua eurooppalaisten ja amerikkalaisten valtiollisten ja yksityisten yritysten varoihin ja tileihin silloin, jos myös Yhdysvallat ja EU kohdistavat sanktiota Venäjää vastaan

Kiitos herra Putin, tämä oli nyt tässä. Salkku on tänään kaikesta huolimatta kivunnut tämän vuoden ATH lukemiin eikä olla enää kaukana kaikkien aikojen ATH:stä. Salkku on tätä kirjoittaessa kello 19:50 0.8% nousussa. Tämänpäiväisten myyntien ansiosta velkavipu on nyt purettu ja salkussa on käteistä rahaa valmiina hakeutumaan uusiin sijoituskohteisiin. Ja TTWO:n noustessa alkaa olla sielläkin myynnin aika lähellä. Nyt tarvitsee miettiä mihin kohteisiin ja milloin laittaa rahaa kiinni.

Tags: , , , ,

8 Responses to “Viimeinen niitti herra Putin!”

 1. Kinski Says:

  Ymmärrettävä liikku. Itse pysyn mukana näillä spekseillä. Veri ei vielä onneksi virtaa kadulla kovin vuolaasti.

 2. Kadunmies Says:

  Itse tein samat johtopäätökset jo pari päivää sitten. Pysyviksi omistuksiksi ajatellut Fortum, Yit ja Tikkurila lähtivät pois salkusta ja vähän muutakin. Jahka osingot irtoavat tippuminen tulee tn olemaan huomattava. Vaikea uskoa että mikään tukisi Venäjään tukeutuvia firmoja lähiaikoina. Pahimmassa tapauksessa voi sattua mitä vaan. Hyvä puoli että hintataso oli ihan ok osinko-odotusten takia.

 3. Venäjä-sijoitukset uppoaa | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Laimean Sillin tarinoita sijoittamisesta ja vähän muustakin « Viimeinen niitti herra Putin! […]

 4. Pääoma pakenee kovaa vauhtia Venäjältä | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Ulkomainen pääoma pakenee Putinin Ukraina-operaation takia kovaa vauhtia. Venäläisen ministerin mukaan pääomapako ensimmäisellä vuosineljänneksellä on nousemassa 65-70 miljardiin dollariin eli noin 50 miljardiin euroon.Itse jo oman osani tästä “hoidin“. […]

 5. Fortum mukaan Fennovoimaan, järjestelyitä Venäjällä | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] kurssi laski tänään 1.7% 19.61 euroon. En omista tällä hetkellä Fortumia. Myin osakkeeni pois 5.3.2014. Sain niistä silloin vähän päälle 17 euroa ja osakkeen hinnassa oli mukana 1.1 euron […]

 6. RSX ETF oli 8% laskussa, nappasin salkkuun | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] hieman noin 18.9 dollarin hinnalla. Tuntia myöhemmin kurssi on noussut jo vajaa 2% tuosta.  Viimeksi omistin RSX:ää viime vuoden maaliskuussa jolloin myin 23.7 dollarilla. Vähän pitkin hampain näitä Venäjä-sijoituksia kyllä […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: