Venäjä-sijoitukset uppoaa

Ukraina-Venäjä kriisi on kestänyt nyt pari viikkoa ja Venäjä-sidonnaiset osakkeet ovat laskeneet reilusti siinä missä ruplakin euroa vastaan. Yhdellä eurolla saa nyt 50.7 ruplaa. Avaako tämä erinomaisia ostotilaisuuksia vai tulevatko riskit realisoitumaan ja nyt kenties halvoilta näyttävät osakkeet osoittautuvat kalliiksi kun Venäjän bisnekset pettävät alta ruplan pysyessä heikkona ja mahdollisten talouspakotteiden aiheuttaessa ongelmia.

Myin Venäjä-sidonnaiset omistukseni pois viikko sitten. Fortum lähti vähän päälle 17 eurolla, YIT 8.4 euroon ja RSX ETF 23.65 euroon. Laskua on viikossa tullut samassa järjestyksessä: 3.1%, 4.1% ja 6.8%.

Paljonko Venäjä-sidonnaiset Suomi-osakkeet ovat laskeneet tämän pariviikkoisen kriisin aikana (28.2 päätöskurssiin verrattuna)?

 • YIT 8.94 euroa –> 8,05 euroa. Laskua 10%
 • Fortum 17.6 euroa –> 16.53 euroa. Laskua 6.1%
 • Tikkurila 19.15 euroa –> 17.28 euroa. Laskua 9.8%
 • Nokian Renkaat 32.5 euroa –> 29.01 euroa. Laskua 10.8%
 • Stockmann B 12.38 euroa –> 11.4 euroa. Laskua 7.9%
 • RSX ETF 25 dollaria –> 22 dollaria. Laskua 12%

Uskoisin että lähiviikkojen aikana tullaan näkemään tulosvaroitus kaikilta noita yhtiöiltä kenties Tikkurilaa lukuunottamatta. Fortumia painaa lisäksi lämmin talvi 1Q:n aikana. Toisaalta Fortumin osaketta saattaa tukea lähitulevaisuudessa kenties tuleva uutinen Ruotsin sähköverkkojen myynnistä. Uusin arvio on että Fortum saisi 4-5 miljardia euroa Ruotsin sähkönsiirtoverkoista.

Osa sijoittajista on jo tarttunut mahdollisuuteen ja ostanut halventuneita osakkeita. Itse uskon että osakkeet tästä vielä halpenevat. Krimi ilmeisesti tullaan liitämään Venäjään ja saa nähdä mitä tuo sitten tuo mukanaa. Tuleeko pakotteita vai ei. Tuleeko aseellisia selkkauksia? Laajeneeko kriisi Itä-Ukrainaan? Tuleeko asellista selkkausta?

Advertisements

Tags: , , , , , ,

6 Responses to “Venäjä-sijoitukset uppoaa”

 1. Fyysikko Says:

  Fortumilta ei voi tulla tulosvaroitusta, koska ei ole mitään tulosta mistä pitäisi varoittaa. Fortum ei siis käsittääkseni seuraa/ennusta tulevaa tulosta, joten ei siitä varoitustakaan anneta.

  • Laimea Silli Says:

   Olet oikeassa, mutta tulosvaroitus voidaan antaa myös jos markkinoiden konsensusodotus on isosti erilainen kuin mitä näyttäisi tulevan.

 2. YIT:stä irtosi osinko | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Eipä myynti kaduta. […]

 3. Viisikymppisenä eläkkeelle Says:

  Hei,

  omistan itse siivun Sbearbank Russiaa. Ihan hyvä pankki mutta kriisi on vaikuttanut osakkeen hintaan huomattavasti.

 4. Ukraina niittää satoaan. Nokian Renkailta tulosvaroitus | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Listasin 12.3 liudan Venäjä-sidonnaisia yhtiöitä, Nokian Renkaat mukaanlukien ja mainitsin että “Uskoisin että lähiviikkojen aikana tullaan näkemään tulosvaroitus kaikilta noita yhtiöiltä kenties Tikkurilaa lukuunottamatta“. Nokian Renkaat oli nyt ensimmäinen tästä joukosta. YIT, Stockmann ja uskoakseni myös Fortum tulevat perässä. Nokian Renkaat arvelee sekä liikevoittonsa että liikevaihtonsa laskevan viime vuoden luvuista. Tärkein poiminta tiedotteesta: “Venäjän ja IVY-maiden talousennusteiden heikkenemisen takia Nokian Renkaat laskee ohjeistustaan vuodelle 2014. Selvästi heikentynyt Ruplan valuuttakurssi rasittaa Venäjän taloutta ja kuluttajien ostovoimaa, minkä seurauksena renkaiden kysyntä ja Nokian Renkaiden myynti Venäjällä laskevat”. Nokian Renkaat uskoo että myynti länsimaissa kasvaa. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: